Τοπικά

Μαθητές μελετούν τον Παπαδιαμάντη – Ξεκινά αύριο μαθητικό συνέδριο για τη ζωή και το έργο του

Αυλαία αύριο για το μαθητικό συνέδριο με θέμα «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Στο μαθητικό συνέδριο θα συμμετέχουν δεκάδες μαθητές από 20 σχολεία της Μαγνησίας.
Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη ανέφερε πως στόχοι του Μαθητικού Συνεδρίου είναι η βιωματική προσέγγιση των μαθητών με τον πεζογράφο, η ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης του έργου του, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η επικαιροποίηση των κοινωνικών μηνυμάτων του, καθώς και το να αποτελέσει μια καινοτόμο δράση κατά την οποία οι μαθητές σχολείων συναντιούνται και καταθέτουν τις απόψεις τους σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Πρόσθεσε επίσης πως η επιλογή του Παπαδιαμάντη έγινε γιατί παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με κοινωνικά μηνύματα της μαθητιώσα νεολαία, αλλά και την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας έναν αναγνωστικό δίαυλο με το έργο του.


Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Μαγνησίας κ. Βίκυ Μαντζώρου χαρακτήρισε εξαιρετικά πρωτοποριακό το μαθητικό συνέδριο και ανέφερε πως αποτελεί μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τη λογοτεχνία. «Το σχολείο δεν είναι μόνο μάθηση, αλλά και η σχέση με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα το μαθητικό συνέδριο να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Θα ξεκινήσει με εισηγήσεις ομιλητών που έχουν εντρυφήσει στο έργο του Παπαδιαμάντη και τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών.

H θεματολογία του συνεδρίου, η οποία θα αναπτυχθεί σε συνεδρίες, αφορά τις εξής θεματικές ενότητες μέσα από όλο το έργο του.

Σκιάθος: φυσιολατρικές προσεγγίσεις
Άνθρωποι και ήθη
Θρησκεία και εκφάνσεις της στην καθημερινότητα
Παπαδιαμάντης και γλώσσα
Ο Παπαδιαμάντης και η επίδρασή του στην τέχνη (ζωγράφοι-ποιητές)
Η μουσική και τα ηχοτοπία στο έργο του
Η σχολική πραγματικότητα του Παπαδιαμάντη.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας για το μαθητικό συνέδριο, μίλησαν μέσω Skype οι μαθητές της Σκιάθου που θα συμμετέχουν. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις μεταφράσεις του Αλ.Παπαδιαμάντη αλλά και τη σχέση του με την ποίηση.
Με διάφορες πτυχές των έργων του επέλεξαν να ασχοληθούν μαθητές σχολείων της ηπειρωτικής Μαγνησίας.
Η Μαρία Γεροβασίλη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του 4ου ΓΕΛ Βόλου, ασχολήθηκε όπως και οι συμμαθητές της με τις μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη και δήλωσε πως ήταν μια ωραία εμπειρία γιατί εντρύφησε σε αυτές.
Η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Αγγελική Σοφικίτου, που ασχολήθηκε με την εικαστική προσέγγιση του έργου του, ανέφερε πως με τους συμμαθητές της δούλεψε εντός και εκτός του σχολικού ωραρίου.

Από το Γυμνάσιο Ζαγοράς, η Ζωγραφιά Κουτσελίνη, με θέμα τη δραματοποίηση του Παπαδιαμάντη, δήλωσε πως είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσει, καθώς με τους συμμαθητές της πήγε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο πεζογράφος και γύρισαν τη δική τους ταινία. Με τη δραματοποίηση ασχολήθηκε και η θεατρική ομάδα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας» και όπως δήλωσε ο μαθητής Νικόλας Παπαγεωργίου, η δραματοποίηση έγινε από οχτώ μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.
Από το Γυμνάσιο Ιωλκού, η μαθήτρια Μαρία Αγάλου, ασχολήθηκε με την αγάπη του Παπαδιαμάντη για την λαϊκή παράδοση, ενώ από το 3ο ΓΕΛ Βόλου ο Ρωμανός Λουδοβίκος, μέσα από τη δραματοποίηση αποσπάσματος έργου του, συγκρίνει τα σχολεία της εποχής του με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πορεία.

Η μαθήτρια Κάλλη Καμμένου από το 8ο ΓΕΛ Βόλου, μίλησε για την εργασία του σχολείου της σχετικά με τα άτομα που ζουν σε ένδεια. «Αυτό που καταλάβαμε είναι πως η βαρύτητα των κοινωνικών προβλημάτων δεν έχει εξαλειφθεί στις μέρες μας.
Εκπροσωπώντας το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, ο κ. Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως οι μαθητές μελέτησαν τις γυναίκες στα έργα του Παπαδιαμάντη.

Το μαθητικό συνέδριο πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τον Σύλλογο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον Δήμο Σκιάθου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το