Τοπικά

Το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας επισκέφτηκαν μαθητές από έξι χώρες – Ευρωπαίοι έφηβοι στέλνουν μήνυμα ενότητας

Το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας σε μια περίοδο που διάφορες φωνές διάσπασης και απομόνωσης ηχούν όλο και πιο έντονα, έστειλαν Έλληνες και ξένοι έφηβοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Βόλο στο πλαίσιο προγράμματος Εράσμιους που υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Το πρόγραμμα είναι ένα από τα δύο Erasmus+ KA2 που εγκρίθηκαν φέτος για 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα τρία Erasmus+ KA2 που υλοποιούνται από πέρυσι και τα οποία ολοκληρώνονται φέτος το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής φορέας του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από την Πολωνία και οι εταίροι από Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία και φυσικά το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας από Ελλάδα.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι Drop Out- Coaching At School. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, «είναι ένα πρόγραμμα σημαντικό για το σχολείο γιατί έχει στόχο να προωθήσει την ενσωμάτωση και να καταπολεμήσει τη σχολική διαρροή. Με δράσεις συμβουλευτικής και εξατομικευμένης προσέγγισης ερχόμαστε κοντά στους μαθητές μας και τους στηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Οι μαθητές από την Ευρώπη παρακολούθησαν εργαστήρια και βιωματικά σεμινάρια, μέσα από τα οποία εκπαιδεύτηκαν στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και την αποτελεσματική τους εμφάνιση σε συνέντευξη για εργασιακή θέση.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής μας, ενώ επισκέφτηκαν και δύο επιτυχημένες επιχειρήσεις της περιοχής, το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και προϊόντων της «Σιούρας» και τη βιομηχανία χημικών και απορρυπαντικών «Εύρηκα». Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους εργασίας και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη και να πάρουν πληροφορίες για τις διάφορες θέσεις εργασίας, τα θετικά κι αρνητικά στοιχεία καθεμιάς.

Διευθυντής του σχολείου είναι ο Παναγιώτης Μανδράκης και στην ομάδα υλοποίησης των έργων συμμετέχουν από την πλευρά των εκπαιδευτικών του σχολείου ο υποδιευθυντής Δημήτριος Χρυσικός, ο υπεύθυνος επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δημήτριος Αποστόλου και οι Ευάγγελος Αναστασίου, Σοφία Μεντσιβίρη, Δέσποινα Τσιαχρή, Γεώργιος Γιαννίσης, Γεωργία Λουκίδου, Φωτεινή Τσιροπούλου, Αριστέα Τζιώρτζιου, Παντελής Μασλουμίδης, Θεοδώρα Ευσταθίου και Θάλεια Ντούφα.

 

Πολλά τα οφέλη της Ε.Ε.

Στη «Θ» μίλησαν ξένοι μαθητές από τις προαναφερθείσες χώρες που υπογράμμισαν τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ειδικότερα ο 17χρονος Αλεσάντρο Μοντεσάνο από την Ιταλία επισήμανε πως «ο Βόλος είναι πολύ όμορφη πόλη, την επισκέφθηκε πρώτη φορά και είχε πολύ ξεχωριστές εμπειρίες. «Και είναι σημαντικό οι έφηβοι να μπορούμε να είμαστε μαζί, να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε για το καλό της Ευρώπης» επισήμανε.

Η 16χρονη Γκαμπριέλα Λεόντε από τη Ρουμανία ανέφερε πως, όταν οι άνθρωποι δουλεύουν όλοι μαζί, πετυχαίνουν πιο ποιοτικά πράγματα και οι μαθητές της Ευρώπης θα πρέπει να βρίσκονται μαζί, να δουλεύουν και να ανταλλάσσουν απόψεις για όλα τα θέματα».

Η 16χρονη Μελίκε Τοπάν από την Τουρκία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον Βόλο και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Οι δύο λαοί έχουν περισσότερα πράγματα που τους ενώνουν, παρά που τους χωρίζουν».

Προερχόμενος από την Εσθονία ο 17χρονος Λαούρ Λιλάι υπογράμμισε πως μας έχει κάνει πολύ καλό η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ως λαό όσο και ως Κράτος και έχουμε πολλά πράγματα να ωφεληθούμε».

Η 15χρονη από την Πολωνία Ντομινίκα Μάρεκ επισήμανε για τη σχολική διαρροή πως το σχολείο μπορεί να ενδυναμώσει τους μαθητές παρέχοντας κίνητρα και μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα εκτός από μαθήματα και βαθμούς.

 

Με αγάπη για τα ελληνικά

Μεταξύ των ξένων καθηγητών στην πόλη μας βρέθηκε και ο Ισπανός κ. Αλμπέρτ Μπακαρδίτ ο οποίος διδάσκει σε σχολείο της Καταλονίας και επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τον Βόλο.

Το ενδιαφέρον με τον συγκεκριμένο καθηγητή είναι πως γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, αφού για ένα χρόνο σπούδασε στη Θεσσαλονίκη την οποία και επισκέπτεται τακτικά.

Ο ίδιος επισήμανε πως μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενισχύεται η αξία της ευρωπαϊκής ενότητας, οι έφηβοι και οι καθηγητές ανταλλάσσουν εμπειρίες και αντιλήψεις και συνεργάζονται».

Ερωτηθείς, αν διαπιστώνει την κρίση στην Ελλάδα, μας απάντησε «πως στον Βόλο δεν φαίνεται τόσο έντονα, όσο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το