Photo Gallery, Τοπικά

Aυξημένος ο όγκος εργασίας του Δημόσιου Κατήγορου

 

Από τις 3.500 δικογραφίες στο γραφείο της Μαγνησίας το 85% αφορά στον ΚΟΚ

 

 

Χαοτική είναι η κατάσταση στα γραφεία των Δημόσιων Κατήγορων, αφού οι συσσωρευμένες δικογραφίες σχηματίζουν πλέον «βουνά». Η αλλαγή, πρόσφατα, του Νόμου με πλειάδα αδικημάτων να μετατρέπονται από πλημμελήματα σε πταίσματα έχει αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό – περίπου 50% – τον όγκο δουλειάς των Δημόσιων Κατήγορων. Κατ΄ επέκταση έχει αυξηθεί και ο αριθμός των υποθέσεων στα πινάκια του Πταισματοδικείου.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στο γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου έχουν συσσωρευτεί 3.500 περίπου δικογραφίες, το 85% αφορά παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά υγειονομικές παραβάσεις, προσωπικές διαφορές και πορνεία.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Η μετατροπή πολλών αδικημάτων στο βαθμό του πταίσματος, στην πραγματική του διάσταση σκοπό έχει να συγκεντρώσει χρήματα στα δημόσια ταμεία, καθώς οι ποινές του Πταισματοδικείου είναι η επιβολή χρηματικού προστίμου και όχι να συμμορφώσει ή να τιμωρήσει τον παραβάτη.

Νομικοί κύκλοι παρατηρούν πως με πρόχειρο τρόπο πήγε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αποσυμφόρησης των δικαστικών από πολλές υποθέσεις που είχαν φορτωθεί  και να  βελτιώσει την απονομή της Δικαιοσύνης, μετατρέποντας πολλά πλημμελήματα σε πταίσματα. Δεν έλαβαν όμως υπόψη τους ότι έτσι όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεταφέρουν το βάρος στους αστυνομικούς και συγκεκριμένα στους εκάστοτε αξιωματικούς που αναλαμβάνουν τη θέση του Δημόσιου Κατήγορου…

Συνέπεια αυτής της κατάστασης, από τους πρώτους κιόλας μήνες, είναι το σύστημα να «φρακάρει», αφού μαζί με τον αυξημένο όγκο εργασίας είχε μειωθεί ταυτόχρονα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων από τα πέντε χρόνια στον ένα χρόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές χάος, που εάν δεν αλλάξει σύντομα θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από  το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Ο αξιωματικός, που κάθε φορά ορίζεται να εκτελεί τα καθήκοντα του Δημόσιου Κατήγορου, επιβαρύνεται με μεγάλο όγκο υποθέσεων, που δεν μπορεί αντικειμενικά να διευθετήσει, καθώς ο ίδιος αξιωματικός είναι επιφορτισμένος να επιτελεί παράλληλα και τα υπόλοιπα υπηρεσιακά του καθήκοντα (στην περίπτωση της Μαγνησίας εκτελεί και υπηρεσιακά χρέη Υποδιευθυντή με νυχτερινές βάρδιες και ό,τι προβλέπει η υπηρεσία).

Από πλημμελήματα …πταίσματα

Ειδικότερα με το Νόμο 3904/2010 τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πταίσματος οι ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
Α) Όλες οι σε βαθμό πλημμελήματος τιμωρούμενες πράξεις του ΚΟΚ με εξαίρεση τις διατάξεις τεσσάρων άρθρων.

Β) Όλες οι παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και των Υγειονομικών Διατάξεων του άρθρου 1 του Νόμου 2520/1940.

Γ) Όλες οι παραβάσεις των βασιλικών και προεδρικών διαταγμάτων που τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. ΓΠΛΔ/1911 περί υγιεινής και ασφάλειας των εργατών διατάξεων.

Δ) Οι παραβάσεις των διατάξεων νόμου περί χρονικών ορίων εργασίας.

Ε) Όλες οι παραβάσεις του Ν. 2734/1999 περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (παράνομη πορνεία).

ΣΤ) Όλες οι παραβάσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων του άρθρου 12 παρ. 1 του Νόμου 1481/1984, για τον έλεγχο της λειτουργίας των δημόσιων κέντρων. Πρόκειται δηλαδή για ένα ευρύ φάσμα ποινικών υποθέσεων που απασχολεί καθημερινά την Αστυνομία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δημόσιου Κατήγορου.

Μείωση χρόνου παραγραφής

Με δεδομένο ότι ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και ο χρόνος παραγραφής πλέον περιορίζεται σε ένα έτος αντί των πέντε ετών που ίσχυε, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο φόρτος εργασίας και η πίεση χρόνου είναι πολύ μεγάλοι.

Οι αστυνομικές συνδικαλιστές ενώσεις αιτούνται να υπάρξει πρόβλεψη στο Προεδρικό Διάταγμα, ώστε ο αξιωματικός που εκτελεί στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης χρέη Δημόσιου Κατήγορου να απασχολείται καθημερινά και σε αποκλειστικότητα με τα καθήκοντα της θέσης (σύνταξη κατηγορητηρίου, συμμετοχή στην εκδίκαση υποθέσεων-προσφυγών κ.λπ.), έχοντας πλήρη απαλλαγή από τα υπόλοιπα αστυνομικά καθήκοντα (συμμετοχή σε μέτρα τάξης κ.λπ.).

Ο Δημόσιος Κατήγορος «ανεβαίνει» στην έδρα του Πταισματοδικείου και μία ή δύο φορές την εβδομάδα – οπότε το διάστημα αυτό δεν μπορεί να «τρέξει» τις υποθέσεις του στο γραφείο. Το πινάκιο του Πταισματοδικείου Βόλου περιλαμβάνει σε κάθε δικάσιμο, κατά μέσο όρο, 120 υποθέσεις. Η εκδίκαση γίνεται εντελώς τυπικά και όχι ουσιαστικά. Οι κατηγορούμενοι, αν παρίστανται, στην ουσία δεν προλαβαίνουν να αρθρώσουν λέξη αφού η «λυπητερή» του προστίμου είναι δεδομένη. Τα περισσότερα από τα αδικήματα του ΚΟΚ αφορούν σε στέρηση διπλώματος αδείας, που τιμωρείται με συγκεκριμένο χρηματικό πρόστιμο (1.000 ευρώ).

Στις πρόσφατες προτάσεις του και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου έχει επισημάνει την αύξηση του όγκου υποθέσεων στο Πταισματοδικείο λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων σε πταίσμα σημειώνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι συνεδριάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου ώστε να εκδικάζονται περισσότερες υποθέσεις.

Για «τρελή» κατάσταση μιλά και ο Δημόσιος Κατήγορος, που στην ουσία μόνος προσπαθεί να ολοκληρώσει χιλιάδες δικογραφίες και σε εβδομαδιαία βάση να εισάγει στο δικαστήριο 300 περίπου δικογραφίες προς εκδίκαση. Με τα νέα δεδομένα διαπιστώνεται ότι επιβάλλεται αλλαγή στη λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου, αλλά και επιπλέον απασχόληση περισσότερων αστυνομικών, την ίδια ώρα που αυτοί δεν επαρκούν για τα καθαρά αστυνομικά καθήκοντα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το