Οικονομία

Έξι στους 10 με δυσκολία “τα βγάζουν πέρα”

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό διετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά…

Έξι στους δέκα Έλληνες μετά βίας καταφέρνουν να τα «βγάλουν πέρα» σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος  Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητα το 59% των πολιτών δηλώνει πως οικονομικά βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ο ίδιος δείκτης τον προηγούμενο μήνα ήταν 53%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις αν και κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναμένει η οικονομική του κατάσταση να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θεωρούν αδύνατη την αποταμίευση.

Τέλος, οι Έλληνες διατηρούν την θλιβερή πρωτιά του πιο απαισιόδοξου λαού, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ο δείκτης κινείται στις 85,8 μονάδες, παραμένοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αν και σε μικρή διόρθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από τους επιμέρους τομείς, καταγράφεται σε όλους άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών, πλην της Βιομηχανίας, όπου οι σχετικές εξελίξεις φανερώνουν σταθερότητα.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα. Οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.

Εξάλλου το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο βελτιώνεται ελαφρά για τρίτο κατά σειρά μήνα, τόσο και στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,4 μονάδες σε αμφότερες, φθάνοντας στις 90,6 και 89,2 μονάδες αντίστοιχα. Παρά την άνοδο, ο δείκτης απέχει ακόμη από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από τις Κατασκευές, τις Υπηρεσίες και την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με την εικόνα στη Βιομηχανία και το Λιανεμπόριο να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο.

Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οφείλεται αφενός σε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αφετέρου στην ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το