Τοπικά

Αθωώθηκαν όλοι οι πρώην εργαζόμενοι στην «ΚΟΝΤΙ»

Ομόφωνα αθώους έκρινε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας οκτώ πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου και 59 πρώην εργαζόμενους της βιομηχανίας μεταλλικών κατασκευών «ARCELORMITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E.», πρώην «ΚΟΝΤΙ», που κατηγορούνταν για απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι 59 πρώην εργαζόμενοι (δύο ακόμη κατηγορούμενοι είχαν φύγει από τη ζωή) κατηγορούνταν σε βαθμό πλημμελήματος για εξαπάτηση του ΟΑΕΔ, από τον οποίο φέρονταν πως είχαν λάβει επιδόματα ανεργίας από 5.000 ώς 6.000 ευρώ έκαστος, χωρίς να τα δικαιούνται, ενώ τα οκτώ μέλη της πρώην διοίκησης κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το συνολικό ποσό που αναλογούσε στα επιδόματα ανεργίας, ήταν 219.000 ευρώ.
Η υπόθεση αφορούσε στις απολύσεις που είχε κάνει η πρώην ΚΟΝΤΙ, το διάστημα 2010-2011, καθώς δεν είχε τελεσφορήσει πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων και είχε ανακοινώσει πως δεν ήταν βιώσιμη.
Η πρόταση του εισαγγελέα, πάνω στην οποία βασίστηκε τελικά και η απαλλακτική απόφαση του Δικαστηρίου, ήταν ότι δεν στοιχειοθετείται αντικειμενική απάτη, καθώς δεν συνέτρεχε δόλος από την πλευρά τόσο των πρώην εργαζομένων, όσο και των πρώην μελών της διοίκησης της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το πώς θα χαρακτηριζόταν η καταγγελία της σύμβασης από τα αστικά δικαστήρια. Οι πρώην εργαζόμενοι εξάλλου επισήμαναν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι όλοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και ότι «η μη προσβολή της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από μέρους τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση, ούτε επιδρά επί του κύρους της, όπως ισχυρίζονταν οι μηνυτές».
Μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, υπέβαλαν τα νόμιμα δικαιολογητικά στο κατάστημα του ΟΑΕΔ Βόλου και επιδοτήθηκαν ως άνεργοι, καθόσον κρίθηκε ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ακόμη τόνισαν ότι γνωστοποίησαν στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ στον Βόλο, όλα τα έγγραφα σχετικά με το ιστορικό της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους, χωρίς να αποκρύψουν κάτι, ούτε ακόμη και το επιπλέον ποσό που έλαβαν μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και για το οποίο φορολογήθηκαν αυτοτελώς.
Η επιχείρηση είχε καταβάλει τότε μεγαλύτερα ποσά από τα αναλογούντα στους απολυθέντες εργαζόμενους, προκαλώντας τις αντιδράσεις της ίδιας της διοίκησης του σωματείου τους και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που μάλιστα είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον ΟΑΕΔ, χαρακτηρίζοντας τις απολύσεις οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Ο ΟΑΕΔ προχώρησε κατόπιν σε μηνύσεις κατά των απολυθέντων εργαζομένων, ότι παράνομα είχαν λάβει το επίδομα ανεργίας, καθώς, όπως υποστήριζε ο Οργανισμός, δεν είχαν απολυθεί, αλλά είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς και το ζήτησε πίσω.
Στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσαν μεταξύ άλλων ως μάρτυρες ο πρώην γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΚΟΝΤΙ, ο πρόεδρος του ΕΚΒ και η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Βόλου, καθώς και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Ληξουριώτης.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν οι δικηγόροι Αθήνας κ.κ. Σταυρόπουλος και Λύγουρης και οι δικηγόροι Βόλου κ.κ. Γ. Ταταριώτης, Στ. Λυμπερδόπουλος, Ν. Παπαπέτρος, Ν. Παπαδόπουλος, Σ. Γκανάτσιος, Κ. Πίσπας, Ελένη Αναστασίου και Δ. Μιχόπουλος.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το