Κόσμος

Άλεκ Μπάλντουιν: Οι διαφορές των πραγματικών πυρομαχικών με τα άσφαιρα

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από την τραγωδία που σημειώθηκε στα γυρίσματα της ταινίας Rust, όταν το όπλο που κρατούσε ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η διευθύντρια φωτογραφίας του φιλμ και να τραυματιστεί ο σκηνοθέτης.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να τραυματιστεί ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του από άσφαιρα; Οι Times παρουσιάζουν γράφημα με τις διαφορές μεταξύ πραγματικών πυρομαχικών και άσφαιρων. Μια σφαίρα αποτελείται από το φυσίγγιο, στο οποίο περιέχεται το προωθητικό γέμισμα (πυρίτιδα). Στην άκρη του φυσιγγίου βρίσκεται η βολίδα. Με το πάτημα της σκανδάλης πυροδοτείται το προωθητικό γέμισμα, το οποίο με τη σειρά του δίνει την ώθηση για την εκτόξευση της βολίδας από την κάννη.

Η διαφορά με τα άσφαιρα είναι ότι στη θέση της βολίδας, στην άκρη του φυσιγγίου βρίσκεται μια τάπα, συνήθως από βαμβάκι ή χαρτί.

Η πυροδότηση ενός άσφαιρου φυσιγγίου μοιάζει με ενός πραγματικού: κάνει τον ίδιο ήχο, το όπλο έχει την ίδια ανάκρουση, ενώ υπάρχει η ίδια λάμψη κατά την εκπυρσοκρότηση.
Σύμφωνα με το BBC, τα στούντιο αυξάνουν την ποσότητα της πυρίτιδας ώστε η εκπυρσοκρότηση να είναι πιο ετυπωσιακή.


Ξύπνησαν μνήμες από τον χαμό του Μπράντον Λι
Τον Μάρτιο του 1993, ο 27χρονος ηθοποιός Μπράντον Λι, ο γιος του αστέρα των ταινιών πολεμικών τεχνών Μπρους Λι, σκοτώθηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της ταινίας The Crow. Το όπλο είχε γεμιστεί με άσφαιρα, αλλά η αυτοψία έδειξε πως ο ηθοποιός χτυπήθηκε από σφαίρα 0,44 μπλοκαρισμένη μέσα στην κάννη που βλήθηκε όταν συμπρωταγωνιστής τράβηξε τη σκανδάλη, χτυπώντας τον στην κοιλιακή χώρα. Η έρευνα που διενεργήθηκε κατέληξε στο ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία από «αμέλεια».

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το