Τοπικά

28 Ολυμπιονίκες στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Φέτος είναι η χρονιά του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο τον Ιούλιο. Και στο πλαίσιο αυτό μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου κατέγραψαν μέσα από μια ενδελεχή έρευνα τη φετινή σχολική χρονιά τους Έλληνες «χρυσούς» Ολυμπιονίκες από το 1896 μέχρι και το 2016, ενώ δημιούργησαν και ευανάγνωστα μικρά ταμπελάκια με τα στοιχεία τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 28 Έλληνες αθλητές που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο σε διάφορα αθλήματα, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1896 έως και το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας, έχουν κάνει μόνιμη την παρουσία τους στη σχολική ζωή του 1ου Γυμνασίου Βόλου.
Η φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 συμπίπτει με την τέλεση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων, που εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μέσα στις δράσεις του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, παράλληλα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος και με αφορμή τη διεξαγωγή μέσα στο καλοκαίρι της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, αναζητήθηκαν από τους μαθητές, Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως το 2016 και κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο.
Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές ότι εκτός από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 1896 με μεγάλη επιτυχία και συγκομιδή χρυσών μεταλλίων από Έλληνες αθλητές, η Ελλάδα συμμετέχει σε κάθε Ολυμπιακή γιορτή κερδίζοντας στους Αγώνες επίσης χρυσά μετάλλια.
Οι μαθητές, με σχετική εργασία που τους ανατέθηκε, αναζήτησαν, αξιολόγησαν, πληροφορήθηκαν και κατέγραψαν, μέσα από τις ιστοσελίδες του συλλόγου των Ελλήνων Ολυμπιονικών, τις συμμετοχές των αθλητών στις Ολυμπιακές διοργανώσεις, σε ποιες από αυτές υπήρξαν χρυσές επιτυχίες και ποιες πόλεις ήταν οι διοργανώτριες των αγώνων.

Μαθητές κατέγραψαν τους Έλληνες «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και δημιούργησαν ευανάγνωστα μικρά ταμπελάκια με τα στοιχεία τους

Ευανάγνωστες μικρές ταμπέλες
Οι εργασίες τους, απόρροια της παραπάνω έρευνας, ήταν η αποτύπωση της χρυσής επιτυχίας κάθε ενός από τους 28 Ολυμπιονίκες σε ευανάγνωστες μικρές ταμπέλες. Σε κάθε μία από αυτές αναγράφηκε το ονοματεπώνυμο του αθλητή, το αγώνισμα στο οποίο πήρε μέρος, η Ολυμπιακή χρονιά που διεξήχθησαν οι Αγώνες και η διοργανώτρια Ολυμπιακή πόλη. Με την ανάρτηση των ενημερωτικών ταμπελών που κοσμούν τα προσωπικά ντουλαπάκια των μαθητών, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να ανακαλύψουν αυθόρμητα και απρόσκοπτα πτυχές της ελληνικής ιστορίας που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη Ολυμπιακή διοργάνωση και να ακολουθήσουν νοερά, μέσω του διαδρόμου του σχολείου, που ονομάστηκε προς τιμήν τους, την πορεία εκείνων προς την επιτυχία, ακολουθώντας και οι ίδιοι τον δικό τους δρόμο στα όνειρά τους, με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα.
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Ιωάννης Καραφέρης τόνισε ότι «στο 1o Γυμνάσιο Βόλου υπάρχουν αίθουσες μαθημάτων. Δηλαδή οι μαθητές και οι μαθήτριες αλλάζουν αίθουσα για κάθε μάθημα. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν στους διαδρόμους ντουλαπάκια, όπου τοποθετούν μέσα τις τσάντες τους και άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Σε κάθε ντουλαπάκι έχει δοθεί και ένα όνομα και έτσι έχει δημιουργηθεί ο διάδρομος των αρχαίων φιλοσόφων, των Ελλήνων λογοτεχνών, των Ελλήνων Ολυμπιονικών κ.ά.
Όλες οι παραπάνω δράσεις γίνονται σε συνεργασία παιδιών και εκπαιδευτικών και στοχεύουν στην έμφαση, στην πρόληψη και στην τήρηση των κανόνων, στην ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών και στην καλλιέργεια κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης».

Ενθουσιασμός των μαθητών
Πέντε μαθήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα, ρωτήθηκαν αν έχουν κάποιο άθλημα, με το οποίο ασχολούνται, ποιον «χρυσό» Ολυμπιονίκη μελέτησαν και αν θα παρακολουθήσουν το μεγάλο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Κωνσταντίνα Φαλκή της Γ’ Τάξης τόνισε: «Στα 6 μου χρόνια ξεκίνησα πρώτη φορά κολύμβηση και από τότε ασχολούμαι μόνο με αυτό. Είμαι στην αγωνιστική ομάδα και παίρνω μέρος σε αγώνες. Ανήκω στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Επίσης η κολύμβηση είναι Ολυμπιακό άθλημα. Στην εργασία μου αναφέρθηκα στη Σοφία Μπεκατώρου και την Αιμιλία Τσουλφά που αγωνίστηκαν στην Αθήνα το 2004 στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία 470 και πήραν το χρυσό μετάλλιο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται από την αρχαιότητα και είναι πολύ σημαντικοί για την ανθρωπότητα. Θα ήθελα κι εγώ μια μέρα να πάω να τους παρακολουθήσω από κοντά, για να δω αθλητές υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ σημαντικοί, γιατί ενώνουν τους λαούς και τους πολιτισμούς».
Από την πλευρά της η Μαρία Χαδίνη της Β’ Τάξης ανέφερε: «Το άθλημα που κάνω, είναι συγχρονισμένη κολύμβηση. Κάνω κολύμβηση από 4 χρόνων και ξεκίνησα από τα 7 τη συγχρονισμένη. Το άθλημα είναι Ολυμπιακό. Είμαι στον σύλλογο «Άξιον Εστί» και αυτό το άθλημα έχει πάρει πολλές προκρίσεις.
Στην εργασία βρήκα στοιχεία για τον Πύρρο Δήμα που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000 στο αγώνισμα της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον έχει πάρει άλλα δύο χρυσά μετάλλια στη Βαρκελώνη το 1992 και στην Ατλάντα το 1996.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ωραία εμπειρία για να παρακολουθήσεις από κοντά ή από την τηλεόραση. Θα ήθελα να παρακολουθήσω πάρα πολύ ή και να συμμετέχω σε αυτούς και ανυπομονώ πάρα πολύ να αρχίσουν. Και επίσης, θέλω να δω από κοντά Ολυμπιακούς αθλητές από το άθλημα που κάνω».
Η Βασιλική Σιουμουρέκη της Γ’ Τάξης επισήμανε: «Το άθλημα που κάνω είναι το μπάσκετ. Ξεκίνησα να παίζω σε ηλικία 10 ετών. Ανήκω στη μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού Βόλου και μια χρονιά ήμουν και στην Εθνική Κορασίδων.
Στην εργασία βρήκα πληροφορίες για την αθλήτρια του στίβου Κατερίνα Στεφανίδη. Το αγώνισμά της είναι το άλμα επί κοντώ. Κέρδισε χρυσό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη γιορτή. Η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα και ήταν αρκετά τιμητικό για τη χώρα μας. Θα ήθελα να παρακολουθήσω από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί θέλω να δω μεγάλους αθλητές να αγωνίζονται μπροστά μου».
Από την πλευρά της η Βασιλική Τσάμογλου της Β’ Τάξης σημείωσε: «Το άθλημα που μου αρέσει πολύ, είναι ο χορός. Έχω κάνει έναν χρόνο μπαλέτο, δύο χρόνια ρυθμική γυμναστική και έναν χρόνο ζούμπα. Ρυθμική πήγαινα στη Γυμναστική Ένωση Βόλου και έχω κάνει δύο παραστάσεις. Μου αρέσει πολύ ο χορός και να γυμνάζομαι.
Στην εργασία μου έγραψα για την Άννα Κορακάκη. Πήρε το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή-πιστόλι 25 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε 4 χρόνια και τους βλέπω στην τηλεόραση. Μια μέρα όταν μεγαλώσω θα ήθελα πολύ να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Η Σοφία Ψαρογιάννη της Γ’ Τάξης επισήμανε: «Από την ηλικία των 12 χρόνων πηγαίνω μπάσκετ. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα, γιατί μου κέντρισε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον και ανήκω στην ομάδα της Νίκης Βόλου.
Στην εργασία μου αναφέρθηκα στον «χρυσό» Ολυμπιονίκη Ελευθέριο Πετρούνια, ο οποίος το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, τους κρίκους.
Θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές παγκοσμίως και ως αθλήτρια είναι όνειρό μου να συμμετάσχω και εγώ σε αυτούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το