Πολιτισμός

«Δίπλωμα Τιμής» στον Λάζαρο Δεριζιώτη απένειμε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος 

Στην απονομή του «Διπλώματος Τιμής» στον επίτιμο διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη προχώρησε χθες ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «Μαγνήτων Κιβωτός» και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε επί σειρά ετών o κ. Δεριζιώτης αναφέρθηκαν οι ομιλητές, με τον ίδιο να τους ευχαριστεί, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους συναδέλφους του αρχαιολόγους για οργάνωση της υπηρεσίας ώστε να έχει επαφή με τον κόσμο.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πήραμε την απόφαση να τιμήσουμε τον κ. Δεριζιώτη, καθώς τα πρώτα χρόνια που βρέθηκα εδώ στη Θεσσαλία συνεργαστήκαμε άμεσα, διότι η περιοχή μας έχει εξαιρετικούς τόπους, έχει μνημεία και κειμήλια. Στο πρόσωπό του βρήκαμε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε όλη τη γνώση και επιστημονική κάλυψη των πραγμάτων και ταυτόχρονα το πνεύμα της συνεργασίας που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί έχουμε μνημεία που είναι ακόμη ζωντανά, που λειτουργούν και συνεχίζουν τη ζωή στον τόπο και έτσι μπορέσαμε να βρούμε τρόπους για να συνεχίσουν τα μοναστήρια μας να είναι ανοιχτά και να διασώζουμε τα κειμήλια. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να τον τιμήσουμε και να τον ευχαριστήσουμε και στο πρόσωπό του βέβαια όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί θεωρώ ότι η συμβολή τους είναι πολύτιμη, ειδικά όταν υπάρχει το πνεύμα της συνεργασίας και της συνέχειας».
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Δεριζιώτης τόνισε πως «αισθάνεται πολύ μεγάλη τιμή με αυτό που γίνεται σήμερα. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και αναγνωρίζουν τι κάνουν οι αρχαιολόγοι, γιατί παλαιότερα είμασταν λίγο απομακρυσμένοι. Παράλληλα, αισθάνομαι και πολύ μεγάλη συγκίνηση γιατί ξανάρχομαι εδώ στη Μαγνησία μετά από πολλά χρόνια, η οποία ήταν μέρος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ξαναβλέπω αγαπημένα πρόσωπα».

Αναφερόμενος στη σημαντικότερη περίοδο ως αρχαιολόγος στη Μαγνησία επισήμανε πως «ήταν η αναστύλωση της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς. Πρόκειται για ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα, το οποίο είχε πάθει μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του 1980. Είχαμε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο και πολλοί άνθρωποι, αφιερώνοντας πολύ χρόνο».
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους συναδέλφους του αρχαιολόγους είπε ότι «καλό θα είναι να ασχοληθούν πώς θα οργανώσουν την Υπηρεσία και πώς θα την αναπτύξουν για να έχει επαφή με τον κόσμο. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχουν δράσεις όπου ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία και αυτό είναι πάρα πολύ καλό».
Να αναφερθεί ότι ο Λάζαρος Δεριζιώτης διετέλεσε διευθυντής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα επί τριάντα έτη (1973 – 2003), με αρμοδιότητα στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Για το έργο του κ. Δεριζιώτη μίλησαν η ιστορικός βυζαντινής τέχνης – θεολόγος Μαρία Νάνου, η ιστορικός τέχνης – επίτιμη γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, η δρ Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η κ. Ασπασία Ντίνα, προϊσταμένη «επί τιμή» της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο συντηρητής Έργων Τέχνης – αγιογράφος Γιάννης Σκοτεινιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το