Τοπικά

Η οικονομική κρίση και το περιβάλλον τα θέματα του 25ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο Βόλο

DSC05027

Στο Βόλο βρέθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης για το 25ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που πραγματοποιηθεί στο Βόλο το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου με θέμα «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον.
«Ελπίζουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου να είναι χρήσιμα και να καταλάβουμε όλοι ότι κοινωνία και περιβάλλον είναι δύο έννοιες συνυφασμένες και αλληλένδετες» δήλωσε ο κ. Χιονίδης τονίζοντας πως με την αύξηση του πληθυσμού, δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε στο βωμό του κέρδους αλλά να γίνει λογική αξιοποίηση των πόρων. «Ο χρυσός κανόνας της λογικής είναι ο κανόνας της φύσης και πρέπει να σκεπτόμαστε απλά όπως η φύση» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Για τη σύνδεση της κρίσης με το περιβάλλον, ο κ. Χιονίδης μίλησε για μία κοινωνική κρίση που δημιούργησε κακό στο περιβάλλον, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα από την καύση επιβλαβών υλικών στα τζάκια αλλά από την άλλη έφερε και θετικές συνέπειες καθώς οι πολίτες παρέδωσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων και δεν τα κινούν επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Τα συνολικά αποτελέσματα, όπως είπε να συζητηθούν στο συνέδριο για να φανούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Για την καλή συνεργασία της ΚΕΔΕ με το ΠΑΝΔΟΙΚΟ μίλησε ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. «25χρόνια οι μαχόμενες οικολογικές οργανώσεις κρατούν σφιχτά μία ομάδα ανθρώπων και ακόμα τις εποχές της κρίσης δεν σταματήσαμε να βρισκόμαστε» είπε ο κ. Ασλάνογλου επισημαίνοντας τη σημαντική βοήθεια από την Ένωση Δήμων, προσθέτοντας ότι ένας από τους κύριους λόγους της συνεχόμενης συνεργασίας τους είναι ο μη έλεγχος της ΚΕΔΕ στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ.
«Τις εποχές των παχιών αγελάδων, εμείς ήμασταν με χειροπέδες στα κρατητήρια. Βλέπαμε τι ερχόταν για το περιβάλλον και αντιδρούσαμε αλλά μάλλον η τότε αντίδρασή μας δεν ήταν αρκετή» είπε ο κ. Ασλάνογλου.
Όπως τόνισε ο κ. Χιονίδης, η σημαντικότερη συνέπεια της κρίσης στο περιβάλλον είναι η χαλάρωση του κράτους. Αν το κράτος, είναι ανίσχυρο, τότε δεν μπορεί να ελέγξει αυτούς που παρανομούν στα περιβαλλοντικά ζητήματα και έχουν ισχυρούς δικηγόρους. Έτσι, δεν μπορεί επιβάλει δυσμενείς όρους για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αυτό δημιουργεί συνέπειες όπως, το που θα εναποθετηθούν τα μπάζα, που θα καταλήξουν τα λύματα κ.ά. Για την Κάρλα, ο πρόεδρος είπε ότι ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να στεγνώσει αλλά και δισεκατομμύρια για να ξαναφτιαχτεί τμήμα της. Αυτό σημαίνει ότι ήταν άμεση η ανάγκη να διορθωθεί η κατάσταση,  τόνισε ο κ. Χιονίδης.

ΑΦΙΣΑ 25ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα πραγματοποιηθεί στο Forum στην οδό Δεληγιώργη 9- Πολυμέρη.  Θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 10:45 το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το πρωί στις 11:30.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το