Τοπικά

Έξοδος από την κρίση με πνεύμα αλληλεγγύης – O Βολιώτης Κ. Τσουτσοπλίδης μιλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη «Θ»

Ο Βολιώτης Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης είναι ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου από το 2011 και συντονιστής της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας του ΕΚ στην Ελλάδα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου 2019.
Στέλεχος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994, εργάστηκε στο Ecofin κατά την περίοδο της δημιουργίας του ευρώ (1994-1998), στις διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση (1998-2003), στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές (2003-2004) και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (2011).
Στην Ελλάδα εργάστηκε ως γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2006-2009) και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (2004-2006).
Είναι διδάκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και γνώστης των ευρωπαϊκών θεσμών πιστεύετε ότι χρειάζεται να περάσουν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο;
Σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ, αλλά τι πιστεύουν οι πολίτες! Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μόλις δημοσιεύσαμε, 8 στους 10 Έλληνες (79%) θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 63%. Φαίνεται πως η πανδημία και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, ενδυναμώνουν αυτό το αίτημα των πολιτών για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ και οι φωνές που ζητούν αλλαγές αυξάνονται, καθώς μόνο το 27% είναι ικανοποιημένο από την ΕΕ όπως ακριβώς λειτουργεί σήμερα, ποσοστό που στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%, ενώ σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι και Έλληνες επιθυμούν μεταρρυθμίσεις.
Καθ’ όλη τη μακρόχρονη πορεία του, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σταθεί στο ακέραιο στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών, ως θεματοφύλακας των αξιών και των προτεραιοτήτων τους: Από την ενδελεχή εξέταση της προμήθειας και διανομής εμβολίων έως τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραμείνει άγρυπνος φρουρός των αξιών και της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς κρίνετε τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των κρατών-μελών τους. Σε πρόσφατη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, π.χ. οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ζήτησαν μάλιστα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει σκληρές κυρώσεις, καθώς επεσήμαναν ότι οι παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, κρατών μελών της ΕΕ.

Με το ζήτημα της διανομής των εμβολίων υπάρχουν αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ. Πώς θα τακτοποιήσει καλύτερα τα του «οίκου» της σε ένα ακόμη κορυφαίο ζήτημα;
Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κινηθεί με ταχύτητα, ώστε να συνδράμει αφενός στην ταχεία ανάπτυξη εμβολίων, δίνοντας περισσότερη ευελιξία σε ερευνητές για να επιταχυνθούν οι κλινικές δοκιμές και αφετέρου, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμβολίων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Χάρη στις κινήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στις συμβάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει τις σωστές βασικές αποφάσεις, ιδίως όσον αφορά στη συλλογική ευρωπαϊκή προσέγγιση στον εμβολιασμό και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και εφαρμόζοντας τους κανόνες της ΕΕ περί νομικής ευθύνης των φαρμακοβιομηχανιών. Παράλληλα βέβαια, όπως πρόσφατα αναγνώρισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ υποτίμησε τις προκλήσεις της μαζικής παραγωγής εμβολίων και πρέπει πλέον να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της παραγωγής ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις για την έξοδο από την κρίση με πνεύμα αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ έχει ευθύνη απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και πρέπει να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων παγκόσμια, πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Και μόνο στη σκέψη της κατάστασης, στην οποία θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε τώρα, αν δεν ανήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένω αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με επιτυχία. Να είστε σίγουροι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη όλων των πτυχών του εμβολιασμού, με βασικό πυρήνα των ενεργειών του το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

Με θητεία στο υπουργείο Εργασίας και εμπειρία στα εργασιακά, πιστεύετε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας;
Χρόνια τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, αλλά και για την ανάγκη πόρων για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Παραδόξως η αντιμετώπιση της πανδημίας μας προσφέρει και τα δύο: Πόρους, άνευ προηγουμένου, από το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα «business plan» βασισμένο στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ευκαιρία είναι ιστορική για να πετύχουμε αυτό που χρόνια διακαώς επιθυμούμε: Την αλλαγή μοντέλου και την επανεκκίνηση του οικονομικού υποδείγματος. Η Ευρώπη αλλάζει – μαζί της έχουμε και εμείς μια πρωτοφανή ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού με εξαιρετικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι πόροι είναι διαθέσιμοι και η κοινή ευρωπαϊκή στοχοθεσία απολύτως σαφής.

Τι θα προτείνατε σήμερα για να προστατευτούν οικογένειες και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξάντλησε όλα τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να μην κληθούν και πάλι να πληρώσουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ευθύνη έναντι των πολιτών να εξασφαλίσει ότι η Ένωση απαντά στις προσδοκίες των πολιτών, σε συνάφεια με τις αξίες τους, αλλά και να διαφυλάξει ότι αυτό θα γίνει με δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους. Σε εκπλήρωση αυτής της εντολής, επεδίωξε οι πόροι που θα απαιτηθούν για την ανάκαμψη να μη μετατραπούν σε δημοσιονομική τροχοπέδη για την επόμενη γενιά, και στήριξε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης των δαπανών της ΕΕ, με αμοιβαιοποίηση του χρέους για την ανάκαμψη, και νέους ίδιους πόρους από δίκαιη φορολόγηση οικονομικών δραστηριοτήτων, σε αντικατάσταση συνεισφορών των κρατών μελών από τη φορολόγηση των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπλήρωσε τον ρόλο του στο ακέραιο όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό και δεν επικύρωσε τις προτάσεις του Συμβουλίου, παρά μόνο όταν ήταν απολύτως ικανοποιημένο από το περιεχόμενό τους. Εξ αρχής χαιρέτισε τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη ως απολύτως απαραίτητη κίνηση, χαρακτηρίζοντας όμως απαράδεκτες τις περικοπές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό όπως είχαν αρχικά προταθεί και έδωσε μάχες προκειμένου να τις περιορίσει – μάχες τις οποίες κέρδισε! Οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύθηκαν προς όφελος των πολιτών σημαντικές ενισχύσεις ύψους 15 δισ., για εμβληματικά προγράμματα (π.χ. υγεία, έρευνα, Erasmus+).

Η προσπάθεια να οικοδομήσουμε μαζί μία Ευρώπη που ευημερεί, δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που σήμερα αντιμετωπίζουν πολύπλευρες απειλές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμενε και κατάφερε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη λειτουργία του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το