Τοπικά

60 σχολεία κινδυνεύουν με συγχώνευση

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί σε εκπαιδευτικούς που χθες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις


Επίσημα το Υπουργείο Παιδείας δεν απέστειλε κάποιο σχετικό έγγραφο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης

Εξήντα και πλέον σχολεία στο Νομό Μαγνησίας, της περιφέρειας αλλά και του Βόλου, απειλούνται με συγχώνευση ή κατάργηση σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώσει τις φήμες των τελευταίων μηνών στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών. Κλίμα έντονης ανασφάλειας επικρατεί τους εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν, πού θα διδάσκουν του χρόνου, αν συγχωνευτεί το σχολείο που έχουν τοποθετηθεί φέτος. Χθες καθηγητές και δάσκαλοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για το θέμα των συγχωνεύσεων.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Επίσημα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποστείλει στις διευθύνσεις εκπαίδευσης κάποιο έγγραφο που να αναφέρει το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Όμως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαρροές και οι φήμες ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Χθες οι εκπαιδευτικοί σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο προχώρησαν σε κινητοποιήσεις θέλοντας να στείλουν μήνυμα ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στην περίπτωση συγχώνευσης των σχολείων.

Στη Μαγνησία έγινε τρίωρη στάση εργασίας. Παράλληλα στο κτίριο Μουρτζούκου οι καθηγητές προχώρησαν από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό, ενώ κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι τέσσερις ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης στη Λάρισα.

Επίσης οι δάσκαλοι είχαν συνάντηση στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας με το διευθυντή και τους προϊσταμένους, όπου τους παρουσίασαν τις θέσεις τους.

Τα σχολεία που ενδέχεται να συγχωνευτούν θα προέρχονται τόσο από την περιφέρεια όσο και από το Βόλο, κυρίως όποια συστεγάζονται. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ανέλθουν ακόμη και τα 20, ενώ στην πρωτοβάθμια υπάρχουν 30 ολιγοθέσια και άλλα δέκα συστεγαζόμενα Δημοτικά που απειλούνται είτε με κατάργηση είτε με συγχώνευση.

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στους εκπαιδευτικούς, γιατί με τη συγχώνευση του σχολείου απειλείται η οργανική θέση που έχουν στο νομό Μαγνησίας και την οποία για τόσα χρόνια πάλευαν να κερδίσουν, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η εκ νέου τοποθέτησή τους και εκτός νομού.

Παράλληλα θέτουν και καθαρά παιδαγωγικά ζητήματα, αφού από τις συγχωνεύσεις θα πληγούν οι μαθητές είτε λόγω των μετακινήσεων που θα υποχρεωθούν να κάνουν είτε λόγω της δημιουργίας πολυπληθών τμημάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «η κινητοποίηση έγινε για να προλάβουμε μια κρίση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση, όπου θα κλείσουν ουσιαστικά σχολεία της περιφέρειας και θα συγχωνευτούν σχολικές μονάδες στις αστικές περιοχές του νομού. Πρέπει να προλάβουμε τη λαίλαπα που έρχεται, γιατί οι επιπτώσεις θα αφορούν τους μαθητές, καθώς θα υποχρεωθούν να χάνουν ημερησίως δύο ώρες για τη μετακίνησή τους, όπως θα συμβεί στην περίπτωση της περιφέρειας. Επίσης για τους μαθητές του Βόλου μας ενδιαφέρει να φοιτούν σε σχολεία μικρά, εύκολα ελέγξιμα και αποδοτικά. Η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις μπορεί να κερδίσει λίγα ευρώ, αλλά θα χάσει όλο το μέλλον».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα είναι αρκετά, δέκα ακόμη και 20, τα σχολεία που θα συγχωνευτούν, ωστόσο δεν θέλησε να ονομάσει σχολικές μονάδες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων νομού Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος σημείωσε ότι οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να γίνονται για παιδαγωγικούς-επιστημονικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, όπως επιχειρείται τώρα από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από πλευράς διεύθυνσης ή περιφέρειας με τον τρόπο που θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι συμπτύξεις. Ακόμη το Υπουργείο Παιδείας δεν θα πρέπει να παρακάμψει τους παιδαγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις μέσω  των Περιφερειών. Υπάρχουν σήμερα οι νόμοι που διασφαλίζουν μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν θεσμικά όργανα, όπως οι σύλλογοι εκπαιδευτικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ¨δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, όταν οι δαπάνες του ΑΕΠ για την Παιδεία μειώνονται για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση στο 2,75%, δηλαδή μείωση 1,5 δις  ευρώ από πέρυσι, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 60%, ενώ έπαψε να ισχύει το σύστημα μία πρόσληψη για καθεμιά συνταξιοδότηση».

Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις σχολείων που λειτουργούν μέσα στο Βόλο και συστεγάζονται. Επίσης από ένα κείμενο εργασίας του Υπουργείου δημιουργείται το θέμα της συγχώνευσης των νηπιαγωγείων για να μη λειτουργούν διάσπαρτα. Τι θα γίνει όμως με τις εργασιακές σχέσεις, τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και τα ολοήμερα σχολεία;

Ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως το Υπουργείο Παιδείας δεν απέστειλε κάποιο έγγραφο για τις συγχωνεύσεις.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ μέχρι και πέρυσι το Υπουργείο είχε στείλει την εγκύκλιο για τις αλλαγές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, φέτος δεν εστάλη, που ίσως να σημαίνει ότι μάλλον θέλει να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το