Τοπικά

Aυξημένα περιστατικά γρίπης και ιώσεων στο Νοσοκομείο

Όπως τονίζει ο πρύτανης Κ. Γουργουλιάνης πρόκειται για την εποχιακή

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Βόλου τα περιστατικά που νοσηλεύονται με ιώσεις και εποχιακή γρίπη, που πολλές φορές οδηγούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και γαστρεντερίτιδες. Οι δύο Παθολογικές Κλινικές είναι γεμάτες με αρρώστους, ενώ οι γιατροί αναμένεται να ξεκινήσουν να λαμβάνουν φαρυγγικά επιχρίσματα για το ενδεχόμενο της νέας γρίπης. Ο Πρύτανης κ. Κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πανδημική γρίπη, αλλά εποχιακή με κάποια στελέχη της νέας γρίπης.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Στη μέθοδο της λήψης φαρυγγικών επιχρισμάτων από ασθενείς που ο πυρετός, αλλά και άλλα «ύποπτα» συμπτώματα επιμένουν, τα οποία θα σταλούν στο αρμόδιο μικροβιολογικό εργαστήριο, αναμένεται να προχωρήσουν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εδώ και μερικές ημέρες σημειώνεται έξαρση στα περιστατικά γρίπης και ιώσεων με τις δύο Παθολογικές Κλινικές να είναι γεμάτες από αρρώστους.

Ο βήχας, η καταρροή, ο πονόλαιμος, η κεφαλαλγία, η δύσπνοια είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Την ίδια περίοδο επανέρχεται και ο ιός της νέας γρίπης με πέντε άτομα να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν αναλυθεί περισσότερα από 71 «ύποπτα» κλινικά δείγματα απ’ όλη τη χώρα. Έξι δείγματα βρέθηκαν θετικά για τον ιό της γρίπης και από αυτά το ένα ήταν υπότυπος A (H3N2) και τα υπόλοιπα πέντε A(H1N1).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα της νέας γρίπης.

Οι γιατροί όμως παρακολουθούν το θέμα και όπως τόνισαν, αν δουν ότι σε κάποιους ασθενείς ο πυρετός επιμένει, τότε θα προχωρήσουν στη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό H1N1.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Γουργουλιάνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως η γρίπη των ημερών είναι η λεγόμενη εποχιακή και όχι η πανδημική που εκδηλώθηκε πέρυσι. Ενδεχομένως βέβαια η εποχιακή γρίπη να περιλαμβάνει και κάποια στελέχη της νέας γρίπης.

«Αν μιλούσαμε για πανδημική γρίπη, αυτή θα είχε εκδηλωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Στα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας παρατηρήθηκε μια κινητικότητα των συμπολιτών για να κάνουν το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, όχι όμως στο βαθμό της περυσινής χρονιάς. Στα φαρμακεία υπάρχουν αποθέματα του εμβολίου, το οποίο φέτος μπορεί να αντιμετωπίσει και τη νέα γρίπη. Όσοι εμβολιάστηκαν πέρυσι, απέκτησαν ανοσία.

Σημειώνεται πως ο ενδιαφερόμενος θα εμβολιαστεί μία φορά τον Οκτώβριο και τη δεύτερη γύρω στον Ιανουάριο. Η ισχύς του εμβολίου είναι πέντε περίπου μηνών και το κόστος (6,47 ευρώ) καλύπτεται από τα Ταμεία.

Πολλά εμβόλια κατά της νέας γρίπης που προμηθεύτηκε πέρυσι η Ελλάδα, τελικά παρέμειναν σε αχρησία. Ειδικότερα αναξιοποίητα παραμένουν στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας τα περυσινά πανδημικά εμβόλια που προμηθεύτηκε η χώρα μας, μέρος των οποίων έχει ήδη λήξει και σταδιακά καταστρέφονται. Το υπουργείο Υγείας παρέλαβε 3.636.700 δόσεις πανδημικών εμβολίων, από τις 16.000.000 που είχαν αρχικά παραγγελθεί. Εμβολιάστηκαν πέρυσι περίπου 365.000 πολίτες, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ήδη λήξει ή «ακυρωθεί» περίπου 1.000.000 δόσεις. Τα υπόλοιπα λήγουν εντός του 2011 και σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι χρήσιμα μόνο σε περίπτωση πραγματικής πανδημίας, αφού το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης που κυκλοφορεί παρέχει κάλυψη και έναντι του ιού της «νέας γρίπης».

Για τη «θωράκιση» κατά της γρίπης και των ιώσεων παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να ξεχνούν το πρωινό, να προτιμούν την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, ψάρι, αβγό, γαλακτοκομικά, όσπρια και δημητριακά) και να καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες C (ακτινίδια, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο και πορτοκαλί).

Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο «Ρέγιε». Η χορήγηση ακατάλληλης αντιβίωσης στις ιώσεις αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και δεν οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το