Τοπικά

25η χρονιά-σταθμός για το Δημοτικό «Άγιος Ιωσήφ» – Νέοι ορίζοντες για την εκπαίδευση στο σχολείο

Μία πολύ δυναμική χρόνια ολοκληρώθηκε για το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», για την 25η χρονιά – σταθμό για τη λειτουργία του σχολείου.
Πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, εκδηλώσεις, διδακτικές επισκέψεις, συμμετοχές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και δράσεις, πλαισίωσαν με τρόπο μοναδικό αυτή την ξεχωριστή χρονιά διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες του σήμερα και του αύριο.
Προσεγγίστηκαν τα προγράμματα πολιτισμού: «Το αλφαβητάρι της Τέχνης», «Pet therapy: Όταν τα ζωάκια θεραπεύουν», «Γνωριμία με τον ζωγράφο Γαΐτη», «Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα», «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», «Ένας κόσμος πολλά παράθυρα» και συνδυάστηκαν με εκπαιδευτικές επισκέψεις, κατά τις οποίες τα παιδιά έπαιξαν, έμαθαν να αναζητούν και να δημιουργούν. Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων «MissiontoMars» (πρόγραμμα HORIZON 2020) και «Καλημέρα, κ.Higgs» σε συνεργασία με τον κ.Ν. Μακρή, πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου για το πρόγραμμα Scientix απογείωσαν τους μαθητές και τους ταξίδεψαν στον μικρό-μακρόκοσμο συνδυάζοντας όλα τα μαθήματα.

Μαθητές της Γ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ»
για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Μελέτησαν ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα
Ημέρες Μνήμης και συμμετοχές σε διαγωνισμούς έγιναν αφορμή οι μαθητές να εργαστούν σε ομάδες και να μελετήσουν πιο προσεκτικά γεγονότα και πρόσωπα. Η συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν τα θλιβερά γεγονότα, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας. Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και το παιδικό βιβλίο, της κ. Ζωής Γεροστάθη «Αστεράκι μου..» μίλησαν με τρόπο ξεκάθαρο αλλά και τρυφερό για τη βαναυσότητα και τη μισαλλοδοξία. Ο διαγωνισμός της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών με έναυσμα τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη: «Αγάπα τον κίντυνο», «Ν’ αγαπάς την ευθύνη», «Μη ζητάς φίλους, να ζητάς συντρόφους!» τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφορά διεθνών προσωπικοτήτων. Ο διεθνής διαγωνισμός Kamishibai με τίτλο «Je me souviens», που διοργανώνεται από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το DULALA κέντρισε ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον των μαθητών, όπως επίσης το πρόγραμμα e-twinning «De Gaillac a Volo» που συνεπήρε τους μαθητές του Σχολείου.
Οι δράσεις και τα προγράμματα αθλητισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Πρεσβείας, όπως το Vive le Rugbylingue, που τα παιδιά αγκάλιασαν με ενθουσιασμό υπογράμμισαν σε όλους ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης στην ενισχυμένη διδασκαλία των ξένων γλωσσών που οδήγησε στη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις εξετάσεις διπλωμάτων Γαλλικής γλώσσας D.E.L.F. Α1, Α2.

Οι μαθητές ενωμένοι στη «σχολική κυψέλη»
Η περίοδος της αναστολής λειτουργίας των σχολείων ανέκοψε προσωρινά την πραγματοποίηση των ποικίλων προγραμματισμένων δράσεων του Σχολείου. Ωστόσο ανέδειξε ευκαιρίες επικοινωνίας, συνεργασίας και δημιουργίας. Η καθημερινή και οργανωμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις τάξεις κράτησε τα παιδιά ενωμένα στη σχολική «κυψέλη». Επιπλέον, η αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων συνετέλεσε στην οργάνωση δράσεων με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για κάθε παιδί.

Καινοτόμες δράσεις και τη νέα χρονιά
Πλούσιες και καινοτόμες δράσεις προγραμματίζονται για τη νέα σχολική χρονιά, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των διδασκόντων και της αγάπης τους για τα παιδιά, μιας συνεργασίας και των τριών Σχολείων του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ στην Ελλάδα («Άγιος Ιωσήφ» Πεύκης και «Ζαν Ντ’Αρκ» Πειραιά), ακολουθώντας το κοινό όραμα.
Η γνωριμία με νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, S.T.E.M.,η αντιλογία στην αγγλική γλώσσα, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα και χορούς, η χορωδία, η μελέτη στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα είναι μόνον κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουν οργανωθεί για την επόμενη χρονιά.
Ο «Άγιος Ιωσήφ», από την ίδρυσή του, αγκαλιάζει την παράδοση αλλά και ακολουθεί δημιουργικά τις τρέχουσες εξελίξεις. Το σχολείο πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά και είναι έτοιμο να προλάβει και να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και των εργαζόμενων γονέων σε πιθανές, διαφορετικές μελλοντικές συνθήκες.
Ο «Άγιος Ιωσήφ» για άλλη μια χρονιά θα δώσει το δυναμικό παρόν στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της πόλης μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το