Ελλάδα

«Γολγοθάς» η μεταφορά προσφύγων από Χίο και Λέσβο

assets_LARGE_t_420_54669800_type13145

Ξένοι «αλληλέγγυοι» μετέτρεψαν σε «οδύσσεια» την επιχείρηση μεταφοράς εκατοντάδων μεταναστών από τη Χίο και τη Λέσβο προς τη Λέρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των δύο νησιών, μετά και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στη Μόρια.

Δύο γυναίκες «αλληλέγγυες», από το Μεξικό και την Ισπανία, συνελήφθησαν στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, γιατί προέτρεπαν μαζί με άλλους ομοϊδεάτες τους μετανάστες να κατέβουν από το πλοίο, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές σκόπευαν να τους παραπλανήσουν και να τους απελάσουν στην Τουρκία.

Αποτέλεσμα ήταν να αποβιβαστούν όλοι και τελικά να αναχωρήσουν μόλις 39 από τους 200 που επρόκειτο να μεταφερθούν. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στη Μυτιλήνη, όπου Ιρακινοί αρνούνταν επί ώρες να μεταφερθούν στο λιμάνι, γιατί εθελοντές τούς είχαν πει πως θα τους πήγαιναν στην Τουρκία. Η πολύωρη επεισοδιακή μεταφορά ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, όταν έφτασαν στη Λέρο συνολικά 159 άτομα.

Οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν ήταν σε μια ομάδα επτά ξένων «αλληλέγγυων» που έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι των Μεστών, στις νοτιοδυτικές ακτές της Χίου, συνοδεύοντας τα τέσσερα λεωφορεία με 200 μετανάστες από την κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.

Σύλληψη δύο γυναικών

Οι τελευταίοι επρόκειτο να επιβιβαστούν στο ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Tera Jet» και να μεταφερθούν στη Λέρο, μαζί με άλλα 120 άτομα από τη Λέσβο. Περίπου 70 από αυτούς αρνήθηκαν να επιβιβαστούν και ξεκίνησαν πεζοί για την επιστροφή τους στην πόλη της Χίου, μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, κάτι που έκαναν τελικά με το ΚΤΕΛ, έπειτα από παρέμβαση της Αστυνομίας. Οι υπόλοιποι 135 επιβιβάστηκαν στο «Tera Jet», αλλά προτού αναχωρήσει είδαν τους «αλληλέγγυους» να τους παροτρύνουν να αποβιβαστούν. «Οι δύο γυναίκες τους φώναζαν ”Turkey-Turkey” και τους έκαναν νοήματα για να κατέβουν. Το καταγγείλαμε στο Λιμενικό και τις συνέλαβαν», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των Μεστών, Ηλίας Αυγουστίδης.

Οι δύο συλληφθείσες δικάστηκαν χθες στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου και πους επιβλήθηκαν ποινές 29 ημερών στη γυναίκα από το Μεξικό και 9 ημερών στη γυναίκα από την Ισπανία, για την κατηγορία της απείθειας, ενώ αθωώθηκαν για αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών, καθώς δεν αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία.

Θορυβημένοι οι μετανάστες από το ενδεχόμενο απέλασής τους στην Τουρκία, έσπασαν μια πόρτα του πλοίου και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, όπου έγινε προσπάθεια επί ώρες από Αστυνομία και Λιμενικό για να μεταπειστούν.

Τελικά επέστρεψαν στο πλοίο μόνο 39 άτομα και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο κέντρο της Χίου, γιατί στο μεταξύ κάτοικοι του χωριού Χαλκειός είχαν κλείσει με τρακτέρ τον δρόμο που οδηγεί στο hotspot της ΒΙΑΛ. Στην περιοχή επικρατεί ένταση τις τελευταίες μέρες, με μερίδα γεωργών να καταγγέλλουν «πλιάτσικο» στα χωράφια τους από μετανάστες, ενώ η μεταφορά επιπλέον κοντέινερ δημιούργησε φόβους για επέκταση της κλειστής δομής.

Το πλοίο έφτασε αργά το βράδυ στη Μυτιλήνη για να παραλάβει άλλα 120 άτομα, κυρίως Ιρακινούς, από την κλειστή δομή της Μόριας. Πολλοί απ΄ αυτούς, με την επιβίβασή τους στα λεωφορεία με κατεύθυνση το λιμάνι, ζητούσαν να αποβιβαστούν, γιατί τους είπαν κάποιοι εθελοντές πως θα μεταφέρονταν στην Τουρκία. Τελικά πείστηκαν και αναχώρησαν μετά τα μεσάνυχτα. Το «Tera Jet» έφτασε χθες τα ξημερώματα τη Λέρο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία δεν γνώριζε για την επικείμενη μεταφορά των 159 μεταναστών στο νησί.

Την ίδια ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση αποσυμφόρησης της πτέρυγας ανηλίκων της Μόριας, από όπου ξεκίνησαν τα εκτεταμένα επεισόδια της Μεγάλης Τρίτης κατά την επίσκεψη του Γ. Μουζάλα στη δομή. Οι πρώτοι 33 ανήλικοι μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές στη Λέρο και τη Μυτιλήνη, ενώ παραμένουν στη Μόρια περισσότεροι από 100.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν συνολικά 7.775 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου. Οι 4.234 βρίσκονται στη Λέσβο, 2.082 στη Χίο, 884 στη Σάμο, 327 στη Λέρο, 148 στην Κω, 79 στη Ρόδο, 11 στο Καστελόριζο και 8 στην Κάλυμνο.

Οι ροές από τα τουρκικά παράλια παραμένουν σταθερά χαμηλές. Το 24ωρο από το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ως το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης εισήλθαν στη χώρα συνολικά 60 άτομα, 41 στη Λέσβο και 19 στην Κω.

Πυρκαγιά στη Μόρια

Πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην κλειστή δομή της Μόριας προκάλεσε αναστάτωση και μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία στον χώρο κράτησης των ανηλίκων και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα από τα λυόμενα σπίτια που φιλοξενούν πρόσφυγες. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαίωναν πως δεν κινδύνευε κανείς, καθώς είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα όσοι διέμεναν στο κοντέινερ.

Τέλος,η κατάσταση στην Ειδομένη ήταν χθες ήρεμη και στάσιμη. Παρά τη διανομή του νέου φυλλαδίου σε πέντε γλώσσες που προαναγγέλλει την κατάργηση του καταυλισμού και ζητά σε αυστηρό τόνο από τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές, το ενδιαφέρον για αποχώρηση παρέμενε υποτονικό, ενώ πέντε λεωφορεία βρίσκονταν στον χώρο για να μεταφέρουν όσους επιθυμούν στα Λαγκαδίκια ή σε πρώην βιομηχανικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Στόχος του Συντονιστικού είναι να μεταφερθούν σε αυτές τις δομές περίπου 4.500 άτομα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το