Τοπικά

Αχιλλοπούλειο: Φοβισμένοι ασθενείς παραμελούν την υγεία τους – Αρνούνται να μπουν στο χειρουργείο λόγω covid

Mε τα χειρουργεία να λειτουργούν στο 20%, αλλά με προσεκτικά βήματα και με το βλέμμα στην εξέλιξη της επιδημίας, προσπαθούν στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου να κινητοποιήσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, ώστε να «πνίξουν» τον φόβο τους για τον κορωνοϊό, ο οποίος τους εμποδίζει να περάσουν την πόρτα του «Αχιλλοπούλειου».

Η «επόμενη ημέρα», που ίσως δεν θα αργήσει να έρθει, δεν θα θυμίζει την προ της επιδημίας εποχή από πλευράς ρυθμών, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οι «παραμελημένοι ασθενείς» πρέπει να κερδίσουν τη ζωή τους. Τα κλειστά χειρουργεία απασχολούν όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, σε όλη την επικράτεια, μιας και είναι εκείνες που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί για τις ανάγκες του πληθυσμού σε επίπεδο Μαγνησίας. Οι ίδιοι αριθμοί αποδεικνύουν και τον φόβο των ανθρώπων να επισκεφθούν τις δομές υγείας λόγω κορωνοϊού, παραμελώντας τον εαυτό τους. Το 2020 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου προσήλθαν 53.000 άτομα. Οι 29.000 για χειρουργικές ειδικότητες και οι 24.000 -συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών Covid – για άλλες παθολογικές ασθένειες. Το 2019 τα Επείγοντα είχαν επισκεφθεί 85.000 άτομα συνολικά, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορά σταθερά τις χειρουργικές ειδικότητες. Κάθε χρόνο η Χειρουργική Κλινική κυμαίνεται στις 3.500 περίπου νοσηλείες και το 2020 είχε 2.200. Το 2020 έγιναν 770 χειρουργικές επεμβάσεις, με τα χειρουργεία να είναι «κλειστά» και να εξυπηρετούν μόνο περιορισμένο αριθμό των περιστατικών.

«Ακόμα και οι 770 επεμβάσεις είναι ένα μεγάλο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι χειρουργικές κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας καταγράφουν τόσες επεμβάσεις σε μη Covid περίοδο. Έχουμε συνηθίσει όμως να δουλεύουμε σε μεγαλύτερους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά αδυνατούμε να προσφέρουμε στον κόσμο ημερομηνία σταθερή για την αντιμετώπιση του προβλήματός του. Οι μεγάλες, «βαριές» επεμβάσεις σε παχύ έντερο, πάγκρεας, ήπαρ πραγματοποιούνται κανονικά και εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες των υποδομών που αποκτήσαμε μέσω του προηγούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ», είπε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Λύτρας, που είναι βασικό μέλος της ομάδας για το πρόγραμμα και τις υποδομές του. Η πλειοψηφία του κόσμου αναζητεί λύσεις για χειρουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο, αλλά με μειωμένους ρυθμούς, καθώς όλες οι χειρουργικές δραστηριότητες είναι σχεδόν σε αναστολή, με την προτεραιότητα να δίνεται στους ογκολογικούς ασθενείς και τα επείγοντα περιστατικά. «Υπάρχει τεράστιο θέμα με την αναμονή των υπολοίπων χειρουργικών προβλημάτων και ο κόσμος βρίσκεται σε δυσχερή θέση, γιατί αδυνατούμε να προσδιορίσουμε πότε μπορεί να έρθει κανείς στο Νοσοκομείο για να χειρουργηθεί. Και τα συνήθη περιστατικά, όπως χολές και κήλες, εξυπηρετούνται, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, όσο και αν εμείς προσπαθούμε να μη χάσουμε τις λίγες χειρουργικές ημέρες που μας επιτρέπονται πλέον. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το γεγονός ότι καλούμε τον κόσμο που είναι στη λίστα, να έρθει να χειρουργηθεί και δηλώνει απροθυμία ή φόβο λόγω Covid περάσει την πόρτα του Νοσοκομείου. Βλέπουμε να έρχονται ογκολογικοί ασθενείς που από τον φόβο έχουν παραμελήσει την υγεία τους. Μας έχουν έρθει περιστατικά που πραγματικά είχαμε χρόνια να δούμε. Αντιμετωπίζονται όλοι βέβαια με τη μορφή του επείγοντος, αλλά αν ο φόβος δεν τους κρατούσε πίσω, θα έμπαιναν στο χειρουργείο με πολύ καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπήκαμε στο χειρουργείο υπό τραγικές συνθήκες. Η Χειρουργική Κλινική είναι απόλυτα προστατευμένη και τηρούμε αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας για τις εισαγωγές» ανέφερε ο ίδιος.

Η Χειρουργική συστεγάζεται, μετά τις ανακατατάξεις για να δημιουργηθούν κλινικές κορωνοϊού, με πέντε ειδικότητες σε μια πτέρυγα. Από την έναρξη του δεύτερου κύματος στεγάζεται στα μισά τετραγωνικά του τρίτου ορόφου η Χειρουργική, η Ουρολογική, τα νευροχειρουργικά περιστατικά, τα αγγειοχειρουργικά και παιδοχειρουργικά περιστατικά. «Έχουμε κρατήσει σε άριστο επίπεδο το ζήτημα της ενδεχόμενης διασποράς σε ασθενείς, προσωπικό και συνοδούς». Στη Χειρουργική εξυπηρετούνται σήμερα τα επείγοντα και τα ογκολογικά περιστατικά. «Το πώς θα μετριασθεί ο φόβος για επισκέψεις του κόσμου στις δημόσιες δομές υγείας αφενός θα πάρει χρόνο, αφετέρου δεν το βλέπω πολύ εφικτό από τη στιγμή που η καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνει έναν βομβαρδισμό συνεχόμενων ειδήσεων για τον κορωνοϊό» σημείωσε ο κ. Λύτρας.

Με τις «κλειστές» χειρουργικές κλινικές όχι μόνο δεν μπορούν να καλυφθούν οι ασθενείς, αλλά δεν προχωρεί και το επιστημονικό έργο. Οι ειδικευόμενοι, που επέλεξαν τη χειρουργική του Βόλου για ειδικότητα, κάποιοι μάλιστα με καταγωγή εκτός Βόλου, χάνουν πολύτιμο εκπαιδευτικό χρόνο εφόσον τα χειρουργεία υπολειτουργούν. «Οι χειρουργικές ειδικότητες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με αυτή την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Σε όλες τις ειδικότητες υπάρχει ζήτημα, αλλά στη Χειρουργική είναι κρίσιμο το θέμα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πριν το φθινόπωρο, αν και αντικειμενικά θα είναι δύσκολο», σημείωσε.

Τα σύγχρονα νοσοκομεία επενδύουν τη φήμη τους και το «όνομά» τους στον χειρουργικό τους τομέα και στις ειδικές επεμβάσεις που γίνονται σε αυτόν. Πώς θα γίνει όμως η «επαναφορά» στην προ Covid εποχή; «Στη μετά Covid εποχή υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Σήμερα, ας μην ξεχνάμε πως γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άρα, συνολικά σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει επαναφορά του προσωπικού στα χειρουργικά καθήκοντα. Ο νοσηλευτικός τομέας θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, γιατί εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν πολλές ζωτικές αποχωρήσεις. Η επικαιροποίηση του οργανισμού, αλλά και η ενίσχυση της μηχανοργάνωσης του Νοσοκομείου είναι ζωτικής σημασίας θέματα για το μέλλον. Θα μας πάρει καιρό να συνέλθουμε από την κρίση» σημείωσε, προσθέτοντας πως «καμία χώρα στον κόσμο, όσο αλύπητα και αν «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό, δεν αντιμετώπισε την κρίση με τον βαθμό υποστελέχωσης του δικού μας συστήματος υγείας, αλλά και τη «γύμνια» σε αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό την ώρα της κρίσης».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «είχαμε πρόβλημα ακόμα και στα απλά. Σε μάσκες προσώπου και μέτρα ατομικής προστασίας. Στα αυτονόητα που χρειάζονταν εκείνοι οι λίγοι που πάλευαν για όλους μας…».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το