Τοπικά

Φωτεινή Κωστοπούλου: Κλειστά βιβλιοπωλεία με ανοιχτά σχολεία…

Στα μικρά βιβλιοπωλεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, η χθεσινή ημέρα κύλησε διαφορετικά. Η συναισθηματική φόρτιση για τους ιδιοκτήτες τους υπήρξε μεγάλη, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες υποχρεώνονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ενόσω πάσχιζαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, οι σκέψεις που μοιράζονταν με τους πελάτες τους και απέπνεαν πάνω απ’ όλα μία αίσθηση οικειότητας, ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση πως οι τελευταίοι θα είναι στο πλευρό τους και στη νέα δύσκολη συγκυρία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, χάρισαν ελπίδα στους ιδιοκτήτες τους μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, με κεντρικό σύνθημα ότι «τα βιβλιοπωλεία δεν είναι απλά καταστήματα λιανικής», σύσσωμος ο κλάδος υποστηρίζει πως πρέπει να εξαιρεθεί από το λουκέτο λόγω του Covid-19. «Δεν μπορώ να το διανοηθώ πως αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν θα έρθω να ανοίξω», δήλωσε κατηγορηματικά η κ. Φωτεινή Κωστοπούλου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Πλαστελίνη», που λειτουργεί στην πλατεία της Χιλιαδούς εδώ και έντεκα χρόνια. Η Βολιώτισσα βιβλιοπώλισσα δεν έκρυψε την απογοήτευσή της από τις τελευταίες εξελίξεις, που την υποχρεώνουν να κατεβάσει… ρολά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων για τον περιορισμό της διασπορά του κορωνοϊού.

«Προκύπτουν πολλά πρακτικά ζητήματα από την αναστολή λειτουργίας των βιβλιοπωλείων», επισήμανε στη συνέχεια, για να συμπληρώσει: «Πρώτον, δεν γίνεται να έχεις ανοικτά τα Νηπιαγωγεία, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Δημοτικά Σχολεία και εμείς να μένουμε κλειστά. Κατά δεύτερον, οι γονείς που δεν θα εργάζονται το διάστημα της καραντίνας και θα μένουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, δεν θα μπορούν να προμηθευτούν υλικά. Ένα τρίτο έχει να κάνει με την τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές θα χρειάζονται εκτυπώσεις και φωτοτυπίες. Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον κόσμο να αγοράζει εκτυπωτές. Δεν είναι διόλου φθηνά τα αναλώσιμα, ενώ με τα βιβλιοπωλεία όλοι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μικρότερο κόστος».
Όμως, και η μυρωδιά των βιβλίων θα λείψει εξίσου από την ιδιοκτήτρια της «Πλαστελίνης». «Τα βιβλιοπωλεία είναι εστίες πολιτισμού. Αυτό δεν χωράει καμία αμφισβήτηση και δεν μπορεί να εκλείψει. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να μην υπάρχει η δυνατότητα στο κοινό να προμηθεύεται τα βιβλία της αρεσκείας του, όσο διάστημα θα πρέπει να μένει σπίτι;».
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφότου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα καινούργια μέτρα, η κίνηση στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία αυξήθηκε κατακόρυφα. Και πέρα από την τάση της επιστροφής μεγάλου αριθμού Βολιωτών στα μικρά βιβλιοπωλεία, εκείνο που συγκίνησε περισσότερο την κ. Κωστοπούλου ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης που εισέπραξε μέχρι και αργά χθες το βράδυ, όταν εξυπηρέτησε και τον τελευταίο πελάτη: «Βλέποντας ότι ο κόσμος σε στηρίζει τόσο, στεναχωριέσαι διπλά. Κανείς δεν ήταν αδιάφορος και όλοι έλεγαν πως θα τους λείψουμε. Αυτό εισπράξαμε και δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Η προσωπική επαφή δεν υποκαθίσταται με τίποτα. Είμαστε όλοι φίλοι, μια οικογένεια με τους πελάτες μας. Γιατί να χαθεί αυτό το πράγμα;».

Με τα… σημάδια του «λουκέτου» της περασμένης άνοιξης να είναι ακόμη ορατά στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, η Φωτεινή Κωστοπούλου υπογράμμισε πως αυτή τη φορά οι βιβλιοπώλες θα βρεθούν προ αδιεξόδου: «Ακόμη μετράμε ζημιές από όσα έγιναν πριν από μισό χρόνο. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου που θα ξανανοίξουμε, πώς θα πορευτούμε; Αναρωτιέται κάποιος πώς θα ζήσουμε; «Τρέχουν» δάνεια, ενοίκια, επιταγές μια και οι προμηθευτές θέλουν να εξοφληθούν, φορολογικές και ασφαλιστές υποχρεώσεις, ενώ πρέπει να συντηρήσουμε και τις οικογένειές μας. Για ποιον λόγο να γίνονται οι αγορές μέσω ίντερνετ; Δηλαδή εάν δεν διαθέτεις e-shop, θεωρείσαι καταδικασμένος; Με τέτοιες πρακτικές θα επιβιώσουν μόνο τα πολυκαταστήματα. Εμείς που είμαστε σε όλο αυτό;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το