Οικονομία, Πολιτική

«Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση»

Der Spiegel: Έτοιμη η τρόικα για το «ναι» για τη χορήγηση των 31,5 δις. ευρώ

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία».

Στο εκτενές δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος», η Τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο «ναι» στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του ποσού.

Πρόσφατα, σημειώνει το περιοδικό, η Τρόικα εξήρε «απροσδόκητα μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας αξίας 11,5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014», ενώ τονίζει ακόμη ότι «ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πάουλ Τόμσεν, είπε πως «οι συνομιλίες πήγαν καλά, σημειώσαμε πρόοδο», καθώς και ότι η Τρόικα «ανακοίνωσε πως σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης κρατικών πόρων της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση, προστίθεται στο δημοσίευμα, θα έχουν κατατεθεί «δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της δημόσιας επιχείρησης αερίου, της ΔΕΠΑ, και της εταιρίας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, της ΔΕΣΠΑ, ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου».

«Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους τριών δισ. ευρώ, το οποίο λήγει. Το παράδοξο σχέδιο: η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται» εξηγεί το γερμανικό περιοδικό.

Και υπενθυμίζει ότι εδώ και δύο εβδομάδες η ΕΚΤ δεν αποδέχεται πλέον ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί αυτήν ακριβώς την πρακτική. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και η πολιτική νίπτει τας χείρας της» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν τον EFSF και τον ESM, για να έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών. Ωστόσο, περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής για τους πολιτικούς. Η καγκελάριος Μέρκελ θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της γερμανικής Βουλής. Με δεδομένη την οξεία επίθεση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών εναντίον της Ελλάδας, η καγκελάριος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σοβαρή κυβερνητική κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως υποστήριξε την Τετάρτη αξιωματούχος της ΕΕ, η έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν την παραπάνω ημερομηνία.

Γερμανικές ενστάσεις

Η Γερμανία δεν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων του πακέτου στήριξης της Ελλάδας καθώς επιθυμεί να επανεξεταστούν οι όροι ώστε οι δόσεις να δίνονται με το σταγονόμετρο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «euro2day», οι δύο «εμπροσθοβαρείς» δόσεις (η αμέσως επόμενη είναι της τάξης των 31,5 δισ. ευρώ) δεν βολεύουν πλέον τα γερμανικά σχέδια, που προφανώς δεν περιλαμβάνουν την προοπτική να διοχετευθούν χρήματα στην ελληνική οικονομία, όπως είναι και το ζητούμενο. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι, αν γίνει αυτό, τότε δίνεται… ευκαιρία στην Ελλάδα να μη συμμορφωθεί μακροπρόθεσμα με ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Το κουβάρι των εξελίξεων περιπλέκεται με την άποψη που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους στους κόλπους του ΔΝΤ ότι το ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πλέον κρυφό μυστικό στην Ουάσιγκτον ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει με πολιτικά κριτήρια. Εάν δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει βάσει της έκθεσης του Π. Τόμσεν ότι δεν συμφέρει το ταμείο να συνεχίσει, τότε το τελικό πόρισμα που θα ανακοινωθεί θα έχει σημαντικές αποκλίσεις από αυτό που θα καταθέσει το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.
Ήδη στις συναντήσεις των αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση διαπιστώθηκε η διαφορά στην αντίληψη, η οποία υπογραμμίζεται συνεχώς με διαρροές των αξιωματούχων του ΔΝΤ προς τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Σχετίζεται και με την πίεση από την πλευρά του ταμείου προς την Ευρώπη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών του επίσημου τομέα.
Βασική διαφορά είναι η εκτίμηση για την ύφεση αλλά και για το γεγονός ότι εκτιμάται πως είναι δύσκολο η Ελλάδα να πετύχει σύντομα πρωτογενή πλεονάσματα.
Βάσει αυτού του συμπεράσματος, το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού βασίζεται στην προϋπόθεση πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012, συνεπώς το ζήτημα τίθεται επί της αρχής στο τραπέζι. Και αν επικρατήσουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση, τότε τινάζονται στον αέρα οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους όπως και η μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020, που είναι και ο όρος του ταμείου για να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το