Τοπικά

Αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση πληθυσμού στους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας

Ανακριβή κι ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα, χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την πλειονότητα των δημάρχων των περιφερειακών Δήμων της Μαγνησίας, τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Εκτός από τον Δήμο Αλοννήσου που παρουσίασε αύξηση πληθυσμού, όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι της Μαγνησίας κατέγραψαν μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία, εικόνα που αποδίδεται σε λάθος εποχή διεξαγωγής της απογραφής, στον φόβο και στον κορωνοϊό.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι ανησυχούν, καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις, όπως αναφέρουν στις χρηματοδοτήσεις από ΚΑΠ και τις επιχορηγήσεις των υπουργείων που λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία για τον πληθυσμό στους Δήμους.

Αλμυρός
Στον Δήμο Αλμυρού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 16.004 κατοίκους έναντι 18.614 το 2011, εκ των οποίων 7.817 άντρες έναντι 9.267 το 2011 και 8.187 γυναίκες έναντι 9.347 το 2011.
Ο δήμαρχος, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος δήλωσε ότι τόσο η υπογεννητικότητα, όσο και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η ελληνική κοινωνία, επηρεάζει τον πληθυσμό.
Όπως είπε «Οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά στον Αλμυρό και φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα. Όλη αυτή η κρίση, η αδιαφορία του κόσμου και η αντίδραση που δημιουργήθηκε, συνέτεινε στο να αρνούνται σε ό,τι θέμα τους καλεί η κεντρική διοίκηση και το κράτος. Αν κι εμείς τους καλέσαμε να συμμετέχουνε, αλλά η γενικότερη αντίδραση και η μη εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όλη αυτή η κατάσταση, έχει επίπτωση γενικότερα και για το κράτος και σε όλη την επαρχία, με τον κίνδυνο ένας δήμος να χάσει ένα Κέντρο Υγείας, μια υπηρεσία κ.ά..

Ζαγορά – Μούρεσι
Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 4.556 κατοίκους έναντι 5.809 το 2011, εκ των οποίων 2.317 άντρες έναντι 2.949 το 2011 και 2.239 γυναίκες έναντι 2.860 το 2011.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήλωσε ότι δεν είναι αντικειμενικά τα στοιχεία γιατί όπως ανέφερε «η απογραφή έγινε διαδικτυακά. Δεν έγινε συστηματική απογραφή. Εγώ γνωρίζω ότι στον Δήμο δεν είναι τόσο μεγάλη η μείωση. Πιστεύω ότι και ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνει η απογραφή και ο τρόπος δεν ήταν οι κατάλληλοι». Σύμφωνα με τον δήμαρχο από τα στοιχεία αυτά, επηρεάζεται και η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος από τους ΚΑΠ.

Νότιο Πήλιο
Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 8.322 κατοίκους έναντι 10.216 το 2011, εκ των οποίων 4.126 άνδρες έναντι 5.122 το 2011 και 4.196 γυναίκες έναντι 5.094 το 2011.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, η εποχή που επιλέχθηκε να γίνει η απογραφή ήταν λάθος και δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του Δήμου. Όπως είπε «Σε άλλες εποχές ο Δήμος έχει περισσότερο κόσμο. Θα τεθεί ζήτημα εγκυρότητας της απογραφής στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και στην Επιτροπή ορεινών περιοχών που θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβριο κι όπου αλλού χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα στοιχεία δε θα συνεπάγονται την υποβάθμιση των θεσμικών οργάνων των Δήμων, μείωση αριθμού των συμβούλων κ.ά.». Ο δήμαρχος ήταν κάθετος στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων υποστηρίζοντας ότι «δε νοείται να υπάρξει μείωση των χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων των δήμων από το κράτος».

Ρήγα Φεραίου
Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 8.841 κατοίκους έναντι 10.922 το 2011, εκ των οποίων 4.406 άνδρες έναντι 5.614 το 2011 και 4.435 γυναίκες έναντι 5.308 το 2011.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού για το έτος 2021 εμφανίζεται μείωση του πληθυσμού και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Λαμβάνοντας υπόψη και το γενικότερο ποσοστό αποχής των πολιτών από τη διαδικασία της απογραφής πανελλαδικά η μείωση που εμφανίζεται ήταν αναμενόμενη.
Αν και βιώσαμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, η Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με τη διαδικασία της απογραφής με συνεχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών του Δήμου Ρήγα Φεραίου για να απογραφούν στον τόπο τους, καθώς η απογραφή, όπως πρόσθεσε «καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση των δήμων. Ως Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας, που είναι η βάση για τη δημογραφική ανάκαμψη. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις και προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να προσφέρουμε στην ενδυνάμωση της τοπικής μας κοινωνίας σε όλους τους τομείς».

Σκιάθος
Στον Δήμο Σκιάθου ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 5.499 κατοίκους έναντι 6.088 το 2011, εκ των οποίων 2.733 άνδρες έναντι 3.088 το 2011 και 2.766 γυναίκες έναντι 3.000 το 2011. Ήταν η
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στον κορωνοϊό και στον φόβο των πολιτών. «Απ’ ό,τι μας λέγανε και οι άνθρωποι απογραφείς, ο κόσμος φοβότανε και δεν άνοιγε για να απογραφεί. Επίσης, στο νησί έχουμε κόσμο που έρχεται και μένει για να ετοιμάσει τις δουλειές του για το καλοκαίρι, αλλά λόγω κορωνοϊού τα στοιχεία δεν αποτύπωσαν την πραγματική εικόνα του πληθυσμού. Η αυξητική τάση ειδικά στην Σκιάθο, φαίνεται στα σχολεία. Έχουμε 1.100 παιδιά, κάνουμε επέκταση σε σχολεία, ανοίξαμε το ΕΠΑΛ και γέμισε, ωστόσο, η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Και ο δήμαρχος Σκιάθου, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τους ΚΑΠ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία κι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι και δίνονται σύμφωνα με τον πληθυσμό. «Κάνουμε διαβήματα γιατί και ο χρόνος, αλλά και ο φόβος του κόσμου, δεν απέδωσαν την πραγματική εικόνα».

Σκόπελος
Στον Δήμο Σκοπέλου ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 4.377 κατοίκους έναντι 4.960 το 2011, εκ των οποίων 2.182 άνδρες έναντι 2.423 το 2011 και 2.195 γυναίκες έναντι 2.537 το 2011.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία και ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, αναφέρθηκε στην εποχή διεξαγωγής της απογραφής. Όπως είπε «’Έχω την εντύπωση επειδή βλέπω πολύ καλά στοιχεία σε σχέση με τα σχολεία, ότι ρόλο έπαιξε η εποχή για την αποχή του κόσμου. Επιχειρηματικά είμαστε ανεβασμένοι. Πιστεύουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις στα μικρά νησιά θα έπρεπε να δίνονται με άλλα κριτήρια, γιατί υπάρχουν κι άλλες ανάγκες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το