Οικονομία

AAΔΕ: Στενό «μαρκάρισμα» σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες – Ανοίγουν 2.500 φάκελοι μεταβιβάσεων

Από το κόσκινο του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα περάσουν συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τήρησαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο σε υποθέσεις αγοραπωλησιών και γονικών παροχών.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίδεται εντολή για διενέργεια ελέγχων σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για να εξακριβωθεί εάν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Αυτό που διερευνήσουν οι φορο-ελεγκτικές αρχές είναι αν σ’ αυτές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οσοι εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.

2.500 ελεγχοι
Παράλληλα,η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να κάνει φύλλο και φτερό χιλιάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων , γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών. Στο επίκεντρο των περίπου 2.500 ελέγχων θα βρεθούν υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτιμησης προσωρινής αξία της ΔΟΥ, διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτιμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτιμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Επίσης ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας Ακόμα, θα ελεγχθούν εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Ακόμα οι έλεγχοι στοχεύουν:
Σε υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεως ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Οσοι «ξέχασαν» να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι, με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το