Τοπικά

9.000 ιδιοκτησίες διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο στο Πήλιο – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που θίγονται

Άλλος ένας Γολγοθάς αρχίζει για το Κτηματολόγιο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η εκκίνηση της ανάρτησης στην περιοχή του Πηλίου αναμένεται να φέρει πονοκέφαλο τόσο στους πολίτες που διατηρούν τις περιουσίες στο βουνό των Κενταύρων όσο και στους μελετητές. Και αυτό διότι από την πρώτη φάση της συλλογής δηλώσεων προέκυψε ότι το ελληνικό δημόσιο διεκδικεί περίπου 9.000 ιδιοκτησίες, εκ των οποίων οι 1.400 χωροθετούνται σε εκτάσεις οι οποίες έως πέρυσι βρίσκονταν εντός οικισμών, αλλά πλέον χαρτογραφούνται εκτός, καθώς το ΣτΕ με την απόφαση του 1268 /2019 ακύρωσε τα όρια των χωριών. Συνολικά, το δημόσιο έχει υποβάλει δήλωση για το 10% των εκτάσεων που βρέθηκαν εκτός πολεοδομικού τοπίου.

Η ανάρτηση των προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων του Πηλίου αφορά όλα τα χωριά του βουνού της Μαγνησίας εκτός εκείνων που διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Βόλου. Ουσιαστικά αφορά στις κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυρράχη, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας) και του Δήμου Νότιου Πηλίου (Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλέων, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακάτων και Συκής).
Κατά την πρώτη φάση κτηματογράφησης στους δύο Δήμους του Πηλίου υποβλήθηκαν δηλώσεις για περίπου 45.000 ιδιοκτησίες, ωστόσο ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί μετά το τέλος της ανάρτησης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην εφημερίδα, στελέχη του Κτηματολογίου πολλοί από τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες στα συγκεκριμένα χωριά θα επωμιστούν το βάρος της συλλογής μιας σειράς εγγράφων. Ειδικότερα για τις 14.000 ιδιοκτησίες που βρέθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ εκτός οικισμών και πλέον διεκδικούνται ολόκληρες ή μέρος τους από το Δημόσιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει κατ’ αρχάς να κλείσουν ραντεβού με το κτηματολογικό γραφείο. Εκεί υπάλληλοι θα τους καθοδηγήσουν ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν, προκειμένου να διεκδικήσουν την περιουσία τους.

Ενδεικτικά θα συζητηθεί για αγροτεμάχια με κτίσμα προ του 1955 κάποια βεβαίωση για μεταγενέστερα κτίσματα η οικοδομική άδεια προ της 11ης -6-1975 η οποία έχει εκδοθεί νομίμως και μην έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί και για νεότερα κτίρια η οικοδομική άδεια πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.4030/2011. Στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη θα προτείνεται να επισυνάψουν τα σχετικά στοιχεία και στην ένστασή τους.

Ακόμη κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να προσκομίσουν για καλλιεργούμενες εκτάσεις βεβαίωση Δασαρχείου ή παραχωρητήριο για πρώην αγροτικές εκτάσεις φωτοερμηνεία του 1945 (ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960) για δασωμένους αγρούς τίτλο ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένο προ της 23ης/2/1946 για ιδιωτικά δάση παραχωρητήριο, τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, αποφάσεις υπουργείου Γεωργίας, αποφάσεις νομάρχη κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να προσκομιστούν τίτλοι για γεωτεμάχια των οποίων η διαδοχή τίτλων φτάνει έως το 1915 ή σε περίπτωση έκτακτης χρησικτησίας κατά την 30ετία μετά το 1885 τα έγγραφα που την αποδεικνύουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το