Τοπικά

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση RDF και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας, θα συμμετέχει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή του ζητά να ανακληθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιτρέπουν την καύση RDF, SRF και πετ κοκ, ενώ τονίζει πως μόνο ο ξεσηκωμός των εργαζομένων μπορεί να επιβάλει την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού:

«Να υψώσουμε τη φωνή μας για να μην μετατρέψουν την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου σε θάλαμο καρκινογόνων αερίων προκειμένου να έχει κέρδη η ΑΓΕΤ η οποία έχει αδειοδοτηθεί για την καύση 410.000 τόνων RDF (υλικό προερχόμενο από σκουπίδια όπως και το SRF που όταν καίγονται εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, θάλλιο κ.α.), δηλαδή το 90% της συνολικής ποσότητας των 480.000 τόνων που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).

Με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, αλλά και ανοίγοντας νέα «χρυσοφόρα» πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη «διαχείριση» των σκουπιδιών, στο πλαίσιο και της στρατηγικής της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει το σχεδιασμό για τη χρήση απορριμμάτων ως «εναλλακτικού καυσίμου» από τη βιομηχανία, πρώτα απ’ όλα της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ μπροστά στους στόχους αυτούς του κεφαλαίου δεν διστάζει να κλείσει τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα που εγείρονται αναφορικά με τη δημόσια υγεία.
Η περίπτωση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο, άλλωστε, αποτελεί μόνο την αρχή ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για τη γενίκευση της καύσης απορριμμάτων από βαριές βιομηχανίες στην Ελλάδα, σχεδιασμός που φυσικά βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Εξάλλου βασική πολιτική της ΕΕ στο θέμα της ρύπανσης είναι το γνωστό “Ο ρυπαίνων πληρώνει”.
Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν χτυπάει μόνο τα εισοδήματα και τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά μολύνει θανάσιμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

Ο Σύλλογός μας, μαζί με άλλα σωματεία, με πρόσφατες αλλά και παλιότερες παρεμβάσεις, έχουμε αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη χρήση απορριμμάτων ως βιομηχανικού καυσίμου, αποκαλύψαμε την ουσία των κυβερνητικών επιλογών και πρωτοστατούμε στο δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στα σχέδια αυτά.
Οι εργαζόμενοι, δεν θα πρέπει να υποκύψουν στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ασφαλούς χρήσης» ή ακόμη και στους εκβιασμούς που ασκούν με όχημα τις θέσεις εργασίας οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες και με τους αγώνες τους να στείλουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – βιομηχάνων στα σκουπίδια.
Πιστεύουμε ότι εκείνοι που μπορούν να επιβάλουν την προστασία της δημοσίας υγείας, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε ο δήμος Βόλου, που εξάλλου έχουν μοιρασμένους ρόλους υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ. Είναι οι εργαζόμενοι, που οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, πρέπει να ξεσηκωθούν με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις για:
√ Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και ΠET-KOK.
√ Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ.
√ Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στον Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση.
√ Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην “ΑΓΕΤ – Ηρακλής” και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
√ Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το