Ελλάδα

Κηδεία με τραγούδια και κλαρίνα για την Φιλιώ Πυργάκη – Η συγκινητική ανάρτηση της Αλεξίου

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 77 ετών, άφησε η Φιλιώ Πυργάκη, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο κόσμος αποχαιρέτησε την «αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού» με τους ήχους παραδοσιακών οργάνων και με τραγούδια που έμειναν για να θυμίζουν σε όλους την τεράστια προσφορά της στο δημοτικό τραγούδι. Η κηδεία έγινε το απόγευμα της Κυριακής (18/7) στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Άκοβας Άργους.

Η Φιλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Σικυωνίων Κορινθίας. Ξεκίνησε να τραγουδάει από 14 ετών. «Ήμουν ένα χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο. Φτώχια πολλή, πήγαινα με τα πρόβατα στο βουνό και τραγουδούσα», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της στη LiFO. Στα 17 της χρόνια κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο και εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε περισσότερους από 200, ενώ το όνομά της συνδέθηκε με το δημοτικό τραγούδι και τα πανηγύρια.

«Όταν με πήρε μαζί του ο θείος μου να τον συνοδέψω σε ένα γάμο, ήμουνα έτοιμη. Δεν χρειαζόμουν ούτε δάσκαλο ούτε σχολή. Είμαι αυτοδίδακτη» είχε δηλώσει. Έπειτα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

«Βαρέθηκα τα νιάτα μου»
Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό -ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Σκανδιναβία- και ετσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία. Τον περασμένο Μαϊο, έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, Δημήτρης Κωστόπουλος. Η κηδεία του έγινε στο χωριό Περδικονέρι Γορτυνίας, εκεί, όπου είχε γεννηθεί, παρουσία φίλων και συνεργατών.

Χάρις Αλεξίου: Με την ευχή του Θεού ταξιδεύεις αδελφή μας
«Κάθε φορά που χάνεται ένας μεγάλος που υπήρξε θεμέλιο της παράδοσης μας νιώθουμε αγωνία για το αν θα πάρει κάποιος άλλος αντάξιός του την θέση του» έγραψε η Χάρις Αλεξίου στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook. «Η Φιλιώ Πυργάκη θα έχει την θέση της μαζί με τους άλλους διακεκριμένους της ιστορίας του δημοτικού τραγουδιού στην αιωνιότητα. Η θέση της όμως εδώ σ’ εμάς μένει ορφανή. Με την ευχή του Θεού ταξιδεύεις αδελφή μας. Αιώνια η μνήμη σου και η ευγνωμοσύνη μας που τραγούδησες για τους Έλληνες» πρόσθεσε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το