Τοπικά

Απαγγελίες κατηγοριών και βαριά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου για εμπρησμό από αμέλεια

Με αφορμή την έξαρση κινητοποιήσεων για πυρκαγιές στον ορεινό όγκο του Πηλίου και των Σποράδων, για ακόμη μια φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου διαπίστωσε την αμέλεια πολιτών, οι οποίοι καίνε κλαδιά και υπολείμματα καλλιεργειών χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προειδοποιεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις ενεργείται αυτεπάγγελτη προανάκριση και ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στις περιπτώσεις αυτές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των προανακρίσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός κατηγορουμένων αναμένεται να αυξηθεί.
Σημειώνεται ότι το 2015 και το 2016 επιβλήθηκαν από την Υπηρεσία διοικητικά πρόστιμα που αφορούν υποθέσεις παλαιότερων πυρκαγιών. Το ύψος αυτών κυμάνθηκε από 1.500 έως 7.000€ αναλόγως την περίπτωση, ενώ το ύψος των διοικητικών προστίμων βάσει της κείμενης νομοθεσίας δύναται να αγγίξει τα 60.000€, έστω και σε πρωτόδικες αποφάσεις.
Οι όποιες εργασίες εκτελούνται στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας, θα πρέπει να γίνονται αφού ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης. Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.)
«Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη», ξεκαθάρισε με δήλωσή του ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Χαρ. Πόζογλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το