Τοπικά

70χρονη ιστορία σπουδών στην ψαλτική από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Δημητριάδος 

Τα 71 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κλείνει φέτος η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η σχολή, η οποία διαθέτει μεγάλη ιστορία, αλλά και πανελλήνια φήμη, λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών που παρέχει ξεκινάει να δέχεται αιτήσεις από σήμερα.

Στη «Θ» μίλησε για την ιστορία και τη λειτουργία της Σχολής ο διευθυντής της αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Οικονόμου, ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αναφέρει ότι «η Σχολή μας ιδρύθηκε το 1947 επί αρχιερατείας του τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, αμέσως μετά από την περίοδο της κατοχής. Τη Σχολή ίδρυσε ο αείμνηστος πρωτοψάλτης και καθηγητής Μανώλης Χατζημάρκος, ενώ για πρώτη φορά λειτούργησε στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Από τότε στη Σχολή δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι και ιεροψάλτες όπως ο Σωτήριος Σχοινάς, ο π. Αναστάσιος Πριάγγελος, ο Κυριάκος Αργυρόπουλος και πολλοί άλλοι. Από το 1947 έως το 1981 διευθυντής της Σχολής διετέλεσε ο Μανώλης Χατζημάρκος και από το 1981 έως τον Μάιο του 2017 ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Μιχάλης Μελέτης». Προσθέτει πως «όλα αυτά τα χρόνια από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής έχουν περάσει εκατοντάδες πτυχιούχοι ιεροψάλτες, οι οποίοι επανδρώνουν τα ιεροψαλτικά αναλόγια της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και αρκετοί καθηγητές. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Εκκλησία όσο και από το κράτος, καθώς είναι η αρχαιότερη στο είδος της σχολή στον ελλαδικό χώρο».

Στο ερώτημα πως έχει διατηρηθεί η παράδοση της λειτουργίας της Σχολής για 71 συνεχή χρόνια ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Οικονόμου απαντάει ότι «η παράδοση διατηρήθηκε χάρη στους ανθρώπους, δηλαδή τους καθηγητές, οι οποίοι εργάστηκαν ανιδιοτελώς και αφιέρωσαν τον εαυτό τους ώστε να παραμείνει η Σχολή ανοικτή. Τώρα αυτό συνεχίζεται από τους μαθητές τους. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο διδακτικό προσωπικό της Σχολής είμαστε μαθητές των δασκάλων του παρελθόντος. Επίσης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα όλοι οι μητροπολίτες Δημητριάδος στηρίζουν το έργο της Σχολής, καθώς αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσφορά της.

Ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος αναφέρθηκε και σε αναμνήσεις του από τη λειτουργία της Σχολής, αλλά και στους απόφοιτούς της. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «οι εμπειρίες μας από τη Σχολή ήταν κυρίως από τους δασκάλους μας, οι οποίοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες, όχι μόνο από μουσικολογικής πλευράς, αλλά από άποψη εκκλησιαστικού ήθους. Δεν επέτρεψαν την αλλοίωση του παραδοσιακού ύφους της ψαλτικής. Επίσης ένα ακόμα σημαντικό γεγονός ήταν η συμμετοχή στη χορωδία της Σχολής, η οποία βοήθησε κάποιους από εμάς να μπούμε στο πνεύμα της χορωδίας αλλά και να συμμετέχουμε μετέπειτα στη Χορωδία των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Αυτά και πολλά άλλα μας έχουν μείνει, κυρίως όμως τα πρόσωπα και οι στιγμές που ζήσαμε». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «σχετικά με τους αποφοίτους όλοι οι ιεροψάλτες που ψάλλουν στη Μητρόπολή μας είναι απόφοιτοι της Σχολής. Οι απόφοιτοί μας είναι περιζήτητοι διότι και η Σχολή είναι πανελληνίως αναγνωρισμένη. Εκτός από τους ιεροψάλτες, απόφοιτοι της Σχολής είναι και αρκετοί δάσκαλοι Βυζαντινής Μουσικής των Ωδείων της περιοχής αλλά και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου».

Τέλος ο διευθυντής της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Οικονόμου δηλώνει πως «θεωρώ εξαιρετική τιμή που διαδέχομαι τον δάσκαλό μου και μεγάλο πρωτοψάλτη Μιχάλη Μελέτη, ο οποίος για 36 ολόκληρα χρόνια οδήγησε ουσιαστικά τη Σχολή σε μια φάση ανάπτυξης και προόδου αναγνωρισμένης από όλους. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να συνεχίσω επάξια το μεγάλο έργο του, βαδίζοντας στους δρόμους που εκείνος άνοιξε για εμάς».

Αρχίζουν σήμερα οι εγγραφές
Οι εγγραφές για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ξεκινούν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Τα μαθήματα όμως θα ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου ώρες 6.00 με 8.00 μ.μ. καθημερινά στην έδρα της Σχολής. Όπως αναφέρει και ο διευθυντής η Σχολή δέχεται κάθε ενδιαφερόμενο, κάθε ηλικίας. Παράρτημά της λειτουργεί και στον Αλμυρό ενώ υπάρχει η φιλοδοξία να δημιουργηθεί παράρτημα και σε Πήλιο και Αγιά. Τα δίδακτρα της σχολής είναι συμβολικά και πηγαίνουν κυρίως στα έξοδα λειτουργίας της, καθώς, όπως τονίζει ο διευθυντής «δεν είναι τα χρήματα ο σκοπός της Σχολής».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το