Τοπικά

Αύξηση 25% εισαγωγών στο Νοσοκομείο από αερορύπανση “Θ”

βολος

Υψηλό είναι το κόστος της σωματιδιακής ρύπανσης στο Βόλο, καθώς οι εισαγωγές πολιτών με παθήσεις του αναπνευστικού στο Νοσοκομείο Βόλου, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο μέσο όρο, αυξάνονται μέχρι και 25% σε σχέση με μια περίοδο που δεν υπάρχει ρύπανση. Σταδιακά αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά 2,5%.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σωματιδιακή ρύπανση παρουσιάστηκαν χθες στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

P1010878

Πρόκειται για το τρίτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο Οικονομικής Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Οικονομικής των Φυσικών Πόρων και διευθυντή του Εργαστηρίου επιχειρησιακών Ερευνών κ. Γιώργο Χάλκο.

Μία από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, αφορούσε «στο οικονομικό κόστος των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Γιώργο Πρώια, Κωνσταντίνο Μουστρή, Παναγιώτη Νάστο και Αθανάσιο Παλιατσό και συγκέντρωσε στοιχεία προηγούμενων χρόνων προ και εντός κρίσης.

Όπως τονίστηκε, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, όταν η μέση ετήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 στην πόλη του Βόλου υπερβαίνει την αντίστοιχη οριακή τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των εισαγωγών στο Νοσοκομείο για την πάθηση του αναπνευστικού αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 25%. Υπάρχει επίσης μια εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 2,5% εισαγωγών λόγω αναπνευστικού σε σχέση με τις αναμενόμενες ετήσιες εισαγωγές για την ίδια αιτία στο Βόλο. Ακόμη βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ημερών υπέρβασης της ημερήσιας οριακής συγκέντρωσης των PM10 και των ετήσιων εισαγωγών λόγω αναπνευστικού. Επομένως μια μείωση της σωματιδιακής ρύπανσης θα επέφερε μείωση των εισαγωγών λόγω αναπνευστικού, καθώς και του κόστους περίθαλψης ανά ημέρα παραμονής στο Νοσοκομείο, του κόστους φαρμακευτικής αγωγής, του κόστους χαμένων ωρών ή ημερών εργασίας, του κόστους μεταφοράς από και προς το νοσοκομείο.

P1010877

Ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Γιώργος Πρώιας ανέφερε πως η έρευνα υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του κ. Χάλκου και πρόσθεσε πως πριν δύο χρόνια σε έρευνα που έγινε στο κέντρο της πόλης με φορητό μετρητή της αέριας ρύπανσης που χρησιμοποίησε φοιτητής, διαπιστώθηκε κατακόρυφη αύξηση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων κυρίως τις απογευματινές ώρες. Και η βασική αιτία για την αύξηση της ρύπανσης ήταν οι ξυλόσομπες. Μάλιστα η ρύπανση ήταν πιο έντονη από τις 8.30 το βράδυ και μετά, όταν δηλαδή οι πολίτες επέστρεφαν στο σπίτι τους και άναβαν τη θέρμανση για να ζεσταθούν. Η ρύπανση δεν αποδόθηκε τόσο στη βιομηχανία που ήδη έχει μειώσει την παραγωγή της.

Να προστεθεί ότι ο κ. Γιώργος Χάλκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Επιχειρησιακών Ερευνών, μας δήλωσε ότι ενώ τα δύο πρώτα επιστημονικά συνέδρια ήταν επικεντρωμένα στην Κλιματική Αλλαγή, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπως και τα επόμενα που ευελπιστώ να ακολουθήσουν, είναι διευρυμένο και αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα την Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος με έμφαση στα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και στις πολιτικές διαχείρισης και επίλυσής τους τόσο σε επίπεδο Ελλάδος, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της διεπιστημονικότητας που διέπει την έρευνα περιβαλλοντικών θεμάτων με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των ερευνητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και η εύρεση κοινών συνιστωσών στις κατάλληλες ερευνητικές προσεγγίσεις. Η συμμετοχή των ακαδημαϊκών και ερευνητών της χώρας μας είναι και πάλι μεγάλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 συνεδρίες που θα λάβουν χώρα στις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι 11 θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν αφορούν στο βιώσιμο τουρισμό, τις βιώσιμες μεταφορές, τις ποσοτικές μεθόδους οικονομικής φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον, τη διαχείριση δασικών και αγροτικών περιοχών, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το περιβάλλον ως αντίληψη, αποτίμηση και επιπτώσεις από την υποβάθμισή του, την οικονομική αποτίμηση του περιβάλλοντος με έμφαση στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, τις ενεργειακές πολιτικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα κοινά, την κλαδική βιωσιμότητα και τις υπολογιστικές προσεγγίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το