Τοπικά

Έκκληση για διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΑΡ.ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ(ΝΕΑ)

Την επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν βιώσιμες κι εφικτές προτάσεις για τη διάσωστη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης. Αναφέρεται στη θεσμοθέτηση του ελαχίστου των δόσεων του διακανονισμού σε 100 δόσεις, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών, με ειδική αναφορά στον Ο.Α.Ε.Ε. .

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σε συνέχεια της συνάντησης μας στις 20/09/2013 και της υπ’ αριθμ. 4014/19-09-2013 κοινής επιστολής του Επιμελητηρίου μας, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας και της Ένωσης Μικροπωλητών Λαϊκών «Γόρδιος Δεσμός», την οποία σας κατέθεσα αυτοπροσώπως, σας είχα επισημάνει την ανάγκη για άμεση εξεύρεση βιώσιμων και εφικτών προτάσεων για την αποφυγή κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τη διάσωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Δυστυχώς, ένα χρόνο αργότερα ακόμα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συζήτησης ενός πιθανού σχεδίου, το οποίο χωρίς να θέλουμε να θεωρηθούμε «Κασσάνδρες», δεν θα έχει τα αναμενόμενα οφέλη και δεν θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Ειδικότερα, αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την αποπληρωμή σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 € τότε θα πρέπει να θεωρούμε την αποτυχία του όλου σχεδίου ως δεδομένη.
Όπως σας είχα επισημάνει η θεσμοθέτηση του ελαχίστου των δόσεων του διακανονισμού σε 100 δόσεις θεωρείται παραπάνω από επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής τους αλλά και η υποχρέωση για κάλυψη του κόστους των τρεχουσών εισφορών. Αν λοιπόν κριθεί σκόπιμος ο ορισμός ενός χρηματικού ορίου ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα καθορίζει τον αριθμό δόσεων, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανέρχεται στις 15.000 €, αλλά να ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 100.000 €.
Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις-μέλη του Ο.Α.Ε.Ε, αν η δυνατότητα διακανονισμού δεν συνοδευτεί με το «Πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης και τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής βαθμίδας τότε, με βάση της τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η δυνατότητα τήρησης των όρων του διακανονισμού κρίνεται από εξαιρετικά αβέβαιη έως και ακατόρθωτη.
κ. Πρωθυπουργέ,
Έστω και την τελευταία ύστατη ώρα, σας παρακαλώ να αντιληφθείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα στην πλειονότητα της και να μην υποπέσετε στην εφαρμογή λανθασμένων μέτρων και σχεδίων, που θα διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όπως και έγινε με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το