Πολιτισμός

Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων – Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας

Πραγματοποιήθηκαν χθες σε ένα κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας με θέμα «Τα Λεχώνια στο πέρασμα των χρόνων» από τη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη.


Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» εγκαινίασε την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Νίκος Τσούκας από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», στη συνέχεια μίλησε ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ερευνητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα «Τα Λεχώνια και οι Ναοί τους», ενώ μετά ο συλλέκτης κ. Νίκος Μαστρογιάννης παρουσίασε τη συλλογή του.

Στα εγκαίνια της έκθεσης και την εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων, έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου

Η έκθεση αποτελείται από 460 φωτογραφίες, αρκετά ντοκουμέντα και πειστήρια και είναι κατανεμημένη σε ενότητες.
Ο κ. Νίκος Μαστρογιάννης τόνισε ότι «πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας που ανατρέχει σε βάθος χρόνου την περιοχή των Λεχωνίων, του χωριού μας».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «αρχίζουμε από ένα αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, πώς απεικονίζει τα Λεχώνια και τις εντυπώσεις, συνεχίζουμε με την Αρχαία Μεθώνη, μετά με την έλευση του τρένου το 1895, που έδωσε μεγάλη άνθηση στην περιοχή μας και αναπτύχθηκε κουβαλώντας όλα τα προϊόντα από το Ανατολικό Πήλιο.

Οι κ.κ. Νίκος Τσούκας, από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», Νίκος Μαστρογιάννης, συλλέκτης, και Άρης Παπαδόπουλος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η δημιουργία του Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωρών Λεχωνίων Καραμπασίου (ΣΠΟΛΚ), ο δεύτερος συνεταιρισμός στη Μαγνησία που δημιουργήθηκε τότε. Πάμε μετά στο Μεταξουργείο του Κοκωσλή, που κατά τη Νίτσα Κολιού ήταν η πρώτη βιοτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή του Βόλου και των γύρω χωριών, αλλά και το Μεταξουργείο Κουτούπη».

Άλλες ενότητες που παρουσιάζονται είναι «Εκκλησία» (λειτουργοί, υπηρετούντες, μυστήρια, θρησκευτικές εξορμήσεις και προσκυνήματα στην ευρύτερη περιοχή), «Εκπαίδευση» (Δημοτικό Σχολείο, εξέλιξη των παιδιών), «Επιχειρήσεις» (εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, φούρνοι, ταβέρνες), ενώ το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνεται και από πολλά έντυπα ντοκουμέντα, όπως Φ.Ε.Κ. 1892 – Ίδρυση Δημοτικού Σχολείου, Φ.Ε.Κ. 1917 – Έγκριση του καταστατικού του Συλλόγου Παραγωγών (ΣΠΟΛΚ), πρωτότυπες ετικέτες προϊόντων κονσερβοποίησης και εντυπώσεις της Καλιρρόης Παρρέν (Εφημερίδα των κυριών), από την επίσκεψή της στο Δημοτικό Σχολείο, το 1895 κ.ά.

Τον αγιασμό των εγκαινίων της έκθεσης ντοκουμέντων και παλιάς φωτογραφίας τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το