Τοπικά

Ασθένειες και μύκητες «χτυπούν» τις καλλιέργειες τομάτας

 

Ασθένειες «χτυπούν» αυτή την εποχή τις καλλιέργειες βιομηχανικής και υπαίθριας τομάτας σε περιοχές της Μαγνησίας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου Βόλου δίνει οδηγίες στους καλλιεργητές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες.
Όπως επισημαίνεται στις περιοχές όπου καλλιεργείται η βιομηχανική ντομάτα διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσβολή από το ωίδιο στις πρώιμες καλλιέργειες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες τομάτας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.
Συστήνεται να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξή του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα.
Επίσης, συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.
Συστήνεται οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου Tuta Absolouta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 100-150 άκμαία/3ημέρες/παγίδα στις πρώιμες καλλιέργειες και 70- 100ακμαία/3ημερες/παγίδα στις όψιμες. Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Επίσης, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου θρίπας, ο οποίος είναι φορέας ιώσεων και προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων.
Συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το