Ελλάδα

Αεροδρόμια: Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό διαβατήριο και το ειδικό barcocde

Τα αεροδρόμια της χώρας είναι έτοιμα να υποδεχτούν διεθνείς επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Με βάση τα νέα πρωτόκολλα οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώνουν, μια ειδική φόρμα 48 ώρες πριν από το check in. Ο έλεγχος στους τουρίστες θα γίνεται με ειδικό λογισμικό και στοχευμένα τεστ, ενώ την ίδια ώρα ανοίγουν λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί.
Πιο συγκεκριμένα, έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο μια φόρμα με τα στοιχεία τους όπως την χώρα προέλευσής τους, ποιες άλλες χώρες πέρασαν (πτήσεις transit), αλλά και πού βρίσκονταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η συγκεκριμένη φόρμα έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας το μέσο με το οποίο εισέρχονται στη χώρα μας και στη συνέχεια τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας. Σήμερα (28/6) το πρωί έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρικό «αποτύπωμα», όμως από την 1η Ιουλίου η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική.

Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode βάση του οποίου οι Αρχές στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του επισκέπτη, εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
Από 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ενώ ανοίγουν για την κρουαζιέρα τα λιμάνια του Πειραιά, Ρόδου, Κέρκυρας, Βόλου και Κατάκολου. Παράλληλα, από αύριο ανοίγει και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι το άνοιγμα των σταθμών της Κρυσταλλοπηγής, της Κακαβιάς, του Νυμφαίου, των Καστανιών και των Κήπων.

Υγειονομικά κλιμάκια σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
Τα υγειονομικά κλιμάκια που θα βρίσκονται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα αποτελούνται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, αλλά και της Αστυνομίας και με αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιούνται τα στοχευμένα τεστ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το