Τοπικά

Στη φυλακή οι κλέφτες των χωριών – Κάθειρξη 5 ετών στους δράστες που δήθεν εμπορεύονταν λευκά είδη

Τους εμπόρους… λευκών ειδών και ειδών προικός παρίσταναν τέσσερις Ρομά από τα Τρίκαλα, αλλά στην πραγματικότητα -σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα- ο σκοπός τους ήταν οι κλοπές σπιτιών.
Κλοπές που ο ένας εκ των κατηγορουμένων ομολόγησε προχθές, απολογούμενος ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δηλώνοντας αφοπλιστικά ότι επειδή δεν είχαν χρήματα να βάλουν καύσιμα για να επιστρέψουν σπίτι τους, αποφάσισαν να… κλέψουν ξένα σπίτια σε χωριά των Δήμων Κιλελέρ και Τεμπών.
Μόνο που δεν έπεισαν κατά πώς φαίνεται το Μονομελές Εφετείο για το ατυχές των επιλογών τους, αλλά και για την… ειλικρινή μεταμέλειά τους (σ.σ. όλοι τους ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους) με αποτέλεσμα να καταδικασθούν σε κάθειρξη 5 ετών έκαστος και να οδηγηθούν στη Φυλακή.
Οι τέσσερις κλέφτες ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα για να έρθουν στη Λάρισα για να βγάλουν «ένα μεροκάματο», όπως δήλωσαν, με την πώληση λευκών ειδών, εμπόρευμα που δεν βρέθηκε ωστόσο στο αυτοκίνητο -με εξαίρεση μία κατασχεθείσα κουβέρτα- και παράλληλα θα αναζητούσαν παλαιά αυτοκίνητα.
Αλλά -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- επισκέφτηκαν διαδοχικά διάφορα χωριά αναζητώντας σπίτια για να κλέψουν, ελέγχοντας πρώτα αν απουσίαζαν οι ένοικοι.

ΚΛΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κλοπές και απόπειρες κλοπών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου 2020. Αρχικά στη Γαλήνη όπου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να παραβιάσουν μπαλκονόπορτα με χτυπήματα ενόσω η ένοικος γυναίκα βρισκόταν μέσα στο σπίτι γι’ αυτό και εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους καθώς εκτός των άλλων ήταν και βιαστικοί αφού χτυπούσαν για να διαπιστώσουν αν οι ένοικοι βρίσκονταν εντός, αλλά δεν περίμεναν απόκριση και έτσι επιχειρούσαν τη διάρρηξη. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Ελευθέριο, όπου παραβιάζοντας το παράθυρο υπνοδωματίου αφαίρεσαν ένα σίδερο ρούχων.
Μετά πήγαν στην Όσσα, όπου παραβιάζοντας το παράθυρο του καθιστικού αφαίρεσαν μία τσάντα που περιείχε προσωπικά έγγραφα (βιβλιάρια τραπεζών, κ.λπ.) της ιδιοκτήτριας του σπιτιού. Η οποία καταθέτοντας προχθές στο Δικαστήριο τόνισε πως «ήμασταν στο χωράφι στα αμύγδαλα όταν μας τηλεφώνησε η γειτόνισσα.
Έκαναν το σπίτι άνω κάτω και μετά μας είπαν από την αστυνομία ότι βρήκαν πεταμένη την τσάντα στο ποτάμι, στη γέφυρα». Αφού διαπιστώνοντας ότι η τσάντα δεν περιείχε χρήματα την πέταξαν φεύγοντας από το χωριό και για τον πρόσθετο λόγο να μην έχουν μαζί τους πειστήρια στην περίπτωση που ελεγχθούν από την αστυνομία.

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Χαρακτηριστικότερη είναι ωστόσο η περίπτωση του Συκουρίου, στο οποίο μετέβησαν φεύγοντας από την Όσσα. Όπου, από ανασφάλιστη πόρτα μπήκαν στην αυλή του σπιτιού 88χρονης, η οποία λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.
Με το πρόσχημα, λοιπόν, της πώλησης κουβέρτας -σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ.- ο πρώτος των δραστών την απασχολούσε «παρακαλώντας» την 88χρονη να αγοράσει μία κουβέρτα, ο δεύτερος δράστης επιτηρούσε τον χώρο, ο τρίτος έπιασε κουβέντα με τον γείτονα για να τον απασχολήσει ρωτώντας τον «για το τρακτέρ» (σ.σ. όπως δήλωσε στο δικαστήριο), με απώτερο σκοπό ο τέταρτος των δραστών να μπει στο σπίτι και να κλέψει.
Κλοπή που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς στη φορτική πίεση των δραστών η 88χρονη να αγοράσει την κουβέρτα «επειδή δεν είχαμε χρήματα για βενζίνη να φύγουμε» όπως κατέθεσαν, η ηλικιωμένη έβαλε τις φωνές καλώντας σε βοήθεια, με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.
Ωστόσο από την πρώτη απόπειρα κλοπής στη Γαλήνη, ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και των Τμημάτων, Κιλελέρ και Τεμπών να αρχίσουν τις αναζητήσεις, έχοντας στοιχεία για το αυτοκίνητο των δραστών όπως κατέθεσαν στο Δικαστήριο, περιγράφοντας την καταδίωξη που ακολούθησε.

Οι δράστες εντοπίσθηκαν να κινούνται στον δρόμο Λάρισας – Συκουρίου και έτσι ξεκίνησε η καταδίωξή τους. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μέσω της ΠΑΘΕ έπεσαν στο μπλόκο αστυνομικών στη γέφυρα της Γυρτώνης όπου και συνελήφθησαν και πέραν των τροχονομικών παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, ο οδηγός δεν είχε άδειας οδήγησης, κ.λπ.) και των κλοπών που αποδείχθηκαν στη συνέχεια, από την έρευνα του Α.Τ. Τεμπών προέκυψε ότι ορισμένοι εκ των δραστών είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν, ξανά για κλοπές.
«Δεν είχαμε λεφτά για βενζίνη και γι’ αυτό μπήκα να κλέψουμε» είπε αφοπλιστικά στην απολογία ο ένας εκ των κατηγορουμένων που παραδέχθηκε κάποιες από τις κλοπές. «Ξεκινήσαμε από τα Τρίκαλα να βγάλουμε μεροκάματο, να πουλήσουμε λίγα παπλώματα» τόνισε ο δεύτερος των κατηγορουμένων για να ερωτηθεί από την πρόεδρο «τι να πουλήσετε; Αφού στο αυτοκίνητό σας δεν βρέθηκαν εμπορεύματα».

Οι κατηγορούμενοι δηλώνοντας πως δεν θυμόντουσαν τα χωριά που έδρασαν (σ.σ. «στην τύχη πηγαίναμε» είπε κάποιος χαρακτηριστικά) εμφανίστηκαν όλοι τους μετανοημένοι ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τις πράξεις τους, ενώ επικαλέσθηκαν την οικογενειακή τους κατάσταση προκειμένου να μη φυλακιστούν.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους για όλες τις σε βάρος τους κατηγορίες, με το Δικαστήριο να μην αναγνωρίζει προτεινόμενα ελαφρυντικά και να επιβάλει κάθειρξη 5 ετών στον καθένα, με επιπλέον μήνες φυλάκισης σε δύο από τους κατηγορούμενους για πρόσθετες κατηγορίες. Η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα οι τέσσερις δράστες να οδηγηθούν τελικά στη φυλακή.
Πηγή: Ελευθερία – Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το