Τοπικά

4.000 τόνοι μήλα Στάρκιν διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Περισσότερους από 4.000 τόνους μήλων ποικιλίας Στάρκινκ Ντελίσιους έχει διαθέσει μέχρι στιγμής στην εγχώρια αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πουληθεί επιπλέον 5.500 τόνοι. Η τιμή παραγωγού τη φετινή χρονιά θα είναι αυξημένη κατά 5 ευρωλεπτά και αναμένεται να διαμορφωθεί για την καλύτερη κατηγορία σε πάχος και χρώμα στα 70 περίπου ευρωλεπτά το κιλό.

Να αναφερθεί ότι η φετινή παραγωγή μήλων ήταν μειωμένη γενικά σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα να καλύπτεται οριακά η ζήτηση.
Στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών την περασμένη Άνοιξη που επηρέασαν την καρπόδεση αλλά και της χαλαζόπτωσης του Ιουλίου.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς «πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά στην παραγωγή μήλων, αλλά φέτος ο καιρός μας τα χάλασε και δεν είχαμε την αναμενόμενη συγκομιδή σε όλες τις ποικιλίες».

Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι σήμερα στα μισά της εμπορικής χρονιάς, ο Α.Σ. Ζαγοράς έχει διαθέσει στην εγχώρια αγορά περίπου 4.000 τόνους μήλα ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους, ενώ με βάση τη ροή που υπάρχει και τις αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες, αναμένεται να διατεθούν με ασφάλεια επιπλέον 5.500 τόνοι μέχρι το τέλος Μαΐου.
Επίσης, έχουν διατεθεί 750 τόνοι της ίδιας ποικιλίας στην αγορά της Αιγύπτου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα προωθηθούν επιπλέον 750 τόνοι στην Αίγυπτο.
«Η φετινή καλή εμπορική χρονιά είναι μάλλον συγκυριακή και οφείλεται στη σημαντική μείωση της παραγωγής της Πολωνίας, χωρίς να έχει αυξηθεί ουσιαστικά η κατανάλωση ή άλλοι θεμελιώδεις παράγοντες» επισημαίνει ο κ. Βαλασσάς.

Σχετικά με τις τιμές πώλησης του προϊόντος είναι βελτιωμένες συγκριτικά με πέρυσι κατά 5 ευρωλεπτά και ανάλογα θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού, οι οποίοι πληρώνονται στο τέλος της εμπορικής χρονιάς κατά την εκκαθάριση.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά στην καλύτερη κατηγορία της ποικιλία Στάρκιν Ντελίσιους με πάχος 0,75 χιλιοστά και φωτεινότητα χρώματος 80% η τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί στα 70 ευρωλεπτά περίπου το κιλό.
«Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται η χασούρα της μειωμένης παραγωγής από την αυξημένη τιμή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Να αναφερθεί ότι η τιμή χονδρικής φτάνει τα 1,35 ευρώ το κιλό.

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ, στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν στους μηλοπαραγωγούς του ανατολικού Πηλίου από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στην παραγωγή η χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουλίου. «Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις και με αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί θα πάρουν μια οικονομική «ανάσα». Ευελπιστούμε να τηρηθούν από τον ΕΛΓΑ τα χρονοδιαγράμματα καταβολής των αποζημιώσεων» επισήμανε ο κ. Βαλασσάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το