Τοπικά

33 χρόνια πολιτιστικής δράσης με τιμητικές διακρίσεις από τον Όμιλο Ερευνών Πηλίου

Ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου ιδρύθηκε από Πηλιορείτες τον Νοέμβριο του 1985. Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αγριά Πηλίου. Σκοπός του είναι η έρευνα και ο προβληματισμός πάνω σε πολιτισμικά θέματα, η διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Πηλίου.

Για την προσφορά του ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους Ροταριανούς Ομίλους Βορείου Ελλάδος, ενώ από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη χρυσή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την άψογη πολιτιστική-τουριστική προβολή της χώρας μας.
Ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει δραστηριότητες όπως συλλογή ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς και άλλου υλικού με σκοπό κάποτε να φιλοξενηθούν σε Λαογραφικό Μουσείο. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και φεστιβάλ (Κύπρο, Γαλλία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ρωσία, Σερβία, Τσεχία, Κάτω Ιταλία-Καλαβρία, Ελβετία, Ρουμανία) και σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών εντός Ελλάδος (Πάρος, Γραβιά, Κέρκυρα, Άνθεια Αλεξανδρούπολης, Χάλκη Λάρισας, Ριζόμυλος, Αλμυρός και στις επετειακές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη της Μάνης). Από τον Ιούνιο του 2016, στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού της Αγριάς, διοργανώνει Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών Παιδικών και Εφηβικών Συγκροτημάτων με τη φιλοξενία πολλών συλλόγων. Από τον Φεβρουάριο του 2017 διοργανώνει Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, φιλοξενώντας τρεις χορωδίες κάθε χρονιά. Επίσης διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη, έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό αυθεντικών φορεσιών, γυναικείων, ανδρικών και παιδικών, από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος. Λειτουργεί τμήμα δανειστικής παιδικής ιματιοθήκης. Οργανώνεται χριστουγεννιάτικη εορταγορά με χειροποίητα γλυκά και ποτά και επίκαιρες χειροτεχνίες από τα μέλη του ομίλου. Διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδρομές με τη συμμετοχή των μελών. Διατηρεί 3 παιδικές ομάδες, μία εφηβική και 2 ενηλίκων.
Η έδρα του Συλλόγου είναι στην Αγριά, στην οδό Καραγιάννη 5. Χοροδιδάσκαλοι για τον Όμιλο είναι ο κ. Μούτσελος Νίκος και η κ. Τσιπτσέ Λίλια, καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς.

Χορωδία
Από τον Οκτώβρη του 2001 ιδρύθηκε και λειτουργεί Γυναικεία Μονοφωνική Χορωδία Ελληνικού Παραδοσιακού Τραγουδιού. Αποτελείται από 40 περίπου μέλη, τα οποία με πολλή αγάπη και μεράκι υπηρετούν τα παραδοσιακά τραγούδια. Η καλλιτεχνική ενασχόληση της χορωδίας αφορά παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον της χορωδίας για τα παραδοσιακά πηλιορείτικα τραγούδια είναι ιδιαίτερο.
Η χορωδία του Ομίλου Ερευνών Πηλίου το 2008 κυκλοφόρησε διπλό συλλεκτικό cd με τίτλο ο «Παραδοσιακός γάμος των Ελλήνων», το οποίο περιλαμβάνει 34 τραγούδια του γάμου από όλη σχεδόν την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και τον Πόντο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΚΠΟΛ. Δάσκαλος της χορωδίας του Ομίλου Ερευνών Πηλίου από το 2001 έως και σήμερα είναι ο κ. Γιάννης Μπακαλέξης. Τη χορωδία συνοδεύει στο ακορντεόν η μουσικός κ. Μάρω Μπακαλέξη.

Επόμενες δράσεις
Τον Απρίλιο η Παραδοσιακή Χορωδία του Ομίλου θα συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής και Παραδοσιακής Μουσικής στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας στην Τήνο, κατόπιν πρόσκλησης της διευθύντριας Μουσικής του Ομίλου UNESCO, Πειραιώς και Νήσων.
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 ο Όμιλος θα παρουσιάσει μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα την ξενιτιά για τα 33 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Το Διοικητικό Συμβούλιου του Ομίλου Ερευνών Πηλίου είναι εννεαμελές και αποτελείται από: Πρόεδρος Τσελεπή Κατερίνα, αντιπρόεδρος α’ Ψηφογεώργου Καίτη, αντιπρόεδρος β’ Αλεξίου Ρένα, γραμματέας Μώρου Ελευθερία, ταμίας Χαριτούδη Ρούλα, δημοσίων σχέσεων Αντωνοπούλου Δήμητρα, έφορος Ιματιοθήκης Αδάμου Ρούλα, έφορος Παιδικών Ομάδων Φιλίππου Αποστολία, γενική έφορος Παλιούκα Χαρούλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το