Τοπικά

25 τόνοι ρούχων και υποδημάτων συγκεντρώθηκαν σε έναν μήνα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης Δήμου Βόλου

Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου να τοποθετηθούν κάδοι ειδικών προδιαγραφών για την ανακύκλωση ειδών ένδυσης, υπόδησης αλλά και υφασμάτων σε διάφορα σημεία σε όλο τον Δήμο. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 87 κάδοι ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται να τοποθετηθούν και νέοι μέχρι το καλοκαίρι. Ήδη υπάρχουν 60 κάδοι σε διάφορα σημεία στον Βόλο αλλά και στην Αγριά, όπως και στη Ν. Αγχίαλο.

Μιλώντας στη «Θ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Απόστολος Μαλαματίνης ανέφερε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου που ήταν όλοι τοποθετημένοι οι ειδικοί κάδοι ως τις 15 Ιανουαρίου όπου έχει η συγκέντρωση των ειδών από τον ανάδοχο, είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25 τόνοι ρούχων, παπουτσιών και άλλων υφασμάτινων ειδών.
Η τοποθέτηση ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και όπως τόνισε ο κ. Μαλαματίνης συμβάλουν στην ανακύκλωση αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία είναι ακόμα καλύτερα για το διάστημα ως το τέλος Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί η ίδια ποσότητα μεταχειρισμένων ενδυμάτων ίσως και μεγαλύτερη.
Όπως τόνισε ο κ. Μαλαματίνης, η τοποθέτησή των κάδων είναι από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις. «Αυτοί οι 25 τόνοι θα είχαν καταλήξει στα σκουπίδια και θα θάβονταν στον ΧΥΤΑ. Είναι αντικείμενα που λιώνουν μετά από πολλά χρόνια.
Η εταιρεία που κάνει την περισυλλογή, συγκεντρώνει τα ενδύματα, υποδήματα και κλινοσκεπάσματα που είναι σε καλή κατάσταση και τα δίνει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Απόστολος Μαλαματίνης

«Όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι σε καλή κατάσταση θα διατίθενται στην τράπεζα ρουχισμού που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου για την κάλυψη αναγκών πολιτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Τα υπόλοιπα που έχουν περισυλλεγεί οδηγούνται σε εργοστάσια ανακύκλωσης, όπου γίνεται διαλογή για διάφορα είδη όπως νήματα, πανιά, για να δημιουργηθούν εκ νέου διάφορα είδη όπως πατάκια ή φόρμες εργασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαλαματίνης όταν συγκεντρωθούν 100 τόνοι ο ανάδοχος προσφέρει το ποσό των 1.000 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ για ποσότητα άνω των 100 τόνων δίνει στον Δήμο 5 ευρώ για κάθε επιπλέον τόνο.
O κόσμος ενθουσιάστηκε με την τοποθέτηση των κάδων. Μάλιστα σε δράση που έγινε με την τοποθέτηση κάδου στην Αγριά μαθητές δημοτικού σχολείου άφησαν ενδύματα στον κάδο.
Ο όγκος των μεταχειρισμένων ρούχων, υποδημάτων και άλλων ειδών που αφήνουν οι πολίτες στους κάδους ανακύκλωσης αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ την άνοιξη και όπως σημείωσε ο κ. Μαλαμτίνης τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Είναι άλλωστε οι μήνες όπου πολλοί πολίτες αλλάζουν τα ρούχα τους και βγάζουν τα χειμωνιάτικα ή τα καλοκαιρινά αντίστοιχα, βλέπουν τι δεν χρειάζονται και πλέον μπορούν να τα τοποθετούν στους κάδους ανακύκλωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Μαλαματίνης, κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα, μέχρι το καλοκαίρι, και σε άλλα σημεία του Δήμου Βόλου ενώ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί ήδη σε κάποια σημεία ενδέχεται να μετακινηθούν αν διαπιστωθεί ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε δρόμο με μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών που θέλουν να αφήσουν τα ρούχα και παπούτσια που δεν χρησιμοποιούν πια.
Ο κ. Μαλαματίνης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ανάδοχος εταιρεία πρόσφερε τρία κοντέινερ με ρούχα στην Τουρκία ενώ πρόσφεραν και είδη που συγκέντρωνε ο Δήμος Βόλου για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το