Άρθρα

Αδιέξοδη η επιλογή του δημοψηφίσματος

kaltsogiannis-11

Του Γιώργου Καλτσογιάννη, Δικηγόρου – Περιφερειακού συμβούλου

Κατ’ αρχήν, ανακύπτουν τουλάχιστον επιφυλάξεις για την εκπλήρωση των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που προβλέπει ο ν. 4023/2011 ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44  παρ. 2 και 3 του Συντάγματος. Το δημοψήφισμα για να πραγματοποιηθεί απαιτούνται τρεις βασικές παράμετροι: ξεκάθαρο ερώτημα, καθαρές συνέπειες της κάθε επιλογής και χρόνος για τους πολίτες να καταλάβουν και να αποφασίσουν. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν τηρεί καμία από τις τρεις. Για το χρόνο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία, καθότι είναι μόλις 7 ημερών. Σύμφωνα και με το από 30-6-2015 ψήφισμα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Το έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης αποτυπώνεται άλλωστε στο ίδιο το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, όπου γίνεται παραπομπή σε δύο κείμενα, τα οποία ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Σε αίτημα του ΔΣΑ για την αποστολή τους από τον αρμόδιο υπουργό, εστάλησαν μη επικυρωμένα κείμενα, χωρίς τα αναγκαία στοιχεία επισήμου εγγράφου (χρονολογία, υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποίηση του εκδότη), σε σημείο που ήταν αδύνατη η επεξεργασία τους, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια τελική θέση,  θετική ή αρνητική.» Το ερώτημα του δημοψηφίσματος λοιπόν, είναι ασαφές, δυσνόητο και παραπλανητικό καθότι παραπέμπει σε άλλα έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορεί να τα γνωρίζει ο κάθε πολίτης- ψηφοφόρος. Το ερώτημα αυτό του δημοψηφίσματος αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα οφείλει να το απαντήσει η Κυβέρνηση που διατηρεί νωπή λαϊκή εντολή και εκλέχτηκε για να επιλύσει τα δημοσιονομικά θέματα της χώρας εντός της Ευρώπης. Γι’ αυτό υφίστανται εξάλλου οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Το μόνο πραγματικό ερώτημα που τίθεται με το δημοψήφισμα είναι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωζώνη, ευρώ ή δραχμή. Στην ουσία, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη. Σ’ αυτό όμως οι πολίτες έχουν ήδη απαντήσει πολύ πρόσφατα, στις εκλογές του Ιανουαρίου, εκλέγοντας τη σημερινή Κυβέρνηση που υπόσχονταν ότι εγγυάται την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, η είδηση για την κατάθεση νέας πρότασης από την κυβέρνηση δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το νόημα και το περιεχόμενο αυτού του δημοψηφίσματος.

Η υποστήριξη του ΌΧΙ επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος οδηγεί σε πιθανότητα χρεοκοπίας δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε σε στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και δεν ανοίγει πόρτα συνεννόησης με τους εταίρους καθώς ταυτίζεται, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις τους, με δήλωση εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η υποστήριξη του ΝΑΙ ανοίγει ξανά διάπλατα την πόρτα της συνεννόησης με τους εταίρους , αποτελεί όμως απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης , η οποία δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί μεν την λαϊκή ετυμηγορία αλλά δεν δύναται ούτε και προτίθεται να υλοποιήσει την απόφαση, καθότι δεν την υποστηρίζει και δεν τη θεωρεί ωφέλιμη για τη χώρα. Συνεπώς σε περίπτωση επιλογής του ΝΑΙ άμεσα δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις. Αδιέξοδη λοιπόν η επιλογή της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και μάλιστα με διατυπωθέντα ερωτήματα αμφιβόλου συνταγματικότητας.

Μοναδική ελπίδα επιβίωσης αποτελεί ένα ισχυρό ΝΑΙ που κρατάει την ελπίδα ζωντανή για παραμονή της χώρας στην Ευρώπη καθώς θα αναγεννηθεί ένα θετικό κλίμα, που θα διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ΌΧΙ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οριστικό κλείσιμο των τραπεζών αφού χωρίς «πρόγραμμα» δεν επιτρέπεται στην ΕΚΤ να δώσει επιπλέον χρήματα στις ελληνικές τράπεζες και δεν φαίνεται να διαθέτει η Κυβέρνηση εναλλακτική ή σχέδιο χρηματοδότησής τους από αλλού. Χαοτικές θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία. Η κατάρρευση των τραπεζών οδηγεί σε απώλεια καταθέσεων, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ενώ τα δάνεια δεν παραγράφονται. ΌΧΙ στον τριτοκοσμικό πληθωρισμό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση εθνικού νομίσματος, ΟΧΙ στον εξευτελισμό των τιμών της ακίνητης περιουσίας, ΌΧΙ στη νέα εκτίναξη του δημοσίου χρέους, ΟΧΙ στην διακοπή των μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, ΌΧΙ στην απώλεια των πόρων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ΌΧΙ στην απώλεια του ΕΣΠΑ, ΌΧΙ στη μετάθεση ευθυνών από την κυβέρνηση στο λαό.

Ναι στη συμφωνία που κρατά την ελπίδα ζωντανή, Ναι στην εξασφάλιση των κεκτημένων και της κανονικότητας στη ζωή, ΝΑΙ στη χρηματοδότηση της χώρας , ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ΝΑΙ στη διασφάλιση των προγραμμάτων της Ευρώπης, στο ΕΣΠΑ και στις αγροτικές επιδοτήσεις (43 Δις έως το 2020), ΝΑΙ στα αναπτυξιακά προγράμματα (35 Δις έως το 2020), ΝΑΙ στη διασφάλιση ρευστότητας, ΝΑΙ στη διασφάλιση καταθέσεων, ΝΑΙ στην απρόσκοπτη καταβολή μισθών και συντάξεων, ΝΑΙ στην ισχυρή γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας, ΝΑΙ στην ομαλότητα, Ναι στην Ελλάδα, ΝΑΙ στην Ευρώπη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το