Τοπικά

450 αλιευτικά σκάφη στη Μαγνησία αποσύρθηκαν στην 25ετία “Θ”

αλιεις

Στους 2.500 ανέρχονται οι αλιείς στη Μαγνησία, ενώ τα αλιευτικά σκάφη αγγίζουν τα 1.000, εκ των οποίων τα 600 είναι μικρά και μεγάλα καΐκια. Ο χάρτης της αλιείας στο Νομό παραμένει αμετάβλητος το τελευταίο διάστημα, ενώ στο μέλλον οι συνθήκες αναμένεται να δυσκολέψουν.

Τα τελευταία 25 χρόνια αποσύρθηκαν στη Μαγνησία 450 αλιευτικά σκάφη, καθώς είτε δεν υπήρχε διαδοχή από τον πατέρα στο γιο είτε δεν ευνόησαν και οι οικονομικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, συνταξιούχοι αλιείς συνεχίζουν και ψαρεύουν ακόμη με το καΐκι τους για να συμπληρώσουν τη μικρή σύνταξη που λαμβάνουν.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αλιείας στη Μαγνησία παρουσιάστηκε χθες σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και διοργανώθηκε από το φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ενώ εντάχθηκε στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015», «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Την όλη επιμέλεια του θέματος είχε ο εικαστικός και συγγραφέας Γιώργος Καφενταράκης, που επίσης είναι και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έκδοση βιβλίου, που αφορά στο ειδικό θέμα, με τίτλο: «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία» του κ. Γεώργιου Καφενταράκη. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, εκπαιδευτικός, υπ. δρ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Επίσης η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση θεματικής Φωτογραφίας με 70 παλιές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας με θέματα από τους ανθρώπους, τα μέσα, τις συνθήκες εργασίας, τα αλιεύματα και τα σκαριά μιας άλλης εποχής, αλλά και έκθεση έργων Ναΐφ ζωγράφων , του Νίκου Χριστόπουλου, του Χριστόφορου Δρακιώτη και του Διαμαντή Κέφη από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, προβολή ντοκιμαντέρ, που επίσης επιμελήθηκε ο Γιώργος Καφενταράκης εικαστικά, του Βασίλη Καποδίστρια, Μικροναυπηγική, του Αντώνιου Τζούμα, ενώ έγιναν ενημερωτικές ομιλίες από τους: Γρηγόρη Καρταπάνη, ναυπηγός-ερευνητής, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕ Θέμα: «Ναυάγια αλιευτικών σκαφών στην περιοχή του Νομού Μαγνησίας», Μανώλης Γκαγκάκης, χημικός, συγγραφέας.

Θέμα: «Το ψάρεμα στο σκολειό της θάλασσας» (σκολειό της θάλασσας ονομάζει το Χορευτό ο Δροσίνης) Μανώλης Καλλίνικος, προϊστάμενος τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Θέμα: «Η Αλιεία στην Μαγνησία» Προβολή Ντοκιμαντέρ με ανάλογο θέμα, δημιουργίας του Γιώργου Καφενταράκη.

Ο κ. Μανώλης Καλλίνικος τόνισε πως η αλιεία αποτελεί από τους προϊστορικούς χρόνους σημείο αναφοράς για τη Μαγνησία τόσο στις παράκτιες ζώνες της, όσο και στο Βόλο. Τα τελευταία χρόνια ο χάρτης της αλιείας στο Νομό παραμένει αμετάβλητος. Βέβαια από το 1988 που ξεκίνησε η απόσυρση αλιευτικών σκαφών, έχουν αποσυρθεί 450. Αυτή τη στιγμή τα αλιευτικά σκάφη ανέρχονται στα 1000 ενεργά. Οι απασχολούμενοι στην αλιεία αγγίζουν τους 2.500. Οι πιο νέοι αλιείς, δηλαδή κάτω των 55 ετών, καταγράφονται στο Τρίκερι και στα νησιά των Σποράδων ιδίως σε Σκόπελο και Αλόννησο. Από τα 1.000 αλιευτικά σκάφη, τα 600 είναι μικρά και μεγάλα καΐκια, τα 26 μεγάλα σκάφη που ψαρεύουν στο Αιγαίο, τα 13 γρι-γρι και τα υπόλοιποι 350 περίπου διάφορα σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων που δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία, αλλά όχι όλο το χρόνο, δηλαδή γύρω στις 150 ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το