Τοπικά

Διαστάσεις της ιστορίας της υπερδύναμης – Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή Paul Boyer 

Η παράδοση και η οργάνωση της βρετανικής διοίκησης, οι αξίες του προτεσταντισμού αλλά και η αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων ήταν μερικά από τα στοιχεία που ώθησαν τις ΗΠΑ για να καταστούν πολύ σύντομα παγκόσμια υπερδύναμη.

Το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας Paul Boyer, «Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία σύντομη εισαγωγή», των εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε ελληνική μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο «Θύραθεν», παρουσίασαν χθες στο κτίριο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου και ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Στεργίου.

Το βιβλίο που εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε, αποτελεί μία συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη και αντικειμενική επισκόπηση της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσω της γνωριμίας του με την ιστορική εμπειρία της χώρας, να κατανοήσει τον χαρακτήρα της, την παγκόσμια σημασία της και τον τρόπο που λειτουργεί.

Ο καθηγητής Διπλωματικής ιστορίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είχε την επιμέλεια της δεύτερης έκδοσης στα ελληνικά κ. Καρβουναράκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που κατέστησαν τις ΗΠΑ υπερδύναμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λέγοντας πως «οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από ένα άθροισμα αποικιών, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία, επεκτάθηκαν και σύντομα στα τέλη του 19ου αιώνα έγιναν ισοδύναμες με άλλες χώρες, ενώ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν υπερδύναμη. Στην ταχεία αυτή εξέλιξη συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Πρώτον, είχε μια διοικητική υποδομή λόγω της βρετανικής διοίκησης και έτσι άντλησε πολλά στοιχεία για να αναπτυχτεί ως Κράτος.

Παράλληλα οι δημοκρατικές αρχές που υπήρχαν στη Μ. Βρετανία έγιναν αποδεκτές στις ΗΠΑ. Δεύτερον, υπήρχαν η διάθεση των ανθρώπων που πήγαν στον Νέο Κόσμο για να κάνουν κάτι διαφορετικό. Πολλοί από αυτούς που πήγαν εκεί εμφορούνταν από θρησκευτικές αρχές και θέλησαν να υλοποιήσουν τα ιδανικά του Προτεσταντισμού κτίζοντας μια εγκόσμια κοινότητα που θα ήταν πλησιέστερη στις επιταγές του θείου. Έτσι καλλιέργησαν τις αξίες της σκληρής δουλειάς, της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, την αποδοχή του ξένου, του άλλου. Οι ΗΠΑ ήταν μια ανοικτή κοινωνία που οφειλόταν, τόσο στο δημοκρατικό πλαίσιο από τη βρετανική παράδοση όσο και στη φιλοσοφία του προτεσταντισμού που ευνοούσε την πολυφωνία και ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει το ήθος, όπως ήθελε. Τρίτον, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν τους πλούσιους φυσικούς πόρους για να επιταχύνουν τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Αναφορικά με το μέλλον ο κ. Καρβουναράκης επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν υπερδύναμη, αλλά η επιρροή τους, η επιβολή της βούλησής τους θα μειώνεται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο με τις άλλες αναδυόμενες χώρες ενός πολυπολικού κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες. Γενικά η πρωτοκαθεδρία της Δύσης μπορεί να κλονιστεί από άλλους συνασπισμούς και χώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το