Τοπικά

Σκοτινιώτης: Κάνουμε μια νέα αρχή

Σαφές μήνυμα προς όλους τους υπαλλήλους ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα και νοοτροπίες του παρελθόντος

Στο κατάμεστο Εκθεσιακό Κέντρο παρουσίασε τους στόχους

της Δημοτικής Αρχής και ζήτησε συστράτευση και συνεργασία

Σαφές μήνυμα προς όλους τους υπαλλήλους του Δήμου ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα και νοοτροπίες του παρελθόντος έστειλε χθες ο Δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης, στη διάρκεια της ομιλίας του, σε συγκέντρωση όλου του προσωπικού του διευρυμένου Δήμου, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο, από 1.000 περίπου άτομα, Εκθεσιακό Κέντρο. Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε πως «η ανεργία τσακίζει έξω κόκαλα και όσοι έχουν μια μόνιμη θέση και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν». Ο Δήμαρχος Βόλου παρουσίασε τους στόχους της Δημοτικής Αρχής ζητώντας τη συστράτευση και συνεργασία όλων των εργαζομένων στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

[email protected]

Σε δηλώσεις πριν την ομιλία του ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε πως «η συγκέντρωση του προσωπικού έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα σχέση με τους υπαλλήλους, με αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα, ώστε πραγματικά ο Δήμος Βόλου να μπει στο νέο ιστορικό κύκλο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Θα μιλήσουμε καθαρά με τους ανθρώπους που θα είναι οι καθημερινοί μας συνεργάτες τη γλώσσα της ειλικρίνειας και πιστεύουμε ότι θα βρούμε ανταπόκριση και όλοι μαζί θα βαδίσουμε το δρόμο της αναγεννησιακής πορείας του Δήμου και θα γευτούμε από κοινού τη χαρά της επιτυχίας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκοτινιώτης έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα και νοοτροπίες του παρελθόντος, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Όσοι πήραν επιπόλαια τα όσα λέγαμε προεκλογικά, κάθε μέρα θα βρίσκονται μπροστά σε εκπλήξεις. Έχουμε αποδείξει αυτές τις πρώτες 14 ημέρες και θα το αποδείξουμε και στη συνέχεια, ότι όσα λέγαμε τα εννοούμε».

Παράλληλα ο Δήμαρχος Βόλου με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό με την αργοπορία των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας να προσέλθουν στην Υπηρεσία τους το πρωί, επισήμανε πως «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό» για να προσθέσει: «Υπάρχουν ορισμένοι υπάλληλοι που νομίζουν ότι μπορούν να έρχονται και να φεύγουν ό,τι ώρα θέλουν. Πρέπει να πω ότι η ανεργία τσακίζει κόκαλα έξω. Και όσοι έχουν μια μόνιμη θέση και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν. Το θέμα δεν είναι το Πειθαρχικό Δίκαιο, αλλά να πειστεί όλο το προσωπικό του Δήμου ότι πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι το νιώθουν αυτό».

Η ομιλία

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους ο κ. Σκοτινιώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναγυρίσει κοντά στον πολίτη, να αφουγκραστεί τις πραγματικές του ανάγκες, να ασχοληθεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, με την καθημερινότητά του. Να αγωνιστεί ο νέος Δήμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των δημοτών, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που φέρνει ο Καλλικράτης.

Είναι αυτό που δήλωσα, πριν λίγες μέρες, ότι χρειάζεται μια εσωτερική «ειρηνική επανάσταση». Είδα κάποιοι να ενοχλούνται με την αναφορά μου αυτή. Δικαίωμά τους είναι να εθελοτυφλούν, εκτός πια και αν, χωρίς να το παραδέχονται, επιθυμούν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Και πιστεύουμε ότι και εσείς θα είστε παρόντες, πρόθυμοι και δυναμικοί στο δύσκολο αυτό έργο. Θεωρούμε ότι είναι χρέος τιμής και για εσάς να αποτινάξετε τις κατηγορίες, όσων τις διατυπώνουν, με αυθαίρετες γενικεύσεις. Τις κατηγορίες των «βολεμένων», των «τεμπέληδων», των «ανεύθυνων», αν όχι και των «διεφθαρμένων».

Ξεκινάμε μια προσπάθεια για ένα Δήμο επιχειρησιακά ικανό, οικονομικά ισχυρό και δημοκρατικά υπεύθυνο, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή του. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι στην προσπάθεια δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, αν δεν συστρατευθούν μαζί μας όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του.

Από την πλευρά μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε ότι:

α/ Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η έγκαιρη εξασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας όσων εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Οι θέσεις όσων εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη των συμβάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

β/ Πιστεύουμε στην ισότιμη και αξιοκρατική αντιμετώπιση των υπαλλήλων, με μόνο κριτήριο και γνώμονα την απόδοση του καθενός και τη συμβολή του στην αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, προς όφελος εργαζομένων και πολιτών. Να μην έχετε την παραμικρή ανησυχία: Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να ευνοηθεί γιατί μας στήριξε στις εκλογές και κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να αδικηθεί γιατί έκανε κάποια διαφορετική επιλογή. Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν ο ορισμός των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Δήμου για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ψήφιση του νέου Ο.Ε.Υ., όπου εφαρμόσαμε απαρέγκλιτα το κριτήριο της αρχαιότητας μεταξύ ομοιοβάθμων.

δ/ Επιμένουμε στην αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι αδιανόητο εργαζόμενοι στο Δήμο να μην έχουν «αντικείμενο», όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες. Βάζουμε τέλος στις αργομισθίες και σε εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του υπαλλήλου. Αλλά και τέλος στην τακτική όσων -ελπίζουμε να είναι λίγοι – νομίζουν ότι στην υπηρεσία μπορούν να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά έξω η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Αποτελεί λοιπόν κοινωνική πρόκληση η τακτική κάποιων που ατιμώρητα αντιμετωπίζουν την υπηρεσία σαν πάρεργο».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Δήμου Βόλου Νικ. Παλαμιώτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η πρόκληση της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» για τους δημοτικούς υπαλλήλους είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το