Τοπικά

Καθημερινά 200 αιτήσεις για κάρτες ανάληψης “Θ”

0050016085_trapezes_triti

Με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις προοπτικές για συμφωνία με τους δανειστές ή έξοδο από την ευρωζώνη, εκατοντάδες συνταξιούχοι σχημάτισαν και χθες ατελείωτες «ουρές» έξω από τις Τράπεζες προκειμένου να κάνουν ανάληψη του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ, πλην όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα ΑΤΜ έδιναν μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των συνταξιούχων που βρέθηκε στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων για να κάνει ανάληψη των 120 ευρώ έναντι της σύνταξης, καθώς και να προχωρήσει στην έκδοση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών 

Στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν το πρωί έξω από τις Τράπεζες, το θέμα που κυριαρχούσε στις συζητήσεις των συνταξιούχων, ήταν αν θα συνεχιστεί η τραπεζική αργία και αν θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη από τα γκισέ της β’ δόσης των 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Να αναφερθεί ότι νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα διευρύνει τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν οι Τράπεζες στο κοινό, αλλά και θα διευκολύνει τις καταβολές φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο αναμένεται να εκδώσει σήμερα η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τραπεζική αργία που ίσχυε έως χθες, αναμένεται να παραταθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ανοίξει άμεσα την στρόφιγγα της ρευστότητας.

Πάντως, παρά τους περιορισμούς εξετάζεται να δοθεί επιπλέον ποσό 120 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα για την ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό τους. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναμένεται να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση να δοθεί στους συνταξιούχους χωρίς κάρτα η δυνατότητα να λαμβάνουν 240 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση από το λογαριασμό τους.

«Πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών να πληρώνονται από τα γκισέ ένα μεγαλύτερο ποσό, καθώς αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες υποχρεώσεις μας» έλεγαν χαρακτηριστικά συνταξιούχοι που περίμεναν χθες στις «ουρές».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο, οι αιτήσεις για έκδοση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός τους έχει φτάσεις τις 150- 200 ημερησίως, όταν προ της απόφασης για την τραπεζική αργία δεν ξεπερνούσαν τις 15.

Τα νοικοκυριά καταφεύγουν στη χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς το όριο των 60 ευρώ που έχει τεθεί για την ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ περιορίζει τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά, και αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στο πλαστικό χρήμα για να υποκαταστήσουν την έλλειψη ρευστού. Ουσιαστικά, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η τραπεζική αργία, η χρήση πιστωτικών καρτών παρουσιάζει αύξηση 50%, καθώς οι πολίτες σπεύσουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες μέσω του πλαστικού χρήματος. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνουν οι Τράπεζες, εξηγώντας ότι πρόκειται για αύξηση που προκύπτει από την εσωτερική κατανάλωση και όχι από την τουριστική κίνηση, δηλαδή από κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια τραπεζικά στελέχη κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των αιτημάτων για τη χρήση e- banking, με τα αιτήματα να είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση της τραπεζικής αργίας, ενώ καθώς η ρευστότητα που παραμένει εντός του τραπεζικού συστήματος οριακά επαρκεί για να καλύψει τις αναλήψεις και τις συναλλαγές εάν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ άμεσα, τότε σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θα εξετασθούν δραστικότερα μέτρα για να προφυλαχθούν τα ισχνά αποθέματα ρευστότητας των Τραπεζών, που ήδη είναι πολύ αποδυναμωμένες.

Και τη χθεσινή ημέρα δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες συνταξιούχων και συναλλασσομένων στις Τράπεζες του Βόλου, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, με αποτέλεσμα τα ΑΤΜ να δίνουν μόνο 50ευρα.

Διακριτική ήταν έξω από τα τραπεζική υποκαταστήματα του Βόλου και η παρουσία ανδρών της Αστυνομίας, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί να επέμβουν.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το