Τοπικά

65% η παράνομη διακίνηση κρασιού στην Ελλάδα

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, όταν επιβλήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον κλάδο της οινοποιίας, που μιλούσε για παράλογο από κάθε άποψη φόρο. Άνθρωποι του κλάδου έκαναν λόγο για έναν φόρο που δεν θα δώσει τα επιδιωκόμενα έσοδα στο κράτος, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση της παραοικονομίας και παράνομη διακίνηση του οίνου. Σήμερα η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, σύμφωνα με τον κ. Γ. Κίτσιο, πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της παραοικονομίας και ήδη το 65% του οίνου να διακινείται παράνομα.

O πρόεδρος της «Δήμητρας» κ. Γ. Κίτσιος

Ο κ. Γ. Κίτσιος, πρόεδρος της «Δήμητρας» τόνισε ότι στα τέλη του 2015 το ελληνικό κράτος αποφάσισε την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και τότε σύσσωμος ο κλάδος της οινοποιίας στάθηκε απέναντι στην παράλογη αυτή απόφαση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειές του.
«Ο Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα» στάθηκε μπροστάρης σε έναν αγώνα για την μη επιβολή αυτής της απόφασης με δεκάδες επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία και παραστάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις φορέων» επισημαίνει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Από τότε λέγαμε ότι το μέτρο θα φέρει το ακριβώς αντίθετο εισπρακτικό αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ενώ θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των νόμιμων παραγωγών».
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», ήταν ότι ο ΕΦΚ οδήγησε σε πρωτοφανή έξαρση της παραοικονομίας και ήδη το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Μόνον στο 35% επιβάλλεται ΕΦΚ, γεγονός που ισοδυναμεί με τιμωρία των οινοποιείων που λειτουργούν με σεβασμό στη νομιμότητα. Αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο που δίνει αυτή η φορολογία. Όταν η τιμή βάσης στην αγορά οίνου είναι γύρω στα 50 λεπτά, τότε το σύνολο των φόρων ανέρχεται σε 36,8 λεπτά με αποτέλεσμα η τιμή να επιβαρύνεται με 42% και να καταλήγει στα 86,8 λεπτά. Αναπόφευκτα, το δημόσιο ταμείο ουσιαστικά καταγράφει απώλειες όχι μόνον από τον διαφεύγοντα ΕΦΚ από τον παράνομα διακινούμενο οίνο, αλλά ακόμη και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο ΕΦΚ εμφανώς οδήγησε σε οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την 29/11/2016 από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2016 που επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έως σήμερα οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτίστηκαν υπόγειες δεξαμενές προς αποφυγή του ελέγχου, ενώ επιτήδειοι οινοποιοί ζητούν από τους αμπελουργούς να τους δώσουν την παραγωγή τους χωρίς φορολογικά παραστατικά, προσφέροντάς τους μετρητά, προκειμένου να αποφύγουν τους επιβαλλόμενους φόρους».
«Όπως λογικά προβλέπαμε, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, η παθογένεια και οι στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά του τσίπουρου – ρακής μεταφέρθηκαν και στον τομέα του κρασιού» επισημαίνει ο κ. Γ. Κίτσιος.
Εξάλλου, εντυπωσιακά είναι τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 65% του οίνου στην Ελλάδα παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά παραστατικά, από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και καταθέτουν δήλωση συγκομιδής κάθε χρόνο και οι εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβάλλεται δήλωση συγκομιδής, ενώ υπάρχει υποχρέωση, ανέρχονται στα 316.000 στρέμματα.
Στη συνέχεια ο κ. Γ. Κίτσιος, πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», αναφέρθηκε στα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί λέγοντας πως «σε πρόσφατες συναντήσεις μας με αρμόδιους υπουργούς πληροφορηθήκαμε ότι η κατάργησή του είναι προ των πυλών και έχει δοθεί η σχετική εντολή και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Όμως δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ίσως να μην καταργηθεί και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους» συμπληρώνει για να καταλήξει: «Αναμένουμε μαζί με όλη την ελληνική οινοποιία τις τελικές αποφάσεις με την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και να καταργηθεί ο παράλογος από κάθε άποψη φόρος».

Το χρονικό
Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προετοιμάζεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εφόσον δε σύμφωνα με στοιχεία ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016 δεν απέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα.
Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, όταν είχαν προϋπολογιστεί έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον επιβολή του ειδικού φόρου. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο λόγω της χαμηλής δημοσιονομικής του απόδοσης και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με δελτίο Τύπου είχε χαιρετίσει τη σχετική προβλεπόμενη ρύθμιση.
Όμως την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι μέσω διαρροών και χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, οι οινοπαραγωγοί ενημερώθηκαν ότι η κυβέρνηση «είναι ικανοποιημένη από την απόδοση του φόρου και δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργησή του».

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το