Πολιτισμός

Αυγουστιάτικες παρακλήσεις για το Πάσχα του καλοκαιριού

Για έκτη συνεχή χρονιά, και αυτό το καλοκαίρι, διοργανώνονται οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019», ο καθιερωμένος θεσμός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Την ευθύνη διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», ο οποίος συνεργάζεται σε κάθε τόπο με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, έχοντας πάντοτε άοκνους συμπαραστάτες τα στελέχη του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός», για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο τη σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό μετά τον Άγιο Βλάσιο που έγιναν χθες Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις, θα γίνουν στον Βόλο, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Άγιο Στέφανο στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων, «Σωρός» και θα ολοκληρωθούν, όπως πάντοτε, στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Θα πραγματοποιηθούν όμως και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δημητριάδας, στη Βελίκα Αγιάς, στη Μακρινίτσα και στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού.
Στους στόχους της φετινής διοργάνωσης, προστίθεται και η συνπροσευχή του σεβ. μητροπολίτη κ. Ιγνατίου με όλους τους συμμετέχοντες προς την Παναγιά μας, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των πιστών της Φθιώτιδος για την εκδημία του αγαπητού δεσπότη τους, κυρού Νικολάου, δεδομένου ότι έχει αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής της Μητροπόλεως.
Συνεχίζεται όμως και το ιδιαίτερα φροντισμένο μουσικό πρόγραμμα, κατόπιν της Ιεράς Παράκλησης, αφού πλέον είναι διαπιστωμένο ότι προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

Όπως είναι ήδη γνωστό, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, γίνονται σε προαύλειους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, παρουσιάζοντας μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως. Στις φετινές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν η παραδοσιακή ορχήστρα του Κώστα Μούτου με τον Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο και η Ορχήστρα «Ραστωδία».
Απ’ όλα τα καλά του Αυγούστου το πιο τρυφερό, το πιο λαχταριστό και λατρεμένο, είναι για τον ελληνικό λαό ο παραδοσιακός Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως ονομάζεται. Παντού στην Ελλάδα, στη στεριά και στα νησιά, στα βουνά και στ’ ακρογιάλια, τούτο το «χαροποιόν πένθος», όπως ονομάζει ο Φώτης Κόντογλου την Κοίμηση της Παναγίας, είναι ένα αυγουστιάτικο λαϊκό πανηγύρι, μια ξεχωριστή χαρά κι ευφροσύνη για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη με το πάνδημο γιορτάσι.
Λένε πως σε κάθε 100 εκκλησιές οι 80 είναι αφιερωμένες στην Παναγιά και πως υπάρχουν πάνω από 1000 ονόματα που της χάρισε στο διάβα του χρόνου ο βαθιά θρησκευόμενος λαός μας. Ονόματα που σε κάποιο βαθμό τα πιο πολλά υποδηλώνονται και μέσα από την εικονογράφηση της κάθε Παναγιάς, όπως την «είδε» ή την οραματίστηκε και ο κάθε αγιογράφος.
Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018» θα κατακλύσουν και φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, της καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και της Όσσας, τα εξωκλήσια και τις αυλές των Ιερών Ναών των πόλεων με ύμνους, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια γεμάτα πίστη στο πρόσωπό Της, που θα συμβάλλουν από κοινού στο πλημμύρισμα του νου και της καρδιάς από την χαρά και του φετινού «Πάσχα του καλοκαιριού».

Πρόγραμμα παρακλήσεων
Το πρόγραμμα αυγουστιάτικων παρακλήσεων έχει ως εξής:
Τρίτη 6/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, Τετάρτη 7/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βελίκας Αγιάς, Πέμπτη 8/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, Κυριακή 11/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αλυκών, Δευτέρα 12/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, Τρίτη 13/8, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το