Οικονομία, Πολιτική

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα είναι υψηλότερα τα τιμολόγια

Στις αρχές του 2013 προβλέπεται ότι θα επιβληθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με τους καταναλωτές να βλέπουν άμεσα μια μικρή αύξηση εξαιτίας των τελών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο με δεδομένες τις ανάγκες της εταιρείας, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσιζε σήμερα για αυξήσεις στο ρεύμα, τότε αυτές θα έφθαναν το 20%. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου στην εκπομπή “Πρωινό MEGA”.

«Το μόνο το οποίο γίνεται με απόφαση της ΡΑΕ, είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που είναι το παλιό τέλος ΑΠΕ των λογαριασμών, που και πάλι ενώ η εισήγηση ήταν για περίπου 47 ευρώ κατ’ έτος επιβάρυνση ενός μέσου καταναλωτή, η επιβάρυνσή του αυτή τη στιγμή θα είναι 9,9 ευρώ τον χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Το πόσο ακριβώς θα αυξηθούν τα τιμολόγια θα εξαρτηθεί από την εισήγηση της ΡΑΕ, στο τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μελετά τον τρόπο που μπορεί να βγουν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ποσά που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής και δεν έχουν καμιά σχέση με το ρεύμα, όπως τα δημοτικά τέλη ή τα τέλη για την ΕΡΤ. Ο στόχος είναι να πληρώνονται ξεχωριστά και αν τελικά φύγουν αυτά τα ποσά, τότε ξεφουσκώνει κάπως ο λογαριασμός, άρα θεωρείται από πολλούς και πιο εύκολη η όποια αύξηση του ρεύματος.

Ο Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην πληρωμή, μέσω της ΔΕΗ, του ειδικού τέλους ακινήτων. Ήδη τα ειδοποιητήρια τυπώνονται και οι λογαριασμοί που θα φτάσουν στα νοικοκυριά θα περιέχουν και το ειδικό τέλος ακινήτων που προβλέπεται να πληρωθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Όπως φαίνεται η φετινή χρονιά είναι η τελευταία και για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυξάνεται το τέλος ΑΠΕ

Την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ) για την περίοδο Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2013 αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.  Πιο συγκεκριμένα, η μεσοσταθμιστική αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους καθορίζεται σε 7,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) από 5,57 ευρώ που ήταν ως τώρα. Η αύξηση ισχύει από 1ης Αυγούστου.
Ειδικότερα, για την οικιακή χρήση το τέλος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ/MWh από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα (αύξηση 45,9%). Η ποσοτική επιβάρυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΥΠΕΚΑ, υπολογίζεται για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1 ευρώ τον μήνα. Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ανά κατηγορία καταναλωτών ως εξής:
Υψηλή τάση 4,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αγροτική χρήση (μέση τάση) 4,35 ευρώ, λοιπές χρήσεις (μέση τάση) 7,17 ευρώ, αγροτική χρήση (χαμηλή τάση) 5,61 ευρώ, οικιακή χρήση 8,74 ευρώ και λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, υπηρεσίες κλπ.) 9,53 ευρώ. Οι αυξήσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές κλιμακώνονται έως 91%.
Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας. Η διαφορά αυτή διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ.
Βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ η Αρχή θα εξετάζει την εξέλιξη των μεγεθών σε εξάμηνη βάση εστιάζοντας κυρίως στον ρυθμό ένταξης νέων μονάδων προκειμένου να μην υπάρξουν νέα απρόοπτα και νέα διόγκωση του ελλείμματος.
Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Σε αυτά, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων και μειώσεις τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρει: «Την ώρα που χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για το ρεύμα, η συγκυβέρνηση προκαλεί αυξάνοντας τον φόρο για τις ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας».

Το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια ώρα, οι πολίτες έχουν μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες, όπως η πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση θα προκαλέσει και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA, θα υπάρξουν ενισχύσεις στις ευπαθείς ομάδες, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Αντεννα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά να διαθέσει 120 εκατ. ευρώ για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, όμως χρειάζεται η έγκριση της τρόικα.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο μελετά τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν για την χορήγηση της ενίσχυσης. Μεταξύ των κριτηρίων αναμένεται να είναι εισοδηματικά αλλά και γεωγραφικά καθώς σε πολλά σημεία της Ελλάδας, η ανάγκη για θέρμανση είναι εντονότερη ενώ και ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το