Τοπικά

«Στοπ» στα Κέντρα Δια Βίου Εκπαίδευσης- 300 άτομα συμμετείχαν στο Ανατολικό Πήλιο λαμβάνοντας γνώσεις

KENTRA
Πληροφορική, ξένες γλώσσες, διακόσμηση, ήταν μερικές από τις ειδικότητες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν 300 δημότες του Ανατολικού Πηλίου μέσα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης που λειτούργησε για τρία χρόνια στην περιοχή, αλλά δυστυχώς πριν μερικές εβδομάδες έπαυσε η λειτουργία του, όπως συνέβη και στα υπόλοιπα αντίστοιχα κέντρα της χώρας.
Ο κοινωνικός επιστήμονας-οικονομολόγος και υπεύθυνος του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Αντώνης Πολίτης τόνισε πως το πρόγραμμα ήταν 100% χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου ήταν από τους πρώτους που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και μάλιστα από την πρώτη του φάση. Το πρόγραμμα λειτουργούσε από τις 30 Ιουνίου με παράταση και πριν λίγο καιρό έληξε, αν και υπήρχε η προοπτική να βγει νέα προκήρυξη για να συνεχιστεί το έργο. Δυστυχώς το έργο ενώ έχει ενταχθεί θεωρητικά στο νέο ΕΣΠΑ, εντούτοις δεν είναι έτοιμη τεχνικά η διαδικασία για να συνεχίσει άμεσα. Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, κλείνουν με την πιθανότητα να ανοίξουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν και τεχνικά αυτό φαντάζει λίγο δύσκολο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε ένα Δήμο που είναι καταγεγραμμένοι κάτω από 7000 κάτοικοι, είχαμε πάνω από 500 αιτήσεις από συμπολίτες σε αυτά τα τρία χρόνια για να παρακολουθήσουν διάφορα μαθήματα στο πρόγραμμα. Συνολικά από τους 500 εκπαιδεύτηκαν 300 άτομα σε διάφορες ειδικότητες, όπως πληροφορική, ξένες γλώσσες, διακόσμηση, τοπική ιστορία, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον για τη δημιουργία τμημάτων που έχουν σχέση με τη γεωπονία και τη γεωργία, το περιβάλλον, αλλά δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω κάποιων τεχνικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας της μη έλευσης εκπαιδευτών.
Για τους ενήλικες, ιδίως μιας ορεινής περιοχής, όπως είναι το Ανατολικό Πήλιο, ήταν μια ευκαιρία για να εκπαιδευτούν σε διάφορες ειδικότητες. Για παράδειγμα υπήρχαν συμπολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν γνώριζαν, πώς να ανοίξουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τελικά ήρθαν στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και άρχισαν να αποκτούν επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης ήταν δωρεάν και τους συμμετέχοντες εκτός από την εκπαίδευση που λάμβαναν, ήταν και μια ευκαιρία για δραστηριοποίηση και ενασχόληση.
Ο κ. Πολίτης τόνισε πως τόσο η νυν όσο και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν συμπαραστάτης μας, ενώ ο νυν Δήμαρχος απέστειλε και επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να μην σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το