Τοπικά

Εγκλήματα που διαπράχθηκαν καλοκαίρι και συγκλόνισαν τη Μαγνησία – «Το έγκλημα δεν έχει εποχή»

Εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μαγνησία και έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, δημιουργούν ερωτηματικά για το εάν υπάρχει συσχετισμός με τις καιρικές μεταβολές για τη διάπραξη αυτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο «θερμικός νόμος της εγκληματικότητας» που διατυπώθηκε από τον Adolphe Quetelet το 1800, υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα κατά του προσώπου, τα εγκλήματα βίας περισσότερο, είναι πιο συνηθισμένα σε θερμότερα κλίματα και εποχές, ενώ τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας είναι πιο συνηθισμένα σε ψυχρότερα κλίματα και εποχές.
Ωστόσο, πρόκειται για έναν νόμο που έχει καταρριφθεί από διάφορους κοινωνιολόγους, αλλά και εγκληματολόγους.
Η «Θ» παρουσιάζει εγκλήματα που διαπράχθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μαγνησία και συγκλόνισαν την κοινωνία.

2018
Ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου του 2018 εκτυλίχθηκε μια οικογενειακή τραγωδία στη Ν. Δημητριάδα, όταν 82χρονος σκότωσε την 70χρονη σύζυγό του προκαλώντας της ασφυξία και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.
Όλα ξεκίνησαν στις 7 το πρωί της 15ης Αυγούστου 2018, όταν ο 82χρονος δράστης επικοινώνησε με τον αδερφό της συζύγου του, που βρισκόταν για διακοπές στον Βόλο και διέμενε στην ευρύτερη περιοχή.
«Η αδερφή σου πέθανε και εγώ έχω πάρει χάπια να πεθάνω. Έλα γρήγορα» φέρεται να είπε ο 82χρονος στον κουνιάδο του. Όταν έφτασε στο σπίτι του ζευγαριού στη Ν. Δημητριάδα, αντίκρισε νεκρή την αδερφή του στο κρεβάτι. Ο 82χρονος απουσίαζε από το σπίτι. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία που μετέβη στο σημείο.
Μέσα στο σπίτι βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα, στο οποίο ο 82χρονος έλεγε ότι σκότωσε τη σύζυγό του για να τη λυτρώσει από τα βάσανά της. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου είχε μεταβεί ο 82χρονος, μετά την κατανάλωση χαπιών.
Ο 82χρονος ομολόγησε την πράξη του και μάλιστα φέρεται να υποστήριξε, ότι με τη σύζυγό του είχαν συναποφασίσει να αυτοκτονήσουν, διότι αντιμετώπιζαν και οι δύο σοβαρά προβλήματα υγείας- τα οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνονταν και ο ίδιος αποφάσισε να τη σκοτώσει στον ύπνο της, προκαλώντας της ασφυξία, κλείνοντάς της το στόμα και τη μύτη.

2019
Στην 18 Ιουλίου 2019, ένα οικογενειακό τραπέζι σε ημιυπόγειο διώροφης κατοικίας, επί της οδού Χρ. Ευλογημένου στη Ν. Αγχίαλο, εξελίχθηκε σε οικογενειακή τραγωδία.
Ο 41χρονος Αλβανός δράστης σε οικογενειακό τραπέζι στο σπίτι του που έπινε κι έτρωγε με τον 38χρονο ομοεθνή του ξάδερφο της γυναίκας του, τράβηξε σουγιά και τον τραυμάτισε θανάσιμα καταφέροντας μαχαιριές στον θώρακα.
Το φονικό φέρεται να έγινε μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών της οικογένειας του 41χρονου και της συζύγου του…
Το θύμα μεταφέρθηκε από γείτονες με ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο αρχικά και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο δράστης μετά το φονικό είχε εντοπιστεί να περπατά στην αγορά της Ν. Αγχιάλου όπου και συνελήφθη.

2021
Το απόγευμα της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021, σε σπίτι της οδού Αλέξανδρου Μελά 4, στον περιφερειακό του Βόλου στο ύψος της οδού Ιωλκού. Το θύμα 41χρονος ιδιοκτήτης μάντρας οικοδομικών υλικών και δράστης ένας 34χρονος. Το θύμα μετέβη με φίλο του στο σπίτι του δράστη όπου διέμενε με συγγενείς (μητέρα και αδερφό), ενώ στο σπίτι βρίσκονταν κι ένας φίλος του δράστη, μια 34χρονη νεαρή κι ένα βρέφος λίγων μηνών.
Ο δράστης και το θύμα λογομάχησαν, όπως και την προηγούμενη ημέρα του φονικού που είχαν επισκεφθεί το σπίτι, το θύμα και ένα δεύτερο άτομο, ζητώντας από τη νεαρή γυναίκα να επιστρέψει στην παλιά της σχέση και μάλιστα με απειλές και μεγάλη ένταση.
Την ημέρα του φονικού, το θύμα ξαναπήγε στο σπίτι του δράστη και ο δράστης τον τραυμάτισε θανάσιμα. Το θύμα είχε δεχτεί μαχαιριές στον λαιμό και χτύπημα με αντικείμενο του σπιτιού στο κεφάλι.

Τα εγκλήματα δεν έχουν εποχή…
Ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ερωτηθείς από τη «Θ» σχολίασε τόσο τις περιπτώσεις αυτοκτονιών, όσο και τις περιπτώσεις εγκλημάτων.
Όπως δήλωσε «Το καλοκαίρι, οι άρρωστοι άνθρωποι, λόγω ζέστης κόβουν τα φάρμακα, καθώς τους δημιουργούν καταστολή, με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν και μέσα στην υποτροπή όταν υπάρχουν βαριές καταθλίψεις υπάρχουν κι αυτοκτονίες».
Ο κ. Σούρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο οι διακοπές επηρεάζουν άτομα, τα οποία μένουν μόνα τους και πολλές φορές δεν αντέχουν κυρίως τις καλοκαιρινές διακοπές και τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά στα εγκλήματα, ο κ. Σούρας διευκρίνισε ότι είναι άλλες οι περιπτώσεις εγκλημάτων που διαπράττονται από άρρωστα άτομα λόγω διακοπής φαρμάκων κι άλλες οι περιπτώσεις εγκλημάτων που διαπράττονται από άτομα με διαταραχή προσωπικότητας. Όπως δήλωσε ο κ. Σούρας «Τα εγκλήματα δεν έχουν εποχή. Διαχωρίζουμε την αρρώστια από τη διαταραχή της προσωπικότητας. Άλλο η αρρώστια που έχει να κάνει με ένα παραλήρημα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα κι άλλο η διαταραχή που έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το