Οικονομία

70.000 επιχειρήσεις έτοιμες να… αποδράσουν

sekiouritas

Μετά τη μαζική φυγή προς το εξωτερικό των Ελλήνων ταλαντούχων νέων (brainstorm) και των τραπεζικών καταθέσεων (bank run), τώρα έχουμε και την απόδραση των επιχειρήσεων (business run)…

Πρόκειται για τη νέα αρνητική επίπτωση της οικονομικής ύφεσης και αποκαλύφθηκε με τους περιορισμούς στη διακίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 70.000 επιχειρηματίες προχωρούν σε ίδρυση νέων εταιρειών σε Βουλγαρία και Κύπρο. Τα στοιχεία κάνει γνωστά στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, υποστηρίζοντας πως επιχειρηματίες αναγκάζονται να στήσουν σε άλλα κράτη τις εταιρείες τους προκειμένου να αποφύγουν τα capital controls και να προχωρήσουν κανονικά τις συναλλαγές τους.
Συνάλλαγμα και επιταγές
Ορισμένοι περιορισμοί στις τράπεζες μπορεί να ήρθησαν, ωστόσο χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρομακτικά προβλήματα. Δύο είναι τα κυριότερα, όπως τα περιγράφει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Η απαγόρευση πληρωμής των ξένων προμηθευτών με συνάλλαγμα και η μη χορήγηση παράτασης στην πληρωμή επιταγών που έληξαν κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας».

Σε ό,τι αφορά τη φυγή των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό, ο κ. Κορκίδης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πολύ φοβάμαι πως μετά το “bank run” των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του “business run” από την ελληνική αγορά», λέει συνεχίζοντας: «Ηδη πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν “επαγγελματική στέγη” στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία και 60.000 έχουν κάνει αιτήσεις για άνοιγμα προσωπικών ή εταιρικών λογαριασμών. Αντίστοιχα τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών στην Κύπρο.
Σημειωτέον ότι Κύπρος και Μάλτα συγκεντρώνουν ένα μεγάλο κομμάτι των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και αναμένεται να αυξηθούν με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ερημώνοντας τον Πειραιά». Ο ίδιος εξηγεί γιατί καταφεύγουν σε αυτήν τη λύση: «Σε πρώτη φάση χιλιάδες επιχειρήσεις ανοίγουν, όπως άλλωστε νόμιμα δικαιούνται, εταιρικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες, όπου έχουν συναλλαγές για να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικά εμβάσματα στους προμηθευτές τους ή να εισπράττουν από τους πελάτες τους», περιγράφει για να καταλήξει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ: «Ας ελπίσουμε ότι οι “πατέντες” που σκεφτόμαστε καθημερινά, για να λειτουργούμε σε μια “virtual” ελληνική οικονομία, θα τελειώσουν σύντομα και δεν θα χρειαστεί να γίνουμε “επιχειρηματικοί μετανάστες” που θα αναγκαστούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες γειτονικές χώρες».
Σχετικά με το πρόβλημα των επιταγών, που πολλές από αυτές είναι έτοιμες να σκάσουν… στα χέρια επιχειρηματιών, χωρίς να είναι η ευθύνη της κάλυψης δικιά τους, ο κ. Μίχαλος κάνει λόγο για αλαλούμ: «Βιοτέχνες πήραν επιταγές από εμπόρους τους για προϊόντα που τους πούλησαν. Οι πρώτοι πλήρωσαν τους προμηθευτές των υλών που αγόρασαν για τα είδη που παρήγαγαν και διέθεσαν στους εμπόρους. Στο ενδιάμεσο, όμως, εφαρμόστηκαν τα capital controls, με αποτέλεσμα οι βιοτεχνίες να μην μπορούν να καλύψουν τις επιταγές των προμηθευτών τους, αφού οι έμποροι δεν πρόλαβαν με τη σειρά τους να βάλουν χρήματα».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζητά να δοθεί ένας μήνας παράταση και όχι το προβλεπόμενο οκταήμερο από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των τραπεζών, για να προλάβει η προαναφερόμενη αλυσίδα να καλύψει τις υποχρεώσεις και για να μην μπουν χωρίς λόγο επιχειρηματίες στη «μαύρη» λίστα του «Τειρεσία».
Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει την αξία αυτών των επιταγών στα 6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μίχαλος ζητά επίσης για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις να προωθηθεί ρύθμιση, η οποία να προβλέπει τουλάχιστον ότι «όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να έχουν τη δυνατότητα να το επανεξάγουν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου οι προμηθευτές τους να τους αποστείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το