Τοπικά

Προβληματισμοί του Ιατρικού Συλλόγου για την περιορισμένη κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών

Τον φόβο του ότι σε λίγο καιρό οι ασφαλισμένοι θα ψάχνουν να βρουν γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα τον βρίσκουν, λόγω των νέων συμβάσεων που θέλει να προχωρήσει, χωρίς όμως την ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου, εξέφρασε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης.
Αφορμή ήταν η πολύ χαμηλή κάλυψη των 65 προσφερόμενων θέσεων οικογενειακών γιατρών στη Μαγνησία. Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις με τους γιατρούς και να καταργήσει τις 200 επισκέψεις ανά μήνα.
Ωστόσο για τις 65 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων ενδιαφέρθηκαν μόλις 18, ενώ αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι σε αυτές τις ειδικότητες ξεπερνούν τους 60.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με το χαμηλό ενδιαφέρον για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ γεννά έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
«Δεν χαιρόμαστε, γιατί απέτυχε το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Γνωρίζαμε αυτό που θα συνέβαινε, γιατί ξέρουμε την πραγματικότητα. Εμείς αναφέραμε στον υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο, όταν ήρθε στον Βόλο, ότι ο σχεδιασμός που κάνει, δεν είναι αυτός που θα έπρεπε και ότι θα πρέπει να ακούσει τον ιατρικό κόσμο, ειδικά τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας που δεν έχει καμία κομματική αναφορά. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σταματήσει να έχει εμμονές και αυτή είναι απαίτηση του κοινωνικού συνόλου».
Ερωτηθείς, αν ο κόσμος θα ψάχνει σε λίγο καιρό να βρει γιατρούς, απάντησε πως, αν προχωρήσει το υπουργείο υγείας στον νέο σχεδιασμό με τον ΕΟΠΥΥ και να κάνει καινούριες συμβάσεις, θα πρέπει να ξέρει πως ο κόσμος θα απασφαλιστεί και θα ψάχνει να βρει γιατρούς.
Πάντως προς το παρόν το υπουργείο υγείας διατηρεί το υπάρχον σύστημα με τις 200 επισκέψεις ανά συμβεβλημένο γιατρό τον μήνα, αφού γνωρίζει πως, αν κάνει κάποια ανατροπή, ο κόσμος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το