Πολιτισμός

Αυλαία για το Σινέ Ιωλκός με την ταινία «Ο πόλεμος των κουμπιών»

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου ολοκληρώνουν τον κύκλο των κινηματογραφικών προβολών με την παιδική ταινία «Ο πόλεμος των κουμπιών», μεθαύριο Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στην όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου.
«Ο πόλεμος των κουμπιών» είναι ταινία γαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Γιαν Σαμιουέλ και πρωταγωνιστούν οι Ερίκ Ελμοσνίνο, Ματίλντ Σινιέ, Αλέν Σαμπά, Βενσάν Μπρε.
Υπόθεση: «Ο πόλεμος των κουμπιών», κλασικό μυθιστόρημα του Λουί Περγκό.

Ενώ ο πλανήτης ταρακουνιέται από τα τρομερά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άλλος πόλεμος μαίνεται, σε μια απομακρυσμένη γωνιά της γαλλικής επαρχίας. Τα παιδιά των γειτονικών χωριών Λονζβέρν και Βελράν μισιούνται από πάντα. Τώρα, όμως, η μάχη τους θα πάρει μια νέα τροπή: Οι δυο πλευρές αποφασίζουν να αφαιρέσουν από τους αιχμαλώτους τους, τα κουμπιά από τα ρούχα τους και να τους επιστρέψουν στα σπίτια τους, σχεδόν γυμνούς, νικημένους και ταπεινωμένους. Όποιο χωριό μαζέψει τα περισσότερα κουμπιά, θα είναι και ο νικητής.
Η ιστορία ακολουθεί τον Λεμπράκ, ένα σκληρό, βασανισμένο, αλλά καλόκαρδο 13χρονο, «στρατηγικό αρχηγό» του Λονζβέρν, και τους υπολοχαγούς του, Μεγάλο Τζίμπους, Μπακέιλ και Μικρό Τζίμπους… την μασκότ της ομάδας, ένα 8χρονο πιτσιρίκι που συμμετέχει στη μάχη με ξεκαρδιστική σοβαρότητα. Η άφιξη της Βαϊολέτ, μιας νεαρής από την πόλη, θα κάψει καρδιές, ειδικά εκείνη του Λεμπράκ. Η εμφάνισή της, όμως, δημιουργεί υποψίες: Έχει εβραϊκή καταγωγή και έχει έρθει για να βρει καταφύγιο με την υποτιθέμενη θεία της, την όμορφη Σιμόν, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ο δάσκαλος του χωριού.

«Ο πόλεμος των κουμπιών» αφηγείται μια ιστορία με τρυφερότητα και ζεστασιά, με όλη όμως τη δράση και τις συγκινήσεις μιας «πολεμικής» ταινίας, με φόντο το δράμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Γαλλία, κατειλημμένη από τη ναζιστική Γερμανία. «Ο πόλεμος των κουμπιών» θα γινόταν γρήγορα ένα ορόσημο της εφηβικής λογοτεχνίας, κυρίως λόγω των αντιπολεμικών του μηνυμάτων μέσα από την αντίστιξη του πολέμου δύο παιδικών συμμοριών από αντίπαλα γαλλικά χωριά με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο του Περγκό έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη άλλες δυο φορές, το 1962, από τον Ιβ Ρομπέρ και το 1994, από τον Τζον Ρόμπερτς, με την ιστορία να μεταφέρεται στην Ιρλανδία.
Είσοδος ελεύθερη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το