Τοπικά

57 εκατ. ευρώ για έρευνα άντλησε στην πενταετία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στα 57 εκατομμύρια ευρώ έχουν ανέλθει τα κονδύλια που άντλησε για την έρευνα και την καινοτομία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την τελευταία πενταετία με στόχο να υποστηριχτούν η καινοτομία, η ανάδειξη νέων προϊόντων και η τόνωση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Χθες στο συγκρότημα Τσαλαπάτα συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας το οποίο αποτελείται από έντεκα μέλη με τη συμμετοχή έξι μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πέντε μελών από Επιμελητήρια και άλλους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας.
Το περιφερειακό συμβούλιο είναι ένας κόμβος μεταξύ έρευνας, γνώσης και επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου για την έρευνα και την καινοτομία και αναπληρωτής πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης ανέφερε πως «χθες έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση από μια σειρά ημερίδων που προγραμματίσαμε μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας ένας θεσμός πολύ νέος που δημιουργήθηκε μέσα από την Περιφέρεια και διαβουλεύσεις και την επιλογή επιστημόνων ερευνητών. Στόχος του ενδεκαμελούς αυτού συμβουλίου είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από δράσεις υποστήριξης, μέσα από συμβουλευτικές δράσεις που θα έχουν στόχο την κινητοποίηση ερευνητών, επιχειρήσεων και φορέων για να μπορέσει η Περιφέρεια να αποκτήσει ένα στίγμα καινοτομίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στόχος επίσης είναι η κινητοποίηση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνάμεων για να στηρίξουμε την παραγωγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα ιδρύματα της Θεσσαλίας βρίσκονται σε μια καμπή της ερευνητικής τους δραστηριότητας και υπάρχει μια αύξηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα. Περιμένουμε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παίξει ένα κομβικό ρόλο στο επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι της χώρας. Την τελευταία πενταετία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άντλησε ερευνητικά κονδύλια ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει αντλήσει άλλα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Πολλές από αυτές τις δράσεις θα καταλήξουν σε εφευρέσεις και βοήθειες προς τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Ελλάδας».

Επίσης τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί αρκετές θέσεις ερευνητών και ευρύτερου επιστημονικού προσωπικού, ενώ στηρίχθηκαν και οι τοπικές επιχειρήσεις μέσα από την προμήθεια υλικών. Ακόμη στήριξε την περιοχή με τον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό των φοιτητών μέσα από τις επισκέψεις για τα Εράσμους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το