Τοπικά

Υποδομές για ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες του ανατολικού Πηλίου

Πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου «Προμήθεια Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» με συνολικό προϋπολογισμό 235.668 ευρώ, θα καταθέσει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην τοποθέτηση σε επιλεγμένες θέσεις, σε τέσσερις παραλίες της περιοχής, των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής. Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, οι υποδομές προτείνεται να τοποθετηθούν στις παραλίες των Αγίων Σαράντα, στο Χορευτό, στην ακτή Παπά Νερό και στην ακτή του Αγίου Ιωάννη. Η επιλογή των θέσεων έγινε με κριτήρια όπως η ύπαρξη φυσικών χαρακτηριστικών, που να τις καθιστά προσβάσιμες σε ΑμεΑ, η επαρκής παροχή υπηρεσιών διαμονής και εστίασης που διαθέτουν και η υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν. Οι σχεδιαζόμενες υποδομές στις ανωτέρω προτεινόμενες θέσεις διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε ο επισκέπτης ΑμεΑ να μη συναντά εμπόδια, που σχετίζονται με τη διαρρύθμιση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Επιπλέον, η σωστή και ακριβής τοποθέτηση του εξοπλισμού στους χώρους των παραλιών διασφαλίζει την ολοκληρωμένη προσαρμογή ενός τέτοιου χώρου. Η προτεινόμενη θέση πρόκειται να περιλαμβάνει: Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Αποδυτήριο – ντους. Χώρους σκίασης. Διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών, οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Πληροφοριακές πινακίδες – Σήμανση. Αντικλεπτικό σύστημα. Σύστημα παρακολούθησης καιρικών συνθηκών – τηλεμετρία. Όλες οι παραπάνω κατασκευές προδιαγράφονται ελαφριές, μη μόνιμες, κατασκευασμένες από κατάλληλα υλικά, που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον και παρέχουν ευκολία τόσο στην εγκατάσταση, όσο και στην απεγκατάσταση, μεταφορά και αποθήκευσή τους τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, ο εξοπλισμός στο σύνολό του φέρει τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας και συμβατότητας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απ. Κοντογιώργο «πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του προτεινόμενου έργου και να μην επιβληθεί προς τις επιχειρήσεις που γειτνιάζουν οι ανωτέρω εγκαταστάσεις, κανένα επιπλέον τίμημα για την παραχώρηση εκτάσεων επί του αιγιαλού, που να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις προτεινόμενες υποδομές εξυπηρέτησης ΑμεΑ, καθώς και να μην υπάρχει εισιτήριο για την πρόσβαση των ΑμεΑ στους μηχανισμούς ή στις ράμπες πρόσβασης, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους τουρίστες». Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Σαμαρά ανέφερε πως «θα μπορούσε να προβλεφθεί και η τοποθέτηση αντίστοιχων εγκαταστάσεων στις παραλίες της Νταμούχαρης και του Μυλοποτάμου, ενώ απαντώντας ο κ. Κοντογιώργος επισήμανε πως «θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι δυσκολίες προσβασιμότητας των προαναφερόμενων παραλιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το