Τοπικά

40χρονος Αλβανός από τη Γατζέα είναι στη φυλακή, ενώ αμφισβητείται ταυτοπροσωπία του με καταζητούμενο

Στις φυλακές Λάρισας κρατείται εδώ και ένα μήνα περίπου ένας 40χρονος αλβανικής υπηκοότητας, κάτοικος Γατζέας Πηλίου, μέχρι να διευκρινιστεί, αν εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, αν είναι δηλαδή ένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση, για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Βέροιας από το 2001…
18 χρόνια ο 40χρονος, που δεν έχει δώσει δικαιώματα στην περιοχή της Γατζέας, όπου ζούσε και εργαζόταν, φέρεται να αναζητούταν με βάση το ένταλμα της ανακρίτριας Βέροιας, ωστόσο πολλά από τα στοιχεία του δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία του αναζητούμενου στο ένταλμα…
Ο άνδρας, που απασχολείται σε αγροτικές εργασίες, φέρεται να έχει σε βάρος του ένταλμα του ανακριτή Βέροιας από το 2001, όπως επίσης διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης για υπόθεση ναρκωτικών.
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου είχε κρίνει την 1η Απριλίου, πως είναι αναρμόδιο για την υπόθεση, απορρίπτοντας το αίτημα της τότε συνηγόρου του να μείνει ελεύθερος, με αποτέλεσμα να παραμείνει κρατούμενος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου δεν είχε αποδείξεις, αν είναι ο ίδιος ο αναζητούμενος στο ένταλμα ή άλλο πρόσωπο και είχε διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο 40χρονος παραπέμπεται να δικαστεί στις 24 Ιουνίου στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, το οποίο θα κρίνει φυσικά και την ταυτοπροσωπία του με το αναζητούμενο στο ένταλμα πρόσωπο. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, φέρεται να μην έχει το ίδιο όνομα, το ίδιο μητρώνυμο, το ίδιο πατρώνυμο, την ίδια ημερομηνία γέννησης, αλλά και τον ίδιο τόπο καταγωγής με τον αναζητούμενο και εμπλακέντα στην υπόθεση, ωστόσο φέρεται να συμπίπτει το επώνυμό του.
Αρχικά ο 40χρονος, που είχε συλληφθεί στις 28 Μαρτίου, είχε κρατηθεί στο τμήμα Μεταγωγών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, αλλά κατόπιν οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας.

Έγκυρες νομικές πηγές τονίζουν ότι από τη στιγμή που εις βάρος του 40χρονου δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, παρά μόνο εκκρεμεί απλά ένταλμα, το Αυτόφωρο έπρεπε να ακολουθήσει το άρθρο 279 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναφέρει σχετικά με την προσαγωγή κατηγορούμενου στη παράγραφο 2, πως σε περίπτωση που ο κρατούμενος αμφισβητεί την ταυτότητα που του αποδίδεται, ο ανακριτικός υπάλληλος εξετάζει την ταυτότητα και ζητεί πληροφορίες, με το ταχύτερο μέσο για την ισχύ του εντάλματος ή του βουλεύματος. Αν η ταυτότητα δεν αποδείχθηκε, ή έχει παύσει να ισχύει το ένταλμα σύλληψης, ή το βούλευμα, ή δεν εκδόθηκε το ένταλμα σύμφωνα με τον τύπο που απαιτείται, εκείνος που έχει συλληφθεί, απολύεται αμέσως. Παράλληλα λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του 40χρονου παραβιάζεται και το άρθρο 6 του Συντάγματος σχετικά με την προσωπική ασφάλεια και την προφυλάκιση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2001, όταν αστυνομικοί είχαν συλλάβει δύο Αλβανούς, που ήταν ξαδέλφια του φερόμενου ως καταζητούμενου στην Πατρίδα Ημαθίας με 14 γραμμάρια ηρωίνη σε φιξάκια.
Στην απολογία τους είχαν ισχυριστεί ότι δεν ήταν δικά τους, αλλά τους τα είχε δώσει ένας τρίτος, αγνώστων στοιχείων, ομοεθνής τους, που έμοιαζε με τον 40χρονο, και σύμφωνα με τον συνήγορό του δεν ταιριάζει το μητρώνυμο, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησής του, αλλά και ο τόπος γέννησης με τον καταζητούμενο…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το