Τοπικά

Ο Βόλος πρωτοπορεί – Διάλογος μαθητών με εκπρόσωπους των θεσμών για τα μεγάλα θέματα της Παιδείας

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί το κοινό σχολικό συμβούλιο μαθητών Λυκείου και Πολιτειακών θεσμών με θέμα “Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές”, που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής, καθώς επίσης 34 σχολεία της Μαγνησίας με 100 μαθητές. Σημειώνεται ότι παρόντες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ είναι δήμαρχοι απ’ όλη τη Μαγνησία, πλην του Δήμου Βόλου που εκπροσωπείται μόνο από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

«Δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια σύσκεψη», τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης και πρόσθεσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ακουστούν οι προτάσεις των μαθητικών συμβουλίων και να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης αυτών για μια καλύτερη εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.

Τα εύσημα στον Σωκράτη Σαβελίδη για την πρωτοβουλία αυτή απέδωσε με τον δικό της τρόπο η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά «Κύριε Σαβελίδη όταν αποφασίζεται να κάνετε τέτοιες δράσεις προκαλείται σεισμούς…», για να προσθέσει όμως ότι «θα είχε μεγαλύτερη αξία αν αυτή η διοργάνωση ήταν αποτέλεσμα μόνο της πρωτοβουλίας των μαθητών».

Το υπουργείο Παιδείας, όπως μεταξύ άλλων τόνισε η κ. Αναστασοπούλου, μέσα από μια σειρά αλλαγών προσπαθεί να μετατρέψει το σχολείο από κέντρο εξέτασης σε κέντρο κριτικής σκέψης. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι καταγράφονται παραλείψεις που δυσχεραίνουν την προσπάθεια.

Για πρωτοφανή πρωτοβουλία έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ευχήθηκε να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη. «Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρουμε να ακούμε», είπε ο κ. Ιγνάτιος, ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές τους κάλεσε να αμφισβητούν και να ψάχνουν την αλήθεια, όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων αλλά και σε υπαρξιακό επίπεδο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη στον χαιρετισμό της διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να βελτιωθεί ο τομέας της παιδείας στην περιοχή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει η μέγιστη κοινωνική συναίνεση, θα πρέπει προηγουμένως η πολιτεία να έχει αφουγκραστεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης, σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. Από την πλευρά του ο βουλευτής Μ. Μπαλής εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπαίνει στην καρδιά μιας καινούργιας λογικής, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της παιδείας σημείωσε ότι το μοντέλο λειτουργίας του σχολείου μετατρέπεται από εξετασιο-κεντρικό σε μαθητιο-κεντρικό.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος υποστήριξε ότι η παιδεία πλήττεται διαχρονικά από τις μεταρρυθμίσεις, γιατί κάθε υπουργός θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου επισήμανε ότι η νέα γενιά έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει το καινούριο και να βάλει το δικό της λιθάρι στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Την αντίδραση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Αναστασοπούλου προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Αλμυρού Δ. Εσερίδη, ο οποίος αμφισβήτησε το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μαθητές. “Να ξεκινήσουμε από την Πρωτοβάθμια. Τι μαθαίνουν τα παιδιά; Αντί να μαθαίνουν για τον Αίσωπο έχουν πρότυπο τη Χιονάτη που συζούσε με τους 7 νάνους…”.

“Είναι ψέματα”, είπε η κ. Αναστασοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Εσερίδη, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακαλέσει για να συνεχιστεί η εκδήλωση.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο Σ. Σαβελιδης λέγοντας ότι οι αντεγκλήσεις συμβάλλουν στην προώθηση του διάλογου για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο σημείο αυτό, επικράτησε ένταση όταν ένας εκ των μαθητών διαμαρτυρήθηκε για τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων. “Ήρθαμε να πούμε τα πρόβλημα μας και ακούμε τα προβλήματα των δήμων και τους πολιτικούς” είπε, για να συμφωνήσουν μαζί του και εκπαιδευτικοί οι οποίοι σχολίασαν ότι “αυτοί που θα έπρεπε να μιλήσουν λιγότερο, είναι αυτοί που μίλησαν περισσότερο”.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των μαθητών από το κάθε σχολείο της περιοχής.  Με τηλεδιάσκεψη μετέφεραν τα προβλήματά τους οι μαθητές της Σκοπέλου που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω των άσχημων  καιρικών συνθηκών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το